Hampaiden kehitys ja rakenne (7-9 -vuotiaat)

Kake K Kiille

Hampaiden kehitys ja 1. vaihdunta

Hampaiston kehitysaikataulu on yksilöllinen ja vaihteluväli on noin (+/-) 6-kuukautta. Tytöillä hampaistokehitys on tavallisesti varhempaa. Ensimmäiset pysyvät etu- ja poskihampaat puhkeavat noin 5-6-vuotiaille.

Ensimmäinen vaihdunta alkaa yleensä alahammaskaarelta. Vaihdunnan aikana maitoetuhampaat korvautuvat pysyvillä etuhampailla ja samaan aikaan maitohammaskaaren taakse puhkeavat ensimmäiset pysyvät poskihampaat.

 

 

 

8-vuotias (+- 9 kk)

Turkoosit hampaat ovat maitohampaita ja vaaleat pysyviä hampaita.

Kuvalähde: Neuvolakäsikirja, Lapsesi suun terveydenhoito
Mannerheimin Lastensuojeluliitto 1993

 

Hampaan rakenne

Hampaan näkyvä osa suussa on hampaan kruunu. Ikenen alla oleva osa hammasta on hampaan juuri. Hampaan kruunua peittää vaalea kova kiille.  Se on kehon kovinta kudosta. Kiilteen alla on dentiini eli hammasluu jota on myös juuren alueella. Hammasluu on verrattavissa muun luuston kovuuteen.

Hampaan keskellä on ydinontelo joka jatkuu juurikanavina juurien kärkeen asti. Tähän ytimeen eli pulpaan tulee verisuonia ja hermosäikeitä leuan verisuonista ja hermoista juurien kärjistä olevien aukkojen kautta, tätä kautta hammas on yhteydessä elimistön muuhun verenkiertoon. Näin hampaan eri osat saavat ravinteita ja happea.