Osastolle tulevat potilaat

Osastolle ennen toimenpidettä tulevat potilaat

Jos tulet osastolle toimenpideaamuna, sinun tulee olla ravinnotta edellisestä illasta klo 24.00 eteenpäin. Jos sinulta ei ole edeltävästi otettu verikokeita, ne luultavasti otetaan heti tultuasi osastolle. Olisi hyvä käydä kokovartalosuihkussa edellisenä iltana. Kiinnitä erityisesti huomiota hiusten ja navan pesuun.

Osastolla sinua avustetaan pukemaan toimenpidevaatteet ja sinulle voidaan aloittaa suonensisäinen nesteytys. Toimenpiteestä riippuen saat osastolla esilääkityksen.

Tupakoinnin lopettaminen ennen leikkausta kannattaa, sillä tupakointi lisää nukutus- ja leikkausongelmia, hidastaa paranemista, voi vakavasti vaarantaa terveyttäsi ja lisää haavatulehdusriskiä. Tupakoinnin pysyvä lopettaminen pidentää elinikää.

Leiko-potilaat

Tutustu Keskusleikkausosaston ohjeisiin leiko-potilaille. 

Leikkauksen jälkeinen hoito

Kun palaat osastolle toimenpiteen jälkeen, sinulle neuvotaan hoitajakutsun (soittokello) käyttö. Soittokelloa tulee painaa, jos tarvitset apua, sinulla on kipua tai muita vaivoja. Peruselintoimintojasi (verenpaine, pulssi, happisaturaatio) tarkkaillaan toimenpiteen jälkeen.

Osastollamme toteutetaan monia eri kivunlievityskeinoja. Lääkkeellistä kivunhoitoa toteutetaan suun kautta otettavilla lääkkeillä, ihonalaispistoksena, selkäydinkanavan sisäisesti kipupumpulla, suonensisäisesti sekä tarvittaessa kipulaastarilla pidempiaikaiseen kipuun. Kipua hoidetaan myös asento- ja kylmähoitoa hyödyntäen.

Toimenpiteen jälkeen on tärkeää päästä liikkeelle mahdollisimman nopeasti. Sinulle ohjataan oikea tekniikka vuoteesta ylös nousemiseen ja sinua autetaan liikkumisessa. Älä lähde liikkeelle ensimmäistä kertaa yksin. Liikkumistasi saattaa toimenpiteen lisäksi rajoittaa myös erilaiset laitteet ja letkut, joiden vuoksi avuntarve lisääntyy.

Toipumista nopeuttaa pulloon puhallus -harjoitukset, jotka ohjataan osastolla. Vatsaelinkirurgisille potilaille ohjataan myös oikea yskimistekniikka tyynyyn tukeutuen. Jalkojen liikuttelu vuoteessa ja varhainen liikkeellelähtö vähentää veritulpan riskiä.

Ravitsemus on parantumisen kannalta hyvin tärkeää. Ruokavaliosi riippuu sinulle tehdystä toimenpiteestä. Jos toimenpide vaatii ravinnotta oloa, huolehdimme nesteytyksestäsi. Vatsaelinkirurgia vaatii usein asteittaista kiinteämpään ruokaan siirtymistä. Ruokavalio voi osastojakson aikana koostua pelkistä juotavista, nestemäisestä, sosemaisesta tai kiinteästä ruoasta.

Kotiutumisvaiheessa saat tarvittavat reseptit, todistukset ja jatkohoito-ohjeet sairaanhoitajalta. Hoitojaksosta kirjoitetun epikriisin voit lukea Omakanta.fi-sivustolta.