Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki

Taloudellinen ahdinko voi johtua tulojen äkillisestä laskemisesta esimerkiksi työttömyyden, eron tai puolison menehtymisen vuoksi. Joskus taloudellinen tilanne huonontuu pikkuhiljaa esimerkiksi velkaantumisen vuoksi.

Jos rahat ovat lopussa ja sinulla tai läheiselläsi on tilanne, jossa tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin, voit saada perustoimeentulotukea Kelasta.

Jos sinulla tai läheiselläsi on erityismenoja, joihin ei voi saada perustoimeentulotukea Kelasta, voit hakea niihin täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea Päijät-Sotesta. Ennen kuin haet täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea, hae ensin perustoimeentulotuki Kelasta.

Miten haen täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea?

Voit hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea samalla hakemuksella, jolla haet perustoimeentulotukea Kelasta. Mikäli olet esittänyt hakemuksessasi täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotuen menoja, siirtää Kela hakemuksen pyynnöstäsi niiden osalta käsiteltäväksi Päijät-Sotelle.

Voit myös hakea täydentävää tai ehkäisevää toimeentulotukea suoraan Päijät-Sotesta, jos sinulla on voimassa oleva Kelan perustoimeentulotukipäätös. Hakemuksen voit jättää sähköisesti kirjautumalla Omapalveluun tai tulostettavalla hakemuksella.