Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy

Tyypin 2 diabetes on vakava ja perinnöllinen sairaus, jonka puhkeamiseen elintavat vaikuttavat merkittävästi. Riskitestin avulla saat tiedon riskistäsi sairastua tyypin 2 diabetekseen. Mikäli saat testistä 12 pistettä tai enemmän, voit saada tukea diabeteksen ehkäisyyn terveydenhuollosta. Päijät-Hämeessä tukea voi saada esimerkiksi StopDia -ryhmästä. Ota Diabetesriski haltuun tekemällä riskitesti:

StopDia-ryhmätoiminta

StopDia-ryhmätoiminta pohjautuu Ikihyvä Päijät-Häme hankkeen yhteydessä luotuun ja tutkittuun elintaparyhmänohjausmalliin, jonka tarkoituksena on ehkäistä sairastumista tyypin 2 diabetekseen. StopDia-tutkimushankkeen yhteydessä ryhmänohjausta kehitettiin edelleen ja se nimettiin StopDia-ryhmätoiminnaksi. Ryhmätoiminta on tarkoitettu aikuisille, joilla on todettu T2D-riskitestillä kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Miten ryhmä toimii?

Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa kaksi tuntia kerrallaan kahden viikon välein. Tapaamisilla käsiteltäviin aiheisiin tutustutaan tapaamisten välillä ennakkotehtävien avulla. Tueksi asioiden käsittelyyn ryhmäläiset saavat ryhmäläisen vihot, joihin he voivat tehdä ohjelmaan kuuluvat tehtävät ja muita omia merkintöjä. Ryhmää ohjaa hoitaja, jolla on pätevyys StopDia-ryhmänohjauksen toteuttamiseen. Ryhmätoiminta on osallistujille maksutonta.

Ryhmätapaamisissa käsiteltävät aiheet:

  1. Tullaan tutuiksi, tavoitteella: ”Tullaan tutuiksi ja tunne, että ryhmästä on minulle apua”
  2. Rytmiä arkeen, tavoitteella: ”Löydän keinoja vaikuttaa arjen hyvinvointiini”
  3. Syödään hyvin, tavoitteella: ”Osaan ja haluan syödä terveyttä edistävästi”
  4. Iloa liikkumiseen, tavoitteella: ”Saan takaisin tai löydän liikunnan ilon”
  5. Arki aktiivisemmaksi, tavoitteella: ”Näen itseni ja ympäristöni uusin silmin”
  6. Pystyn ja Onnistun, tavoitteella: Huomaan onnistumiset ja saan tukea ja varmuutta jatkamiseen”
  7. Jatkan ja Ylläpidän, tavoitteella: ”Vaihdetaan kuulumisia ja vahvistetaan tehtyjä muutoksia yhdessä” (Seurantatapaaminen)