Ajanvaraus ja tietoa koronarokotuksista

Tältä sivulta löydät tietoa koronavirusrokotuksista ja linkin ajanvaraukseen.

Tietoa koronarokotuksista

Työterveysasiakkaat saavat rokotukset omasta erillisen sopimuksen tehneestä työterveydestä. Tarkista työterveyshuollon toimijoiden rokotuspisteet tästä

Rokotuspisteelle voi tulla vain oireettomana. Noudatathan turvaväli- ja maskisuosituksia rokotuspisteelle tullessasi.

Rokotus on vapaaehtoinen ja maksuton. Ajan rokotukseen voi varata sähköisesti tai puhelimitse. Sähköisen ajanvarauksen ohje löytyy sivun alalaidasta. Tarkista sote-keskusten rokotuspisteet ja yhteystiedot tästä

Päijät-Soten rokotuspisteet on tarkoitettu vain alueellamme asuville. Alueen asukas voi ottaa rokotuksen missä tahansa Päijät-Soten rokotuspisteessä. Heinolassa ja Sysmässä kunnan omat terveyspalvelut vastaavat rokotuksista. Jos ulkopaikkakuntalainen työskentelee, asuu tai opiskelee pidempiaikaisesti Päijät-Hämeessä, voi hän hakea rokotteen Päijät-Soten rokotuspisteeltä.

Rokotusten annosvälit

Rokottaminen koostuu kahdesta, kolmesta, neljästä tai viidestä rokoteannoksesta. Rokotusoikeus ja annosvälin toteutuminen tarkistetaan rokotuspisteellä. Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi (myös ajokortti tai Kela-kortti käyvät).

Toinen koronarokotusannos

Toisen koronarokotuksen saa, kun ensimmäisestä annoksesta on vähintään 6 viikkoa.

Kolmas koronarokotusannos

Kolmannen koronarokotuksen saavat:

 • Kaikki 18 vuotta täyttäneet kun toisen rokotteen ottamisesta on kulunut vähintään 4–6 kuukautta.
 • Riskiryhmiin kuuluvat tai vähintään 60-vuotiaat, kun toisen rokotteen ottamisesta on kulunut 3–4 kuukautta.
 • Voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet, kun toisen rokotteen ottamisesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
 • Suositus 3. annoksista koskee myös alle 30-vuotiaita miehiä, joille kolmantena rokoteannoksena annetaan ainoastaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta.

Neljäs koronarokotusannos

Neljännen koronarokotuksen saavat

 • 60 vuotta täyttäneet
 • iäkkäiden hoivakodeissa asuvat
 • iäkkäät koti- tai omaishoidon piirissä olevat sekä muut iäkkäät, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona.

Neljännen koronarokotuksen saa, kun kolmannesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 3 kuukautta. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Uutta tehosterokotusta suositellaan 65 vuotta täyttäneille ja riskiryhmäläisille yhden kerran

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että seuraaviin ryhmiin kuuluvat ottaisivat uuden tehosterokotuksen koronaa vastaan, huolimatta siitä, kuinka monta rokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa on sairastanut koronan:

 • kaikki 65 vuotta täyttäneet
 • 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
 • voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet

Päijät-Sote antaa rokotuspisteillään tehosterokotteina muunnosviruksia vastaan kehitettyjä koronarokotteita. Uuden tehosterokotteen voi ottaa esimerkiksi influenssarokotuksen kanssa samanaikaisesti. Katso THL:n listaus riskiryhmistä.

Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Kun olet saanut yhden varianttirokotteen tehosteannoksena, sinulle ei enää anneta uutta varianttirokoteannosta ennen seuraavia suosituksia. Jos olet sairastanut koronataudin loka-joulukuussa 2022, et tarvitse suojan kannalta varianttirokotetta alkuvuodesta 2023, vaikka taudin sairastamisesta on kulunut 3 kuukautta. Olet saanut taudin sairastamisesta erinomaisen tuoreen suojan. Rokotteen antamiselle ei kuitenkaan ole estettä.

Tehosterokotukset koronataudin sairastaneille

Koronan sairastaneen rokottamisen ohjeet koskevat kaikkia eri testeillä (PCR-testi, antigeenitesti, kotitesti jne.) varmistettuja koronatartuntoja.

