Mitä mukaan sairaalaan

Neuvolakortin lisäksi tarvitset synnytysosastolle henkilökohtaiset lääkkeet ja hygieniatarvikkeet. Jätä kotiin korut ja vasta kotiutumisvaiheessa tarvitsemasi tavarat.

Ota mukaasi neuvolakortti, ajanvietettä ja henkilökohtaiset tavarasi ja lääkkeesi

Neuvolakortti sinun kannattaa aina pitää mukanasi. Tuo kortti mukanasi myös synnytyssairaalaan, sillä siitä näemme raskautesi kulun. Tarvitset osastolla myös säännöllisesti käytössäsi olevat lääkkeet (verensokerimittarisi ja insuliini, jos ne ovat sinulla käytössä), sekä henkilökohtaiset hygieniatarvikkeet.

Ota halutessasi mukaan omaa musiikkia ja luettavaa. Nämä ovat mukavia ajanvietteitä erityisesti silloin, kun saavut osastollemme synnytyksen käynnistykseen tai muuten seurattavaksi sinun ollessasi vielä melko kivuton.

Osastollamme saat käyttää matkapuhelinta tai tablettia, mutta laitteet tulee olla äänettömällä, eikä niiden käyttö saa häiritä hoitotilanteita. Useimmat haluavat ottaa myös valokuvia. Kuvia saa ottaa omista perheenjäsenistä vapaasti, mutta henkilökunnan kuvaamiseen tai videointiin tarvitset luvan.

Poista korut ja jätä kotiin kaikki, mitä et osastolla tarvitse

Poista osastollemme tullessa mahdolliset piilolinssit, lävistykset ja korut (varsinkin kielessä, genitaaleissa ja nänneissä olevat) jo kotona. Suosittelemme jättämään kotiin myös muut korut. Nappikorvakorut tai vastaavat eivät haittaa, mutta roikkuvat ja riippuvat korut ovat synnytyksen aikana hankalat, saattavat aiheuttaa itsellesi vahinkoa sekä ovat vaarassa rikkoutua.

Jätä kotiin myös sellaiset tarvikkeet, mitä tarvitset vasta kotiutuessasi. Turvaistuimelle, vauvanvaatteille ja muille kotiutumisvaiheessa tarvittaville tavaroille ei ole synnytyshuoneessa valitettavasti säilytyskaappeja tai -tilaa.

Mitä mukaan puolisolle/tukihenkilölle?

Sairaala huolehtii synnyttäjän ruokailuista, mutta puolison/tukihenkilön on hyvä varata mukaansa eväitä. Synnytys saattaa kestää ja jaksat tukea synnyttäjää paremmin, kun huolehdit omasta syömisestäsi. Ruoan säilytykseen on synnytysosastolla jääkaappeja ja lämmitystä varten mikroaaltouunit.

Puoliso/tukihenkilö voi saapua synnytykseen mukaan omissa puhtaissa vaatteissa. Halutessasi voit ottaa omat sisäkengät, mutta sairaalasta saat tohvelit, jos sinulla sellaisia ei mukana ole.