Verson tapahtumat

Tähän tapahtumakalenteriin on koottu Verson tulevat tilaisuudet sekä koulutukset. Tervetuloa! Pääset tästä myös Verson materiaalipankkiin:

Osaaminen, kokemukset ja näkemykset tuottavat arvoa myös muille kun niitä jaetaan. Haluamme edistää vuorovaikutusta ja innovatiivisuutta järjestämällä yhteisiä foorumeita ammattilaisille.

Sosiaalityön Tiekartta -tilaisuus Wanhalla Walimolla keskiviikkona 29.5.2024 klo 11.45 – 15.30.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Sosiaalityön tiekartta 2023–2025 toimii suunnannäyttäjänä yhteiselle kehittämistyölle.

Hyvinvointialueen sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat kutsutaan mukaan vuosittaiseen Tiekartta seminaariin Wanhalle Walimolle 29.5.2024 klo 11.45–15.30.

Viime vuoden Tiekartta -seminaariin osallistui 150 hyvinvointialueella toimivaa sosiaalialan ammattilaista, joiden kanssa Tiekartan suuntaviivat muotoiltiin. Työ jatkui marraskuisessa Teams -tilaisuudessa, jossa käytiin läpi Tiekartan etenemistä.

Tämän vuoden teemana on rakenteellinen sosiaalityö ja sosiaalihuollon vaikuttavuus. Lisäksi ohjelmassa on tutustumista alueen sosiaalityön kehittämiseen, verkostoitumista ja ansioituneiden työntekijöiden palkitsemista.

Ilmoittautumislinkki on jaettu sähköpostitse asiakasohjausten työntekijöille sekä muissa yksiköissä toimiville sosiaalityöntekijöille. Seminaariin voi ilmoittautua 8.5 saakka. Ilmoittautuneita onkin jo reilusti yli 100. Tervetuloa mukaan!

Muista myös vastata kyselyyn, joka tällä kertaa koskee ansioituneiden työntekijöiden palkitsemisehdotusten lisäksi rakenteellisen sosiaalityön osaamistarpeita. Lyhyeen kyselyyn voi vastata 8.5.2024 asti täällä: Sosiaalityön Tiekarttakysely 2024

Etsivän ja löytävän sosiaalityön kansallinen foorumi torstaina 6.6.2024  klo 8.15–11.15, Teams

Tervetuloa kuulemaan ja jakamaan näkökulmia etsivästä ja löytävästä sosiaalityöstä. Ensimmäisessä foorumissa kuulemme mm. lainsäädännön näkökulmasta aiheeseen, tutkittua tietoa etsimisestä ja löytämisestä sekä käytännön esimerkkejä etsivän ja löytävän sosiaalityön eri kentiltä.

Foorumi on avoin kaikille etsivää, löytävää ja kohtaavaa työtä sosiaalialalla tekeville tai muuten aiheesta kiinnostuneille.

Ei ennakkoilmoittautumista, liity mukaan: https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/19%3ameeting_NGZmYWY0MWYtM2NkOS00MDFkLWIzNTAtMzBhMWU5MDNkMjlh%40thread.v2/0?context=%7b%22Tid%22%3a%220531ce19-6564-4af7-b7b4-9bc3ca8a722e%22%2c%22Oid%22%3a%22e67c6aae-9c49-4ff5-8fd5-1024fc4c2f4b%22%7d

Foorumin järjestelyistä vastaavat Sosiaalialan osaamiskeskus Verso sekä Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos. Lisätietoja antaa [email protected].

VERSON AAMUKAHVIT Keskiviikkona 12.6.2024 klo 9-10.30 NEPSOS – Neuropsykiatrisesti oireilevat nuoret palvelujen pyörteissä – sosiaalityön, nuorisopsykiatrian ja erityispedagogiikan yhteistutkimus,

Turun yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto (puhujat Teams-yhteydellä). Ilmoittautumislinkki laitetaan myöhemmin, mutta varaathan kuitenkin ajat jo kalenteriisi.

Menneitä tapahtumia

Menneiden tapahtumien materiaaleja löytyy materiaalipankista.

VERSON AAMUKAHVIT Keskiviikkona 17.4.2024 klo 9-10.30 Varhaista tukea mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn 

Projektisuunnittelija Jonna Juuti (nuorten aikuisten varhainen tuki), projektisuunnittelija Johanna Ruuhijärvi (ikääntyneiden etsivä työ) ja projektisuunnittelija Saija Sankari (omaishoidon varhainen tuki), RRP Varhainen tuki –osaprojekti, Päijät-Hämeen hyvinvointialue.

