Silmälääkärin vastaanotto

Tervetuloa silmälääkärin vastaanotolle silmäklinikalle. Tuo mukana vastaanotolle silmiin liittyvät terveystiedot ja ajankohtaiset silmälääkereseptit. Huomioi se, että mustuaisia laajentavat tipat estävät autolla ajamisen lähitunteina.

Mistä tieto vastaanottoajasta

Vastaanottoaika ilmoitetaan sinulle kotiin, kun lähetteesi on käsitelty silmäklinikalla. Seurantaa vaativissa tilanteissa kontrolliaika saatetaan antaa mukaan jo edellisen käynnin yhteydessä.

Miten ilmoittaudutaan

Ilmoittaudu silmäklinikalle ilmoittautumisautomaatilla. Se sijaitsee silmäklinikan oven ulkopuolella. Päivystystapauksessa ilmoittaudu lähetteellä sihteerille. Hän kirjaa sinut päivystysvastaanotolle.

Ennen lääkärin vastaanottoa

Hoitaja kerää sinulta tarvittavia tietoja ja tutkii näöntarkkuutesi. Tarvittaessa tehdään lääkärin ohjeen mukaisesti muitakin tutkimuksia ja toimenpiteitä jo ennen lääkärille menoa. Näitä voivat olla esimerkiksi silmänpaineen mittaus ja mustuaisten laajennus silmätipoilla. Laajempia tutkimuksia, esimerkki näkökenttätutkimuksia, varten annetaan yleensä erillinen aika ennen lääkärin vastaanottoa.

Lääkärin vastaanotollaNainen silmätutkimuksessa.

Lääkärin vastaanoton alussa käydään läpi anamneesi eli esitiedot. Subjektiiviset oireet tuovat tärkeää tietoa diagnoosin ja hoidon kannalta.

Myös aiempia silmiin liittyviä terveystietoja ja ajankohtaisia silmälääkereseptejä on hyvä pitää mukana, kun tulet silmäklinikalle. Niin ikään viimeisin silmälasiresepti saattaa olla tärkeä tieto lääkärille. Silmäklinikalla ei kuitenkaan tehdä silmälasimäärityksiä, poikkeustapauksina lasten silmälasimääritykset tietyin perustein.

Näköä ja silmien toimintaa tutkitaan tarvittaessa erilaisilla testeillä. Lääkärin työvälineenä on biomikroskooppi, jossa potilas tutkitaan istuvassa asennossa leuka ja otsa telineeseen asetettuna. Laitteella voidaan nähdä kirkasta valoa käyttäen tarkka suurennos silmän rakenteista.

Optisina apuvälineinä käytetään erilaisia linssejä. Niin ikään mittareita, tutkimusvälineitä ja silmätippoja löytyy moniin eri tarpeisiin. Kuvauslaitteita voidaan käyttää mm. silmänpohjan tutkimuksiin.

Tutkimushuone silmälääkärin vastaanotolla. Pöydällä silimien tutkimiseen tarkoitettu laite.Pieniä, kiireellisiä toimenpiteitä, kuten sarveiskalvorikan poistoja tai nopeita laserhoitoja, tehdään tarpeen vaatiessa saman käynnin yhteydessä. Kiireettömiä tai pidempiä toimenpiteitä varten annetaan yleensä uusi vastaanottoaika tai tarvittaessa toimenpideaika leikkaussalin puolelle.

Lue lisää silmäklinikan tyypillisistä tutkimuksista.

Laajentavat tipat estävät autolla ajamisen

Tutkimuksissa käytetään usein mustuaista laajentavia tippoja.

Jos niitä laitetaan silmiisi, sinun on vältettävä autolla ajamista lähitunteina.

Miksi aikataulu ei pidä aina paikkaansa

Silmäklinikalla päivystystapaukset ruuhkauttavat usein potilaslistoja. Toivomme kärsivällisyyttä, sillä odotusaika voi venyä tunninkin mittaiseksi. Käynti silmäklinikassa voi tapauskohtaisesti kestää 10 minuuttia tai useamman tunnin.