Usein kysyttyä silmäsairauksien hoidosta

Onko mielelläsi jokin erityinen asia liittyen silmiisi? Katso, löytyykö vastaus usein kysytyistä kysymyksistä.

Silmäni vaivaa. Mihin otan yhteyttä?

Ajan voi varata terveyskeskuslääkärille, yksityiselle silmälääkärille tai työterveyshuoltoon. Jos silmävaiva vaatii hoitoa tai tutkimuksia erikoissairaanhoidossa, lääkäri tekee lähetteen keskussairaalaan silmätautien klinikalle.

Laitanko silmätippoja, kun olen tulossa silmätautien poliklinikalle?

On tärkeää tiputtaa kaikki käytössä olevat silmätipat, esimerkiksi silmänpaine- ja kostutustipat, silmiin normaalisti myös poliklinikalle tullessa, ellei asiasta ole sovittu toisin.

Onko normaalia, että silmäni kaihertaa lääkeaineinjektion jälkeen?

Silmänsisäisen lääkeinjektion jälkeen silmässä voi olla kaiherrusta toimenpidepäivän iltana. Kertakäyttöpipetissä olevia kostutustippoja voi laittaa illalla silmään. Yleensä kaiherrus helpottaa seuraavaan päivään mennessä.

Mistä tiedän, onko minulla kaihi?

Silmälääkäri toteaa kaihen. Vaikka silmässä onkin kaihia, se ei automaattisesti tarkoita leikkausta. Tilannetta seurataan omalla silmälääkärillä. Kun kaihileikkauskriteerit täyttyvät, laitetaan sairaalaan lähete mahdollista esitutkimuskäyntiä ja leikkausta varten.

Lue lisää kaihista.

Kauanko leikkaukset kestävät?

Leikkauksen kesto määräytyy sairauden tai vaivan mukaan 10 minuutista aina neljään tuntiin. Keskimääräinen kaihileikkaus kestää noin 30 minuuttia. Verkkokalvo- ja lasiaisleikkaukset sekä vaativammat paineenalennusleikkaukset kestävät keskimäärin 1−2 tuntia.

Leikkausaikaan vaikuttavat myös ikä, sairaudet ja se, tehdäänkö toimenpide nukutuksessa vai puudutuksessa. Yleisimmin silmätoimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa.

Lue lisää silmäleikkauksista.

Pitääkö Dexa-Chlora-tippoja tiputtaa leikkausaamuna?

Dexa-Chlora-tipat tiputetaan silmään toimenpideaamuna. Tippoja ei tarvitse ottaa mukaan silmäklinikalle.

Tehdäänkö kaihileikkaus laserilla?

Kaihileikkauksessa käytetään ultraäänitekniikalla toimivaa laitetta. Laseria käytetään silmänpohjaan liittyvien sairauksien hoidossa. Kaihileikkauksessa laseria ei käytetä, mutta jälkikaihi hoidetaan laserilla polikliinisesti.

Lue lisää kaihileikkauksesta.

Saako leikkauspäivänä syödä ja juoda? Miten kotilääkkeet otetaan?

Jokainen potilas saa sekä kirjalliset että suulliset ohjeet lääkkeiden otosta ja ravinnotta olosta. Pääsääntöisesti toimenpiteitä varten ei tarvitse olla ravinnotta ja kotilääkkeet voi ottaa normaalisti.

Sattuuko silmäleikkaus?

Silmä puudutetaan kaikissa toimenpiteissä. Pientä tekemisen tunnetta tai venytystä voi tuntua puudutustoimenpiteen aikana, mutta tarvittaessa puudutusta lisätään tai annetaan kipulääkettä.

Miten silmä pysyy auki ja paikoillaan leikkauksen aikana?

Kaihileikkauksen ajaksi silmä tuetaan auki luomenlevittimellä ja lääkäri antaa ohjeita katseen suuntaamiseen. Laajemmissa puudutuksissa silmä ei liiku. Tarvittaessa henkilökunta antaa lisäohjeita.

Milloin saa ajaa autolla?

Kun mustuaiset ovat laajennettu silmätipoilla, autolla ajoa ei suositella. Silmäleikkauksen jälkeen ei saa ajaa autoa. Ajokiellon pituuden määrää leikkaava tai hoitava lääkäri. Toimenpiteestä riippuen ajokielto voi olla useita viikkoja.

Onko silmä kipeä leikkauksen jälkeen?

Riippuu silmäleikkauksesta. Yleisimmät vaivat ovat roskaisuuden tunne, silmien vetistys ja valoherkkyys. Kipua saattaa esiintyä toimenpiteen jälkeen, varsinkin kun puudutus häviää. Kipuun voi käyttää ilman reseptiä saatavia kipulääkkeitä. Suositeltavimpia ovat parasetamoli-tyyppiset lääkkeet.

Voinko käyttää kostutustippoja kaihileikkauksen jälkeen?

Leikattuun silmään voi käyttää kertakäyttöpipeteistä kostutustippoja viikon kuluttua leikkauksesta. Eri tippojen tiputtamisen välissä on hyvä pitää 15−30 minuutin tauko. Ei-leikattuun silmään kostutustippoja voi käyttää entiseen tapaan.

Lue lisää kaihileikkauksesta.

Saanko matkoista matkakorvauksen?

Silmätutkimuksiin tai silmäleikkaukseen tulo ei edellytä taksin käyttöä, ellet ole näkövammainen. Matkakorvaustodistus annetaan vain terveydentilan niin vaatiessa. Tarkemmat tiedot matkakorvauksista löytyy Kelan sivuilta tai soittamalla Kelalle

Yhteystiedot

Palvelupiste · Lahti
Osoite:
Keskussairaalankatu 7, 15850 Lahti
Osoite: Keskussairaalankatu 7, 15850 Lahti
Aukioloajat
ma 07:30 - 15:30
ti 07:30 - 15:30
ke 07:30 - 15:30
to 07:30 - 15:30
pe 07:30 - 15:00

Päijät-Hämeen keskussairaalan silmäklinikan käyntiosoite.

Puhelin:
Puhelin: +358 3 8194815
Poliklinikka-aikojen ajanvaraus
ma 09:30 - 11:30
ti 09:30 - 11:30
ke 09:30 - 11:30
to 09:30 - 11:30
pe 09:30 - 11:30

Päijät-Hämeen keskussairaalan silmäklinikan poliklinikka-aikojen ajanvaraus puhelin.

Puhelinasiointi
Puhelin:
Puhelin: +358 3 8194813
Sosiaalityöntekijä:
Sosiaalityöntekijä: +358 44 7195587
Silmäleikkauksiin liittyvät asiat
ma 08:00 - 14:00
ti 08:00 - 14:00
ke 08:00 - 14:00
to 08:00 - 14:00
pe 08:00 - 11:00

Päijät-Hämeen keskussairaalan silmäklinikan silmäleikkauksiin liittyvien asioiden puhelin.