KÄYTÄNTÖTUTKIMUKSIA SOSIAALITYÖSTÄ, Torstaina 28.3.2024 klo 12.30–13, Lastensuojelun moniammatillisten asiantuntijatyöryhmien tapausselosteet

Heini Hietanen, Jenna Karppinen & Anna Saikkonen
Ymmärrys lastensuojelun prosessien sekä asiakastapausten vaativuudesta ja monimutkaisuudesta on luonut yleisen konsensuksen siitä, ettei lastensuojelullista huolta herättäviin tilanteisiin ole useinkaan yksinkertaisia ratkaisuja. Sosiaalityöntekijän taakka lapsen ja perheen kokonaisvaltaisena tilanteen hallitsijana onkin tunnistettu lastensuojelulakia myöten. Laki velvoittaa hyvinvointialueita huolehtimaan ”…siitä, että sosiaalityöntekijällä on käytettävissään lastensuojelutyössä tarvittavaa asiantuntemusta”.

Sosiaalityön käytäntötutkimuksessa tarkastellaan sosiaalityöntekijöiden laatimia tapausselosteita käyttäen, millaisissa asiakastapauksissa lastensuojelun sosiaalityöntekijät päätyvät hyödyntämään moniammatillisten asiantuntijatyöryhmien konsultaatioapua. Tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita siitä, millaisissa tapauksissa omalta tiimiltä ja työyhteisöltä saatu tuki ei riitä. Millaisia tekijöitä sosiaalityöntekijät kuvaavat lastensuojelun asiakastapauksissa sellaisina, joihin yksin sosiaalialan ammattitaito koetaan riittämättömänä ja asiantuntijatyöryhmän konsultaatio tarpeellisena lapsen edun toteutumiseksi.

KÄYTÄNTÖTUTKIMUKSIA SOSIAALITYÖSTÄ Torstaina 21.3.2024 klo 12.30–13.30, Näkökulmia Päijät-Hämeen hyvinvointialueen lastensuojeluun ja perhesosiaalityöhön

12.30 Nuorten väkivaltarikollisuus poliisin tekemissä lastensuojeluilmoituksissa / Vanessa Saaristo, Iida Kortemaa & Heidi Kukkola
Lastensuojeluilmoitusten määrä Päijät-Hämeen hyvinvointialueella on kasvanut. Vain osa kasvusta selittyy alueen laajentumisella hyvinvointialueuudistuksen yhteydessä ja alueella onkin kiinnostuttu syistä lastensuojeluilmoitusten määrän kasvun taustalla. Lisäksi viime aikoina yhteiskunnallisessa keskustelussa on puhuttanut nuorten väkivaltarikollisuus, kun otsikoihin on noussut alaikäisten tekemiä vakaviakin väkivaltarikoksia.

Sosiaalityön käytäntötutkimuksessa selvitetään, ilmeneekö poliisien tekemissä lastensuojeluilmoituksissa lasten ja nuorten mahdollisesti lisääntynyt väkivalta. Tutkimuksessa verrataan Päijät- Hämeen hyvinvointialueen viiden vuoden takaista tilannetta nykytilanteeseen käyttämällä aineistona poliisin tekemiä lastensuojeluilmoituksia.

13.00 Perhesosiaalityön uusiutuvat asiakkuudet / Nicole Flander, Laila Flinkman & Aleksi Kaunisaho
Perhesosiaalityön asiakkuus perustuu sosiaalihuoltolakiin. Asiakkuuden tarve arvioidaan palvelutarpeen arvioinnilla, joka käynnistyy, kun lapsesta saapuu lastensuojeluilmoitus tai yhteydenottopyyntö sosiaalihuoltoon tuen tarpeen arvioimiseksi. Arvioinnin aikana lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä arvioi, onko lapsi lastensuojelun ja perhesosiaalityön tarpeessa.

Sosiaalityön käytäntötutkimuksessa selvitetään perhesosiaalityön asiakkuuteen palaavia lapsia ja nuoria sekä tuodaan esiin ilmiöitä uusiutuvien perhesosiaalityön asiakkuuksien taustalla.  Tutkimuksen kohteena ovat ne asiakkaat, joiden asiakkuus perhesosiaalityössä on päättynyt ja sittemmin alkanut uudestaan.

