Hautausavustus

Toimeentulotukea hautajaiskuluihin haetaan erillisellä lomakkeella, mikäli vainajan kotikunta on kuolinhetkellä ollut Päijät-Soten alueella. Muusta toimeentulotuesta poiketen Kelan perustoimeentulotuen päätöstä ei tarvita ennen hautaushakemuksen käsittelyä.

Toimeentulotukea myönnetään vainajan taloudellisen tilanteen perusteella. Alaikäisen lapsen hautauskulujen myöntämiseen toimeentulotukena vaikuttaa kuitenkin perheen taloudellinen tilanne ja sen vuoksi edellytetään perheeltä Kelan perustoimeentulotuen päätöstä, ennen kuin voidaan käsitellä hakemus hautauskuluihin.

Kuolinpesän varoista ei tule maksaa mitään vainajan laskuja, ennen kuin on selvitetty hautaamisesta aiheutuvat kulut. Hautauskulut ovat ensisijaisia menoja. Hautausmenoista huomioidaan seurakunnan pakolliset hautauskulut sekä hautaustoimiston kuluina 420 €. Ylimenevät kulut jäävät kuolinpesänvastuulle. Toimeentulotukilaskelmassa huomioidaan tuloina vainajan pankkitilin kuolinpäivän saldon mukaiset rahavarat sekä mahdollisesti vielä maksussa olevat tulot.

Toimeentulotuen käsittelyä varten tarvittavat liitteet on lueteltu hakemuslomakkeessa, josta löytyy myös tarkempi muu ohjeistus. Lisätietoja hautauskustannuksista voit lukea myös toimeentulotuen soveltamisohjeista.