Rokoteannoksen ja koronavirustartunnan välin on oltava vähintään 6 viikkoa, jotta tartunnan voidaan katsoa vastaavan yhtä rokoteannosta.

 

Koronarokotus kaikille 12 vuotta täyttäneille

Kaikki 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat voivat varata ajan koronavirusrokotusta varten.

Suosittelemme sähköistä ajanvarausta. Jos sähköisen ajanvarauksen käyttö ei ole mahdollista, varaa aika puhelimitse omasta sote-keskuksestasi. Rokotuksen voi hakea myös walk-in-pisteistä ilman ajanvarausta. Sähköinen ajanvaraus toisen henkilön puolesta on mahdollista puolesta-asioinnin kautta.  Jos sinulla on voimassa turvakielto väestörekisteritiedoissa, ei eAsiointi eikä sähköinen ajanvaraus ole mahdollista.

Toisena rokoteannoksena annetaan samaa rokotetta, jota olet saanut 1. rokotuskerralla. Käytössä ovat mRNA-rokotteet Biontech-Pfizerin Comirnaty ja Modernan Spikevax.

Kolmantena tai neljäntenä annoksena annetaan Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Rokotteet ovat samanlaisia tehon ja haittavaikutusten suhteen ja rokotteiden ns. ristiinkäyttö on mahdollista. Siten rokotuspisteellä saatetaan tarjota eri valmistetta kuin mitä olet saanut edellisillä rokotuskierroksilla.

Jos olet aikaisemmin saanut Astra Zenecan rokotetta, 2., 3. tai 4. rokoteannos on mRNA-rokotetta tai Janssenin rokotetta. Jos mRNA-rokote ei sovi terveydellisen esteen vuoksi, annetaan Janssenin rokotetta.

Novavaxin koronarokotetta saatavilla Trion rokotuspisteellä

Novavaxin Nuvaxovid-koronarokotetta on saatavilla henkilölle, joille ei voida antaa mRNA- tai virusvektorirokotetta esimerkiksi aikaisemmin tulleen allergisen reaktion takia. Rokotetta voidaan antaa 18 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille 1. tai 2. rokoteannoksena ja vain poikkeustapauksissa 3. tai 4. annoksena. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusta.

Nuvaxovid-rokotetta saa vain Lahden Trion rokotuspisteeltä ajanvarauksella, ja ajan voi varata soittamalla numeroon 03 410 89 420 (ma–pe 8–15).

Walk-in-rokotuspisteeltä saat koronarokotuksen ilman ajanvarausta

Koronarokotukseen voit varata ajan sote-keskuksista tai hakea sen ilman ajanvarausta walk-in-rokotuspisteeltä.

Walk-in-rokotukset Trion rokotuspisteellä

 • ma–pe kello 8–16
 • viikonloppuisin rokotuspiste on suljettu.

Koronarokotukset kaikille 5–11-vuotiaille

Kaikkien 5–11-vuotiaiden lasten on mahdollista ottaa koronarokotus. Aika toivotaan varattavan ensisijaisesti sähköisesti. Rokotukseen voivat tulla vain ajan etukäteen varanneet. Puolesta asiointi on mahdollista alle 10-vuotiaan lapsen kohdalla. Yli 10-vuotiaille ajanvaraus tapahtuu neuvolan asiakasohjauksen kautta soittamalla numeroon 044 416 3103 arkisin kello 8–13.

5–11-vuotiaille annetaan BioNTech-Pfizerin Comirnaty-koronarokotteen tälle ikäryhmälle tarkoitettua valmistetta. Rokotteen perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen annos annetaan pääsääntöisesti 6–12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.

Lapsen rokottamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus joko kirjallisesti tai suullisesti paikan päällä.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos lapsi ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Suostumus tehdään tällä suostumuslomakkeella.

Jos lapsi tulee rokotukseen vain toisen huoltajan kanssa, tulee poissaolevalta huoltajalta olla allekirjoitettu suostumuslomake, jonka voi tulostaa THL:n sivuilta.

Ethän tuo lasta rokotukselle, jos lapsella on hengitystie- tai vatsaoireita, kuumetta. Myös lapsen saattajan tulee olla oireeton.