Käytäntötutkimuksia sosiaalityöstä -tilaisuudet maaliskuussa 2024

KÄYTÄNTÖTUTKIMUKSIA SOSIAALITYÖSTÄ Torstaina 14.3.2024 klo 12.30–13.30, Hiljaiset ja näkymättömät – haavoittuvassa asemassa olevien hyvinvointi ja osallisuus Päijät-Hämeessä

12.30 Koronapandemian vaikutus haavoittuvassa asemassa olevien asukkaiden hyvinvointiin Päijät-Hämeessä / Anniina Keinänen
Koronapandemia heikensi haavoittuvassa asemassa olevien hyvinvointia, kun palveluja suljettiin ja eristäytyminen lisääntyi. Toisaalta pandemia vaikutti vain vähän sellaisten haavoittuvassa asemassa olevien tilanteeseen, joiden elämä oli eristäytynyttä jo ennen pandemiaa.

Haavoittuvassa asemassa olevien osallisuutta ja hyvinvointia selvitettiin Päijät-Hämeessä vuonna 2022 toteutetulla kohdennetulla hyvinvointikyselyllä, jonka aineisto kerättiin jalkautumalla palveluihin, joissa haavoittuvassa asemassa olevia kohdataan. Sosiaalityön käytäntötutkimuksessa aineistosta etsitään vastausta kysymykseen, miten koronapandemia on vaikuttanut hyvinvointialueen haavoittuvassa asemassa olevien asukkaiden hyvinvointiin.

13.00 Työikäisten haavoittuvassa asemassa olevien osallisuus / Jannika Jyrkinen, Morris Viitanen & Jesper Laitinen
Osallisuuden kokemus on keskeinen osa hyvinvointia. Päijät-Hämeessä selvitettiin haavoittuvassa asemassa olevien osallisuutta vuonna 2023 toteutetulla kyselytutkimuksella, joka toteutettiin jalkautumalla palveluihin, joissa haavoittuvassa asemassa olevia kohdataan.

Sosiaalityön käytäntötutkimuksessa selvitetään, miten osallisuuden kokemus on yhteydessä koettuun terveyteen ja yksinäisyyteen niillä työikäisillä, jotka käyttävät haavoittuvassa asemassa oleville suunnattuja palveluita.

 

VERSON AAMUKAHVIT Keskiviikkona 13.3.2024 klo 9-10.30 Sosiaalipalvelut eurooppalaisella yhteistyöllä yksilölähtöisemmiksi ja enemmän yhteisöjä mukaan ottaviksi – Miksi ja miten?

NEAR – NEw SociAl SeRvices -hanke: Emma Rautava / Päijät-Hämeen hyvinvointialue & Outi Jokinen ja Taija Nöjd / LAB-ammattikorkeakoulu.

 

KÄYTÄNTÖTUTKIMUKSIA SOSIAALITYÖSTÄ Torstaina 7.3.2024 klo 12.30–13,  ”Uhkaako digi uuvuttaa?” Digitaaliset palvelut sosiaalityössä

Sonja Silvola
”Sote-sektorilla ehkä digitalisoidaan vääriä asioita ja väärällä tavalla niin, ettei se tue perustyötä. Alalla on resurssipulaa, joten joitain tehtäviä mielellään siirrettäisiin teknologialle. Ongelman juurisyynä voi olla se, että työtä kehitetään kuulematta työntekijöitä, vaikka juuri he olisivat oman työnsä parhaita asiantuntijoita.” (Talentia 6/2023)

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella vuoden 2023 alussa toteutetussa kyselyssä selvitettiin sosiaalihuollon työntekijöiden näkemyksiä sosiaalityön ajankohtaisista kehittämistarpeista, myös digikehittämisestä. Sosiaalityön käytäntötutkimuksessa selvitetään, mitä esteitä digitaalisten palveluiden käyttöönotolla sosiaalityössä on sekä esitetään aineiston pohjalta mahdollisesti nousseita toimenpidesuosituksia.

 

Keskiviikkona 21.2.2024 klo 9-10.30 Verson aamukahvit: Kategoriat kuntoutumisen selontekoina – Kokemuksia ja ajatuksia tutkivasta työotteesta sosiaalityön käytännöissä

Vesa Hänninen, sosiaalityöntekijä, työikäisten palvelut, Pirkanmaan hyvinvointialue ja Anna Pekkarinen, kehittämispäällikkö, Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassos.

