Hampaiden oikomishoidolla hoidetaan hampaiden purentahäiriöitä, jotka haittaavat hampaiston normaalia kehitystä ja toimintaa. Oikomishoidolla korjataan myös hampaiston ahtaustiloja. Pienet epäsäännöllisyydet ja hammasrivien ahtaudet eivät yleensä tarvitse oikomishoitoa. Hammashoitolassa seurataan lasten purennan kehitystä tarkastuksien yhteydessä.

Maitohammasvaiheessa pyritään ohjaamaan leukojen kasvua oikeaan suuntaan. Oikomishoito aloitetaan yleensä ensimmäisten pysyvien hampaiden puhkeamisen jälkeen. Oikomishoidolla pyritään estämään leukojen vääränlainen kasvu tai sillä pyritään korjaamaan yksittäisten hampaiden asentoa ja sijaintia.

Oikomishoito voi kestää useita vuosia, usein 2-3 vuotta. Hoidon onnistumiseksi on välttämätöntä, että lapsi on kiinnostunut omista hampaistaan ja oikomishoidosta.

Oikomiskojeita on erilaisia, joko irrotettavia tai kiinteitä. Irrotettavissa kojeissa on muovilevyyn kiinnitetty erilaisia kaaria ja jousia. Irrotettava koje pitää ottaa harjauksen ajaksi pois suusta. Myös oikomiskoje pitää puhdistaa päivittäin huolellisesti. Kiinteät kojeet kiinnitetään hampaisiin erilaisten renkaiden avulla ja niiden kiinnikkeisiin liitetään hampaita siirtäviä kumilenkkejä, kaaria ja jousia.

Oikomishoitolaitetta täytyy pitää ohjeiden mukaisesti ja huolellinen kotihoito on tärkeää. Muuten oikomishoito saattaa mennä hukkaan. Hampaat voivat olla arat oikomishoidon alussa tai kojeisiin tehtyjen muutosten jälkeen. Arkuus menee kuitenkin ohi muutamassa päivässä.

Kiinteä oikomiskoje vaikeuttaa hampaiden puhdistusta. Sitkeät ja kovat makeiset ja ruoka tarttuvat herkästi oikomislaitteisiin ja vahingoittavat niitä. Fluorihammastahnan käyttö kaksi kertaa päivässä ei välttämättä aina riitä. Usein saatetaan tarvita fluorikäsittely hammashoitolassa tai hammaslääkärin ohjeiden mukainen fluorihoito kotona.

 

 

Erikoslähikuva hammasraudoista.

Lähde: Suunhoito-opas yläkouluille

Teija Jormanainen, Sirpa Järvinen