Hammashoitopelko tarttuu

Tutkimusten mukaan lasten hammashoitopelko on vahvasti yhteydessä muiden perheen jäsenten hammashoitopelkoon. Lasten hammashoitopelko ei ole ainoastaan seurausta hammashoitokokemuksista, vaan siihen vaikuttavat enemmänkin lapseen, perheeseen ja ympäristöön liittyvät seikat.

Joka kolmas suomalainen lapsi pelkää hammashoitoa parantuneesta suunterveydestä huolimatta. Omat kokemukset, opitut mallit sekä lapsen luonne vaikuttavat siihen millaiseksi hammashoitotilanne koetaan. Vanhemmat kertovat omista hammashoitopeloistaan lapsilleen ja tämä pelko välittyy lapsille.

Vanhemmat eivät saisi lietsoa pelkoa turhaan ja ihanteellinen tilanne olisi se, että hampaiden harjauksesta ja lääkärikäynneistä tehtäisiin luonnollinen osa lapsen elämää. Harjausta ja hammaslääkärin poraa ei pidä käyttää pelotteena.

Pelkääville lapsille voidaan varata erityisiä tutustumisaikoja, jolloin ei tehdä lainkaan hoitotoimenpiteitä. Lapsi saa rauhassa tutustua jännittävään paikkaan ja outoihin laitteisiin. Vasta sitten, kun lapsi on valmis menemään tuoliin, aletaan varovaisesti hoitaa hammas kerrallaan, helpoin ensin. Vanhemmat voivat ottaa lapset mukaansa tullessaan itse hammashoitoon. Esimerkin avulla lapsi oppii hoitoon myönteisesti.

Katso ”Käytännön ohjeita vanhemmille” hoitokäynnistä täältä.

Väitös: Lasten hammashoitopelko on monimuotoinen ilmiö