Lasiais- ja verkkokalvoleikkaus

Lasiais- ja verkkokalvoleikkauksilla hoidetaan useita eri silmän takaosan sairauksia.

Mikä on lasiais- ja verkkokalvoleikkaus

Lasiaisleikkaus eli vitrektomia voidaan tehdä esimerkiksi tarkan näön alueen eli makulan sairauksien, kuten makulan reiän tai ryppykalvon eli pukkerin, korjaamiseksi.

Lasiaisleikkauksilla korjataan myös muun muassa verkkokalvoirtaumia, diabeteksen aiheuttamia silmäongelmia, lasiaisen samentumia, tekomykiöiden siirtymiä, silmävammojen jälkeisiä ongelmia.

Verkkokalvon laskimoverenkierron häiriöitä hoidetaan usein silmän sisäisillä lääkeannoksilla. Kaikkiin verkkokalvon sairauksiin ei ole olemassa tehokasta hoitoa.

Miten leikkaus tapahtuu

Suurin osa lasiaisleikkauksista tehdään paikallispuudutuksessa päiväkirurgisesti. Leikkaus tapahtuu silmän kovakalvoon tehtävien pienten, alle 1 mm:n läpimittaisten aukkojen kautta. Leikkauksessa silmän sisäinen tarpeeton lasiaishyytelö poistetaan ja se korvataan kudosnestettä vastaavalla nesteellä.

Tarvittaessa silmän sisältä kuoritaan sinne sairauden aiheuttamia arpikalvoja, annetaan laser-hoitoa verkkokalvolle ja tehdään muita sairauden vaatimia mikrokirurgisia toimenpiteitä.

Joskus leikkauksen lopuksi silmän sisälle jätetään verkkokalvoa tukeva kaasu, joka häviää aikaa myöten itsestään. Tällöin potilaalle neuvotaan niin sanottu asentohoito. Sen tarkoituksena on taata silmän toipuminen leikkauksen jälkeen parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä ongelmia lasiaisleikkaukseen liittyy

Lasiaisleikkaukseen liittyviä ongelmia ovat mm. erittäin pieni bakteeritulehduksen riski ja pieni verkkokalvoirtauman riski.

Leikkauksen jälkeen silmässä voi esiintyä pieniä verenvuotoja, jotka paranevat yleensä itsestään.

Osa silmän takaosan sairauksista on sen luonteisia, että silmän näöntarkkuus ei leikkauksen jälkeen aina parane, vaikka leikkaus ja sen jälkeinen hoito onnistuisivat täydellisesti.

Miksi kaihileikkaus lasiaisleikkauksen yhteydessä

Lähes kaikilla iäkkäillä potilailla lasiaisleikkaus johtaa harmaakaihen kehityksen nopeutumiseen. Siksi teemme usein lasiaisleikkauksen yhteydessä myös kaihileikkauksen. Lisäleikkausten tarve vähenee ja potilaan näön toipuminen nopeutuu.

Lisäksi teemme lasiaisleikkauksen lähes aina ilman ompeleita käyttäen nykyaikaista troakaari-leikkaustekniikkaa. Se muun muassa vähentää leikkauksen jälkeistä kipua ja nopeuttaa silmän toipumista leikkauksesta.