Hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö (10-12 -vuotiaat)

Hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö

Terveillä, kauniilla, puhtailla hampailla on helppo hymyillä. Ne lisäävät itseluottamusta ja luovat hyvänolon tunteen suuhun. Suun puhdistuksen päätarkoituksena on bakteeriplakin eli biofilmin poistaminen hampaiden pinnoilta, hammasväleistä ja ienrajoista. Biofilmi on vaaleaa, tahmeaa ainetta hampaiden pinnoilla, väleissä ja ienrajoissa. Se on ruokajäämien, syljen ja mikrobien kerrostumaa ja sitä muodostuu jatkuvasti suussa.

Huolelliseen harjaamiseen kuluu aikaa 2-3 minuuttia. Tässä ajassa fluori ehtii sitoutua hampaaseen vahvistaen hampaan pintaa eli kiillettä. Suuta ei tarvitse huuhtoa vedellä harjauksen aikana eikä sen jälkeen, vaan ylimääräinen sylki-hammastahnaseos sylkäistään pois. Puhkeamassa olevat hampaat on harjattava erityisen huolellisesti, sillä ne reikiintyvät helposti. Huomioi erityisesti takahampaiden harjaus. Myös sähköhammasharjan käyttöä suositellaan. Voit ostaa apteekista plakkiväritabletteja, joilla voit tarkistaa harjaustuloksen.

Hammasharjaan ei kannata kiintyä: se pitää vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein. Harja on hyvä huuhtoa lopuksi aina vedellä. Harja on syytä vaihtaa oksennustaudin tai kuumeisen flunssan jälkeen.

Hammaslangan käyttö

Hampaiden hyvään puhdistukseen ei pelkkä harjaus riitä, vaan hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin hammaslangalla. Hampaan purupinta, ulko- ja sisäpinnat puhdistuvat harjalla, mutta välien puhdistamiseen tarvitset hammaslangan.

Hampaiden välien puhdistus poistaa hampaiden väleistä hampaille tuhoa ja hengityksen pahaa hajua aiheuttavat bakteeripeitteet. Raikkaan suun saavuttamiseksi hammasvälien puhdistus on tehokkaampi keino kuin suuvedet.

tee langasta lenkki                                                   lankain                                  lanka viedään ientaskuun

 

Hammaslankoja on erikokoisia ja erimuotoisia, esimerkiksi litteitä, ohuita, vahattuja ja satiinilankoja. Saatavilla on myös erilaisia hammaslangan kuljettimia, joissa lanka on valmiina pingotettuna.

Hammaslankaa käytettäessä siitä tehdään ensin lenkki (noin 10-15 cm). Langan päät kierretään keskisormien ympärille ja lanka viedään hampaan väliin ienreunaan. Jännitetyllä hammaslangalla puhdistetaan varovaisesti hammasvälit pienin ”sahaavin” edestakaisin liikkein, niin että hammaslanka kulkee hampaan pinnan myötäisesti. Lanka viedään hammasvälin ienreunaan saakka, ja hammasväli puhdistetaan molempien hampaiden pinnoilta.