Keskenmenon hoito

Keskenmeno tarkoittaa raskauden keskeytymistä ennen 22. raskausviikkoa. Yleensä sikiö painaa tällöin alle 500 grammaa.

Mikä voi aiheuttaa keskenmenon

Raskaus voi keskeytyä jo hyvin varhaisessa vaiheessa, jolloin nainen ei välttämättä edes vielä tiedä olevansa raskaana. Kuukautiset ovat muutaman päivän myöhässä ja saattavat olla normaalia runsaammat ja kivuliaammat. Tällöin ei tarvita minkäänlaista hoitoa.

Varsinaisia keskenmenoja on noin 15 % todetuista raskauksista. Suurin osa keskenmenoista tapahtuu alkuraskaudessa ennen 13. raskausviikkoa. Tavallisin syy keskenmenoon on sikiön vakava kromosomipoikkeavuus. Siksi keskenmenoa ei voi lääketieteellisesti juuri estää.

Mitä oireita keskenmenolla on

Yleensä keskenmeno alkaa vähäisellä verenvuodolla, joka runsastuu. Vuodon mukana saattaa tulla suuriakin verihyytymiä.

Kuukautiskipujen kaltaiset alavatsa- ja selkäkivut ovat myös tyypillisiä oireita.

12. raskausviikon jälkeen keskenmeno alkaa usein lapsiveden menolla. Sitä seuraavat supistukset ja sikiön syntyminen.

Joskus sikiö on voinut olla kuolleena kohdussa useampia viikkoja. Tällöin keskenmeno havaitaan kohdun kasvun pysähtymisenä.

Mitä toimenpiteitä keskenmeno vaatii

Toimenpiteet, joita alkuraskauden aikainen keskenmeno vaatii, hoidetaan naistentautien päivystyksessä. Naistentautien päivystyksen puhelinnumero on 03 819 2357.

Keskenmeno varmistetaan ultraäänitutkimuksen avulla. Jos kohtu on tyhjentynyt tai tyhjenemässä eikä vuoto ole runsasta, tilannetta voidaan jäädä seuraamaan. Jos kohdun tyhjentäminen on tarpeen, vaihtoehtoina ovat lääkkeellinen hoito, kohdun polikliininen imutyhjennys tai kohdun kaavinta nukutuksessa.

Joskus sikiö saattaa menehtyä kohdun sisälle ilman, että keskenmeno käynnistyy. Tällöin kohtu tyhjennetään kaavinnalla tai käynnistämällä keskenmeno lääkkeillä.