Pino kiviäPino kiviä

Mielenterveys koskettaa meitä kaikkia

Joissain elämäntilanteissa mielenterveys on voimavara, joskus tarvitsemme tukea voidaksemme paremmin. Ongelmia voi olla itsellä tai läheisellä. Mielenterveyden tuen tarve voi johtua psyykkisestä sairaudesta, kriisistä, vaikeasta elämäntilanteesta tai liittyä fyysiseen terveydentilaan.

Ongelmien hoito on helpompaa, mitä varhaisemmassa vaiheessa haet apua. Apua löydät omahoito-ohjelmista, omasta sote-keskuksesta, neuvolasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta tai työterveydestä.

Jos tarvitset apua mielenterveyteen, päihteidenkäyttöön tai jaksamiseesi liittyviin ongelmiin, voit täyttää Terapianavigaattorin, joka nopeuttaa hoitosi aloitusta ja suosittelee oireidesi mukaisia omahoito-ohjelmia.

Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia ja olet epävarma turvallisuudestasi hakeudu suoraan terveydenhuollon ammattilaisen arvioon. Kerro ammattilaiselle itsetuhoisista ajatuksistasi, jotta saat tilanteeseesi parhaan mahdollisen avun. Välitöntä apua edellyttävässä tilanteessa soita 116 117 tai hakeudu sote-keskukseen päivystyskäynnille. Hätätilanteessa soita 112.

Traumaattisia kriisejä ovat esimerkiksi läheisen kuolema tai vakava sairastuminen, lähisuhdeväkivallan, seksuaalisen tai muun väkivallan uhriksi joutuminen tai läheltä piti -tilanteet. Apua saat sote-keskusten psykologeilta ja kriisityöhön perehtyneiltä sairaanhoitajilta. Kiireellisissä tapauksissa voit olla yhteydessä Päivystysapuun 116117 tai Akuutti24:ään.