Laboratorio

Keskussairaalan laboratorio sijaitsee 1. kerroksen J-osassa. Laboratoripalvelut tuottaa Fimlab.

Laboratoriopalvelut tuottaa Fimlab Laboratoriot Oy 

Keskussairaalan laboratoriopalveluista vastaa Fimlab Laboratoriot Oy. Keskussairaalan toimipiste  sijaitsee 1. kerroksen J-osassa ja sieltä  saat verikokeet, sydänfilmin (EKG) ja virtsatutkimukset.

Laboratoriolähetteen saatuasi voit asioida missä tahansa Fimlabin Päijät-Hämeen näytteenottopisteessä. Varmistathan ennen ajanvarausta, että toimipiste tarjoaa tarvitsemasi palvelun.

Näytteenottopalvelut 

Toimipistekohtaiset palvelut voit tarkistaa toimipisteluettelosta valitsemasi toimipisteen kohdalta ”varaa aika” -painikkeella

Näytteenottoon valmistautuminen

Näytteenottoon valmistautuminen riippuu tutkimuksesta. Tutkimuskohtaiset ohjeet

Asiointi laboratoriossa

Asiointi ajanvarauksella

Fimlabin näytteenottolaboratorioissa asioidaan ensisijaisesti ajanvarauksella. Varaamalla ajan pääset jonottamatta laboratoriotutkimuksiimme. Ajanvaraus on aina pakollinen seuraaviin tutkimuksiin: sokerirasitus, gynekologiset näytteet, seksitautinäytteet ja sieninäytteet sekä keuhkojen toimintakoe (spirometria).

Varaa aikasi sähköisesti tai puhelimitse 010 808 515 (arkisin ma–pe klo 7–18).

Voit perua aikasi joko sähköisesti vahvistusviestissä saamallasi varausavaimella tai soittamalla ajanvarausnumeroon 010 808 515 (arkisin ma–pe klo 7–18).

Asiointi vuoronumerolla

Voit asioida vuoronumerolla kaikissa toimipisteissä, jos hoitoyksikkösi on pyytänyt tutkimukset päivystyksenä, haet tarvikkeita kotinäytteenottoa varten tai palautat kotona otettuja näytteitä.

Keskussairaalan laboratoriossa ja Fimlab Aleksanterissa voit asioida halutessasi myös vuoronumerolla (verikokeet, EKG). Ensisijaisesti suosittelemme kuitenkin asiointia ajanvarauksella.

Asiointi Nopsa-pikapalvelussa

Fimlabin Nopsa-pikapalvelu palvelee ilman ajanvarausta, ilmoittautumista ja vuoronumeroa.

Nopsa sopii sinulle, jos

  • olet tulossa antamaan verinäytteen
  • sinulla on julkisen terveydenhuollon tekemä lähete verikokeisiin
  • sinulla on mukanasi henkilökortti (esim. Kela- tai ajokortti)
  • olet aikuinen tai nuori

Päijät-Hämeessä Nopsa-piste palvelee Fimlab Aleksanterissa (Aleksanterinkatu 24 A, 15140 Lahti). Huomaathan, että Nopsa palvelee ainoastaan verinäytteenottoon tulevia asiakkaita. Nopsassa ei tehdä muita tutkimuksia eikä sinne voi palauttaa kotona otettuja näytteitä.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu laboratorioon, kun olet varannut ajan tai asioit vuoronumerolla. Nopsa-pikapalveluun ei tarvitse ilmoittautua. Laboratorioon ilmoittaudutaan laboratorion odotusaulassa sijaitsevalla Fimlabin ilmoittautumisautomaatilla.

1. Olet varannut ajan

Ilmoittaudu laboratorioon ilmoittautumisautomaatilla laboratorion odotusaulassa. Ilmoittautuminen tapahtuu viivakoodillisella henkilökortilla (esim. Kela-kortti tai ajokortti) tai näppäilemällä henkilötunnus. Saat palvelunumeron, jolla sinut kutsutaan näytteenottoon.

2. Sinulla ei ole etukäteen varattua aikaa (vuoronumeroasiointi)

Ilmoittaudu laboratorioon ilmoittautumisautomaatilla laboratorion odotusaulassa. Ilmoittautuminen tapahtuu viivakoodillisella henkilökortilla (esim. Kela-kortti tai ajokortti) tai näppäilemällä henkilötunnus. Saat vuoronumeron, jolla sinut kutsutaan näytteenottoon.

3. Asioiminen Nopsa-pikapalvelussa

Nopsaan ei tarvitse ilmoittautua. Asiakkaat palvellaan saapumisjärjestyksessä. Punaisen valon palaessa odota vuoroasi, vihreän valon palaessa siirry sisälle ja valmistaudu näytteenottoon pisteessä olevien ohjeiden mukaan. Hoitaja tulee ottamaan näytteen. 

Huomaathan, että Nopsa palvelee ainoastaan verinäytteenottoon tulevia asiakkaita. Nopsassa ei tehdä muita tutkimuksia eikä sinne voi palauttaa kotona otettuja näytteitä.

OmaLabra – tutkimuksiin ilman lääkärin lähetettä

Joidenkin oman terveyden seurantaan tarkoitettujen laboratoriotutkimusten teettäminen on mahdollista myös ilman lääkärin lähetettä.