NEAR – NEw sociAl seRvices: innovative tools and skills for person-centered and community-based social models

Euroopan unionin Interreg Europe -ohjelman rahoittama NEAR – NEw SociAl SeRvices -hanke toteutetaan vuosina 2023–2027. Hankkeen päätoteuttaja tulee Espanjasta, ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue on mukana hankkeen yhteistyökumppanina. Lisäksi hankkeeseen osallistuu kumppaneita Tšekistä, Belgiasta ja Italiasta sekä Suomesta LAB-ammattikorkeakoulu. Hanke toimii Suomessa kahdella tasolla: alueellisella tasolla Päijät-Hämeessä ja kansainvälisellä tasolla yhteistyössä kumppanialueiden kanssa.

Taustaa

Köyhyys ja syrjäytyminen koskettavat edelleen useampaa kuin joka viidettä ihmistä Euroopan unionissa​, vaikka niiden vähentämisessä on osittain onnistuttu, Koronapandemia on osaltaan lisännyt köyhyyden ja syrjäytymisen uhkaa kohtaavien ihmisten määrää ja osoittanut, että palvelujärjestelmässä on menetetty kokonaisvaltainen näkökulma, eikä ihmisten – erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien – palvelutarpeisiin ole kyetty vastaamaan. ​Köyhyyden ja syrjäytymisen uhka sekä väestörakenteen muutokset edellyttävät palveluiden vahvaa laadullista kehittämistä.

Sosiaalisessa työssä on tulevina vuosina tarve siirtyä perinteisestä työtavasta integroituun lähestymistapaan (työllisyys, sosiaali-, koulutus-, ja terveyspalveluiden osalta), joka korostaa yksilön oman toimijuuden tukemista ja yhteisöjen merkitystä. Tarkoituksena on vastata paremmin yksilön tarpeisiin, parantaa elämänlaatua sekä taata kaikille tasa-arvoiset mahdollisuudet. Tämä edellyttää muutosta ammatillisissa käytännöissä ja sosiaalisen työn ammattilaisen roolissa yhä enemmän saattajaksi, tukijaksi, ohjaajaksi ja motivoijaksi asiantuntijaroolin ohella.

Hankkeen keskiössä on yksilölähtöinen ja yhteisöt mukaan ottava lähestymistapa (person-centered and community-based approach) korostaa yksilöllisyyttä, kokonaisvaltaisuutta sekä läheisten ja yhteisön merkitystä asiakastyössä. Yhteisön resursseja ja vahvuuksia voidaan hyödyntää yksilöiden toimijuuden tukemisessa, ja vastaavasti yksilöillä on vahvuuksia ja annettavaa yhteisöille.

Tavoitteet ja toimenpiteet

Hankkeen päätavoitteena on tunnistaa ja jakaa yksilölähtöisiä ja yhteisöt mukaan ottavia lähestymistapoja sosiaalisessa työssä sekä työpajojen muutosta edistäviä työkaluja. Lisäksi tavoitteena on tunnistaa ja siirtää sosiaalisen työn ammattilaisille suunnattuja hyviä koulutuskäytäntöjä.

Hankkeessa tunnistetaan ja mallinnetaan työkaluja ja menetelmiä, joilla sosiaalipalveluista vastaavat organisaatiot toteuttavat yksilölähtöistä ja yhteisöperusteista työtapaa. Samalla tunnistetaan osaamista, jota ammattilaisilla tulisi olla näiden työtapojen haltuun ottamiseksi. Eri maissa koottua tietoa jaetaan muiden kumppaneiden kanssa kansainvälisellä tasolla. Jakaminen tapahtuu opintovierailujen, vertaisarviointien, työpajojen. oppimistapahtumien ja henkilöstövaihtojen kautta, joissa eri maat esittelevät toisille todellisia tapauksia ja toimintamalleja.

Hankkeen toiminnan ja kansainvälisen yhteistyön tuloksena opitaan sosiaalipalvelujen kehittämiseen liittyviä hyviä käytäntöjä ja työkaluja vaikuttaen tätä kautta Päijät-Hämeessä hyvinvointialueen osallisuusohjelman jalkauttamiseen ja kehittämiseen. Kansainvälisen tiedon avulla ja aluepolitiikan toimeenpanoa tukemalla sosiaalisia palveluja tuottavat organisaatiot sekä ammattilaiset saavat uutta osaamista ja työkaluja asiakkaiden osallisuuden ja toimijuuden tukemiseen.

Hankkeen toimenpiteitä toteutetaan Päijät-Hämeessä tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen, Lahden kaupungin ja paikallisten järjestöjen edustajista muodostetun sidosryhmän kanssa. Sidosryhmä osallistuu myös kansainväliseen yhteistyöhön ja aluepolitiikan toimeenpanon tukemiseen.

Tuotokset

NEAR-hankkeen aikana kootaan kumppanialueilta yhteensä 20 hyvää käytäntöä työkaluista, taidoista ja kouluttamisesta, tehdään neljä alueanalyysia ja tuotetaan “Towards person-centered community-based social models in Europe” -projektiopas. Jokaisella alueella laaditaan myös ”policy change road map” tukemaan aluepolitiikan toimeenpanoa yksilölähtöisemmäksi ja enemmän yhteisöjä mukaan ottavaksi.

NEAR hankkeen tunniste

Julkaisut

LAB-ammattikorkeakoulun NEAR-hankkeen osatoteutuksen projektipäällikkö Outi Jokisen blogikirjoitus hankkeen ensimmäisestä opintomatkasta Espanjan Pamplonaan kesällä 2023:

LAB-ammattikorkeakoulun NEAR-hankkeen osatoteutuksen projektipäällikkö Outi Jokisen blogikirjoitus hankkeen toisesta opintomatkasta Tšekin Vysocinaan syksyllä 2023:

LAB-ammattikorkeakoulun NEAR-hankkeen osatoteutuksen projektipäällikkö Outi Jokisen ja Sosiaalialan osaamiskeskus Verson  hankkeen osatoteutuksen projektipäällikkö Emma Rautavan blogikirjoitus dialogisesta työotteesta:

Sosiaalialan osaamiskeskus Verson  NEAR-hankkeen osatoteutuksen projektipäällikkö Emma Rautavan blogikirjoitus dialogisen työotteen mahdollisuuksista sosiaalityössä:

Ajankohtaista

Menneet tapahtumat

NEAR-hanketta sekä yksilölähtöistä ja yhteisöllistä lähestymistapaa esiteltiin Verson aamukahveilla keskiviikkona 13.3.2024 klo 9–10.30:

Sosiaalipalvelut eurooppalaisella yhteistyöllä yksilölähtöisemmiksi ja enemmän yhteisöjä mukaan ottaviksi – Miksi ja miten?

NEAR – NEw SociAl SeRvices -hanke: Emma Rautava / Päijät-Hämeen hyvinvointialue & Outi Jokinen ja Taija Nöjd / LAB-ammattikorkeakoulu.

Tilaisuuden esitysmateriaali: NEAR-hankkeen esittely Verson aamukahveilla 13.3.24

Dialogisuuden taitoja ja tekijöitä 24.1.2024 

Dialogisuuden taitoja ja tekijöitä tilaisuuden mainos

Yhteistyökumppanit