Terveyden voi periä

Vastasyntyneen hampaattomassa suussa ei ole reikiä aiheuttavia bakteereja. Bakteeritartunta lisää hampaiden reikiintymisriskiä, koska kerran saatua Streptococcus mutans -bakteeria ei voida poistaa suusta pysyvästi. Siksi lasta hoitavan aikuisen tulee varoa suoraa sylkikontaktia kuten tutin nuolaisua ja samalla lusikalla syömistä.

Lapsen hampaiden säännöllinen puhdistus tulee aloittaa heti ensimmäisten hampaiden puhjettua. Kaikenlaisten makeiden käyttöä tulisi välttää mahdollisimman pitkälle, ainakin kahteen ikävuoteen saakka. Älä palkitse lasta herkuilla. Muistathan, että reikiintyminen on tarttuva tauti!

Neuvolaikäisillä on kolme koko ikäluokan kattavaa suun terveystarkastusta. Nämä järjestetään 1-2, 3-4- ja 5-6-vuotiaille suun terveydenhuollon ammattilaisten toimesta. Terveydenhoitaja tekee yhden suun terveystarkastuksen näiden lisäksi. Tarkastuksissa selvitetään suun terveydentila, kehitys ja hoidon tarve ja tehdään tarvittaessa henkilökohtainen terveyssuunnitelma. Tämän lisäksi järjestetään yksilölliseen tarpeeseen perustuvia terveystarkastuksia.