-
Koronavirusrokote
-
Sosiaalihuollon palvelut
-
Opiskeluterveydenhuolto

Milloin sairaalaan
Sairaalaan lähdön ajankohta riippuu raskauden kulusta ja terveydentilastasi.
Epäsäännöllinen raskaus
Jos synnytyksesi käynnistyy ja raskautesi kulku on ollut epäsäännöllinen eli
- odotat kaksosia
- vauva on perätilassa
- sinulla on supistusten alkaessa tai lapsiveden mennessä alle 37 raskausviikkoa
- synnytystavaksi on suunniteltu keisarileikkausta
- olet tarvinnut äitiyspoliklinikan erityisseurantaa
Soita sairaalaan kätilölle puh. 03 819 2357.
Säännöllinen raskaus
Mikäli raskautesi kulku on ollut säännöllinen, eli sinulla ei ole ollut erityistä äitiyspoliklinikkaseurantaa ja olet yli 37 viikkoa raskaana, tutustu alla oleviin ohjeisiin.
Lähde synnytyssairaalaan kun sinulla on:
- Säännölliset kivuliaat supistukset alle 10 min välein
- Lapsivedenmeno
- Verinen vuoto
- Vauva liikkuu huonosti (alle 10 liikettä/tunti)
Säännölliset kivuliaat supistukset alle 10 min välein
Yleensä sairaalaan lähdön syynä on säännölliset kivuliaat supistukset. Säännöllisiksi supistuksia sanotaan, kun kaikki supistukset ovat yhtä kivuliaita, niitä on noin 5–10 minuutin välein, ne kestävät noin minuutin ja supistuksia on tullut jo muutamia tunteja supistusvälin muuttumatta. Vaikka supistusten väli olisikin pidempi tai ne ovat kestoltaan lyhyempiä, mutta koet, ettet pärjää kivun kanssa kotona, on aika tulla sairaalaan. Normaali, terve ensisynnyttäjä voi yleensä olla kotona niin kauan kun kivun kanssa pärjää.
Uudelleensynnyttäjän sairaalaan lähtöön on vaikea antaa kaikille yhteneväistä ohjetta. Usein uudelleensynnyttäjällä on oma vahva sisäinen tunne sairaalaan lähdön pohjalla, jota on syytä kuunnella. Käynnissä oleva synnytys vaatii myös uudelleensynnyttäjällä kivuliaita supistuksia. Supistusväli voi kuitenkin olla pidempi eikä niiden aina tarvitse kestää monia tunteja synnytyksen edistymiseksi. Uudelleensynnyttäjälle kipu ja supistuksiin liittyvä vereslimainen vuoto on yleensä merkki synnytyksen käynnistymisestä.
Jos olet epävarma sairaalaan lähtemisestä, voit soittaa ja kysyä neuvoa kätilöltä.
Lapsivedenmeno
Lapsivesi voi mennä missä tahansa synnytyksen vaiheessa, jo ennen supistusten alkamista. Se on normaalisti väritöntä tai hieman vaaleanpunertavaa. Sitä ei tule vain kerran, vaan sitä tulee kalvojen puhjettua uudelleen ja uudelleen aina synnytykseen asti.
Yleensä vedenmeno on selkeää ja housut kastuvat reilusti ja useasti. Joskus vettä voi tulla myös tihkumalla. Mikäli lapsivesi on vihertävää tai veristä, on sairaalaan saavuttava viipymättä!
Jos olet varma lapsivedenmenosta, tule sairaalaan tarkastuskäynnille. Erityistä hätää tilanteessa ei ole, joten voit saapua kiireettömästi. Jos lapsivesi menee yöllä, voit saapua synnytyssairaalaan vasta aamulla jos:
- sinulla on raskausviikkoja 37–42
- raskautesi on sujunut normaalisti
- vauva on tulossa normaalissa asennossa pää alaspäin
- sikiön liikkeet ovat olleet hyvät
- on suunniteltu alatiesynnytystä
- sinulla ei ole perussairauksia/lääkityksiä
- sinulla ei ole kuumetta
Jos olet epävarma lapsivedenmenosta, voit kysyä neuvoa sairaalan kätilöltä puhelimitse.
Verinen vuoto
Selkeä kirkas verinen vuoto emättimestä on syy lähteä sairaalaan välittömästi! Muista kuitenkin, että käynnistyvään synnytykseen liittyy yleensä aina jonkinlaista vereslimaista vuotoa, jota tulee siteeseen vähäisesti ja/tai wc:ssä pyyhkiessä. Se on normaalia ja kertoo yleensä kypsyvästä kohdunsuusta, eikä sairaalaan ole sen vuoksi kiirettä. Uudelleensynnyttäjälle tämä voi antaa viitteitä käynnistyvästä tai käynnistyneestä synnytyksestä.
Kohdunsuun tutkiminen ärsyttää usein verekkäitä kudoksia aiheuttaen niukkaa verestävää vuotoa, joten älä pelästy sisätutkimuksen jälkeen esiintyvää vuotoa. Myös yhdynnän jälkeen saattaa tulla niukkaa veristä vuotoa ilman, että kyseessä on hätätilanne. Näistä poikkeava selkeä verinen vuoto vaatii tarkastusta sairaalassa.
Vauva liikkuu huonosti (alle 10 liikettä/tunti)
Mikäli et tunne sikiön liikkeitä lainkaan, on syytä vauvan voinnin tarkastamiselle, joten saavu viipymättä sairaalaan. Jos lapsen liikkeet ovat heikentyneet tai vähentyneet, voit tehdä liikelaskentaa. Laskeaksesi liikkeet asetu rauhallisessa tilassa kylkimakuulle. Seuraa 60 minuuttia vauvan liikkeitä. Tässä ajassa sinun pitäisi tuntea vauvan liikkuvan vähintään kymmenen kertaa. Jos kymmenen liikettä tulee täyteen jo aiemmin, voit lopettaa seurannan. Mikäli et laskennan jälkeenkään saa kymmentä liikettä, on syytä lähteä sairaalaan tarkistuttamaan tilanne. Jos laskennassa vauvan liikkeet täyttyvät, mutta olet silti huolissasi, voit soittaa kätilölle.
Yhteystiedot
Voit soittaa Päijät-Hämeen keskussairaalan synnytysosaston synnytyssalin ja kätilöiden puhelimeen kaikkina vuorokaudenaikoina.
Päijät-Hämeen keskussairaalan synnytysosasto on auki kaikkina vuorokaudenaikoina.
Sisäänkäynti on Akuutti 24:n ovesta.
Seuraa lattiassa valkoista viivaa ja katto-/seinämerkintöjä Synnyttäjien vastaanotto.
Nouse 1. kerros ylöspäin hissillä ja jatka valkoista viivaa saapuen synnyttäjien vastaanoton ovelle (yhteinen äitiyspoliklinikan kanssa).
Synnytysosastolle synnyttäjän mukana voi tulla puoliso tai tukihenkilö, ei muita vieraita.