-
Koronavirusrokote
-
Sosiaalihuollon palvelut
-
Opiskeluterveydenhuolto

Ksylitoli
Luonnon oma makeutusaine
Ksylitolia on luonnossa muun muassa marjoissa ja hedelmissä. Teollinen ksylitoli on valmistettu koivun kuituaineesta.
Streptococcus mutans -bakteerit eivät pysty käyttämään ravinnokseen ksylitolia. Ksylitoli aterian päätteeksi neutraloi suun happoja ja katkaisee tehokkaasti happohyökkäyksen. Ksylitolivalmisteiden säännöllinen käyttö heikentää kariesbakteerien mahdollisuuksia tarttua hampaiden pinnoille, mikä lyhentää happohyökkäyksien aiheuttamia kiilteen liukenemisjaksoja.
Ksylitolipurukumin pureskelu lisää syljen eritystä. Ksylitolin vaikutus on tehokkaimmillaan pureskeltavissa tuotteissa kuten purukumeissa. Ksylitolipurukumia on hyvä käyttää aina aterioiden ja välipalojen päätteeksi happohyökkäyksen katkaisemiseksi. Ksylitolin käyttö 5-6 kertaa päivässä tuottaa merkittävän lisäsuojan hampaille. Ksylitolipurukumin pureskeluajaksi suositellaan n. 5 minuuttia kerrallaan.
Erityisen hyödyllistä täysksylitolin käyttö on 7-13 -vuotiailla, silloin kun pysyvät hampaat puhkeavat suuhun.