Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Taloudellinen ahdinko voi johtua tulojen äkillisestä laskemisesta esimerkiksi työttömyyden, eron tai puolison menehtymisen vuoksi. Joskus taloudellinen tilanne huonontuu pikkuhiljaa esimerkiksi velkaantumisen vuoksi.

Jos rahat ovat lopussa ja sinulla tai läheiselläsi on tilanne, jossa tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, hae perustoimeentulotukea Kelasta.

Jos sinulla tai läheiselläsi on erityismenoja, joihin ei voi saada perustoimeentulotukea Kelasta, voit hakea niihin täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea hyvinvointialueelta.

Hae ensin perustoimeentulotukea Kelasta. Sen jälkeen voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea.

Miten haen täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea?

Voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea samalla hakemuksella, jolla haet perustoimeentulotukea Kelasta. Jos olet esittänyt hakemuksessasi täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotuen menoja, Kela siirtää hakemuksen pyynnöstäsi niiden osalta käsiteltäväksi hyvinvointialueelle.

Voit myös hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea suoraan hyvinvointialueelta, jos sinulla on voimassa oleva Kelan perustoimeentulotukipäätös. Hakemuksen voit jättää sähköisesti kirjautumalla Omapalveluun tai tulostettavalla hakemuksella.

Ajankohtaista

Talousneuvola

Talousneuvolaan ovat tervetulleita kaikki, joilla on talouteen liittyviä huolia tai oma raha-asioiden hoitaminen mietityttää.  Talousneuvolassa voi keskustella talouskysymyksistä ilman ajanvarausta ja nimettömästi.

Paikalla on eri tahojen asiantuntijoita mm. talous- ja velkaneuvonnasta, ulosottolaitokselta, Kelasta ja sosiaalipalveluista.

Palvelu on maksutonta.

Talousneuvolasta saa apua ja ohjausta sekä suunnan, mitä kohti mennä ja mihin tahoihin mahdollisesti olla yhteydessä jatkossa.

Talousneuvola on auki kerran kuussa Palvelutorilla kauppakeskus Trion 2. kerroksessa (Aleksanterinkatu 18, Lahti).

Loppuvuoden 2023 aukioloajat:

  • ke 4.10. klo 12-15
  • ke 1.11. klo 12-15
  • ke 13.12. klo 12-15