 

Keskiviikko 31.1.2024 klo 13.00–15.00 Sosiaalihuollon asiantuntijoiden näkemyksiä suosituksista ja niiden laatimisesta – osahankkeen kyselyn tuloksia

Tietoa osahankkeesta:  https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/sosiaalihuollon-suositukset-sosu

Lisätietoa: tutkija Maria Tapola-Haapala, Sosiaalialan osaamiskeskus Verso,  [email protected]

Euroopan Unionin rahoittama, NextGeneration EU

 

Keskiviikko 24.1.2024 klo 13.00–15.30 Dialogisuuden taitoja ja tekijöitä

Dialogisuuden taitoja ja tekijöitä tilaisuuden mainos

Maksuton koulutustilaisuus dialogisesta asiakastyöstä tammikuussa 2024 oli tarkoitettu sosiaalisen ja osallisuutta vahvistavan työn ammattilaisille, esihenkilöille ja opiskelijoille, jotka halusivat syventää osaamistaan dialogisessa asiakastyössä. Tilaisuudessa oli mukana THL:n asiantuntijoita.

Tilaisuuden järjesti NEAR-NEw sociAl seRvices (Interreg Europe) -hanke.

Katso espanjalaisten hankekumppaneidemme tekemä video, jossa he kertovat näkemyksistään ja kokemuksistaan koulutuksesta dialogiseen asiakastyöhön. Video on espanjaksi, ja siinä on englanninkieliset tekstitykset.

 

Keskiviikko 17.1.2024 klo 9-10.30 Verson aamukahvit: Rakenteinen kirjaaminen ja rakenteellinen sosiaalityö tietotyönä

Projektisuunnittelija Emma Uusitalo ja asiantuntija Milla Rantakari, Sosiaalialan osaamiskeskus Verso

28.11.2023 klo 13.00–15.00 Sosiaalihuollon suositukset -osahanke: Näyttöön perustuvan toiminnan edistäminen

  • Kehittämissuunnittelija Marjo Hannu-Jama, SONet BOTNIA: Näyttöön perustuvat sosiaalipalvelut Ruotsissa – mittava kansallinen laadun varmistamistyö?
  • Näkökulmapuheenvuoroja
  • Keskustelua

Verson aamukahvit syksyllä 2023

Kiitos kaikille osallistuneille! Aamukahvitilaisuudet jatkuvat keväällä 2024. Tiedotamme niistä tarkemmin aikataulujen varmistuttua.

Mielenterveysosaamisen johtamisen toimintamallin esittely

Yhdessä mielessä – mielenterveysosaaminen paikalliseksi pääomaksi -hankkeessa kehitetyn mielenterveysosaamisen johtamisen toimintamallin esittelemiseksi järjestettiin torstaina 12.10. klo 14–15 kaikille avoin tilaisuus Teamsissa.

Tilaisuudessa oli mahdollista keskustella ja esittää kysymyksiä vuorovaikutustyöhön kehitetystä mallista Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ehkäisevän työn asiantuntijoille ja Yhdessä mielessä -hankkeessa työskennelleille Sosiaalialan osaamiskeskus Verson työntekijöille

Toimintamallia pilotoitiin keväällä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen gerontologisen sosiaalityön tiimissä. Lue tiimin johtavan sosiaalityöntekijän Hanna Pentikäisen kokemuksista pilotoinnista.

Tutustu hankkeen materiaaleihin innokylässä: Mielenterveysosaamisen johtaminen | Innokylä (innokyla.fi)

Kutsu mielenterveysosaamisen johtamisen toimintamallin esittelytilaisuuteen. Ilmoittautuminen edellä olevasta linkistä.

Verson aamukahvit 14.6.2023

Kiitos kaikille osallistuneille. Aamukahvitilaisuuden materiaali löytyy täältä: Tiekartta -työntekijäkysely aamukahvit 14.6.2023

 

Sosiaalityön kehittämisseminaari 17.5.2023

Luodaan yhdessä hyvinvointialueen sosiaalityön kehittämisen suuntaviivat

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Sosiaalityön tiekartta 2023 – 2025 muotoillaan yhdessä sosiaalityön ammattilaisten kanssa ja sen tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä yhteiselle kehittämistyölle.

Tiekartta tulee perustumaan sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisiin tavoitteisiin, sosiaalihuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan ja hyvinvointialueen strategiaan.  Niiden muotoilemiseen alueen sosiaalityön kehittämisen suuntaviivoiksi tarvitaan meitä kaikkia.

Hyvinvointialueen sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat kutsutaan mukaan kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta kehittämisseminaariin 17.5.2023.

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille.

Materiaali löytyvät täältä: Sosiaalityön kehittämisverkosto ja Tiekartta