Tietoa 12-15-vuotiaiden rokotuksista

THL: Tietoa koronarokotuksesta 12–15-vuotiaalle nuorelle
THL: Tietoa 12–15-vuotiaan huoltajalle 

Jos 12-15-vuotiaalla on omat pankkitunnukset, hän voi varata ajan sähköisesti rokotuspisteille.  Toisen tiedoilla ei aikaa saa varata. 12-15-vuotiaat voivat ottaa rokotteen myös Lahdessa Trion walk-in -rokotuspisteellä.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään asiasta, tarvitaan kaikkien huoltajien kirjallinen suostumus. Lomake tulee olla nuoren mukana rokotustilanteessa ja sen saa tulostettua THL:n sivuilta.

 

Katso tästä sähköisen ajanvarauksen ohje

Jos aikoja ei löydy sähköisestä ajanvarausjärjestelmästä, aikoja ei ole vapaana. Aikoja ei tässä tapauksessa ole saatavilla myöskään puhelimitse.

Jos varataan aikaa useammalle henkilölle, on järjestelmästä kirjauduttava välillä ulos, ja varattava toinen aika tämän henkilön omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Ajan peruminen tai siirtäminen

Jos et pääse rokotukseen, on tärkeää, että perut varatun ajan. Sähköisesti varatun ajan voi perua sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Jos sähköisesti varatun ajan peruu puhelimitse, peruttu aika jää näkyviin sähköiseen ajanvarausjärjestelmään. Puhelimitse varatun ajan voi perua vain puhelimitse. Rokotuspisteellä sairaanhoitajan varaama tehosterokotusaika perutaan tai siirretään puhelimitse.

Ajan siirtäminen: peru ensin varatut ajat, ja varaa uudet ajat.

Sote-keskusten rokotuspisteet ja yhteystiedot

Valmistautuminen rokotukseen

Ethän tule rokotukseen, jos sinulla on kuumetta, hengitystieoireita tai vatsaoireita. Tarvittaessa peru varattu aika. Rokotus annetaan olkavarren yläosaan, joten pukeudu vaatetukseen, jossa olkavarsi on helppo paljastaa. Ota mukaan henkilöllisyystodistuksesi (myös ajokortti tai Kela-kortti käyvät). Ruuhkien välttämiseksi on tärkeää, ettei odotustilaan tulla liian aikaisin. Tulethan siis sovittuna aikana. Rokotuksen jälkeen seuranta-aika on 15 minuuttia, tai mikäli olet saanut aikaisemmin jostakin rokotteesta tai lääkkeestä anafylaktisen reaktion, on seuranta-aika 30 minuuttia. Varaudu tähän aikataulussasi.

Rokotteiden turvallisuus

Käytössä olevien rokotteiden tiedetään estävän erittäin tehokkaasti oireista koronatautia ja erityisesti vaikeita tautimuotoja. Toistaiseksi on melko vähän tietoa siitä, kuinka hyvin rokotukset estävät tartunnan saamista ja tartuttavuutta. Siksi toimintasuositukset ovat toistaiseksi samat sekä rokotteen saaneille että rokottamattomille henkilöille. Modernan ja Pfizer-BioNTechin koronarokotteet ovat samankaltaisia mRNA-rokotteita, joilla molemmilla on hyvä teho myös virusmuunnoksiin.

Modernan rokotetta ei suositella alle 30-vuotiaille miehille tai pojille, sillä sen saaneilla nuorilla miehillä on raportoitu hyvin harvinaisena haittavaikutuksena sydänlihastulehdusta.

Koronarokotustodistus

Suomessa annetuista rokotuksista saa tulostettua EU:n koronatodistuksen Omakannasta.

 1. Kirjaudu Omakantaan kanta.fi-sivulta omalla tunnistusvälineelläsi kuten verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
 2. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Koronatodistus. Löydät linkin todistusosioon myös Omakannan etusivulta.
 3. Hae todistusta painamalla linkkiä ”Tarkista, onko sinulla koronarokotustodistus (pdf)”. Jos sinulla on todistus, se avautuu uuteen välilehteen pdf-muodossa.

Näkymä Omakannasta:

Jos et näe koronatodistusta Omakannassa ja olet jo saanut molemmat rokotteet, olethan yhteydessä rokotuksen antaneeseen yksikköön (sote-keskus tai työterveys). Kirjaamisessa tai tietojen siirtymisessä voi olla virhe, joka tulee korjata.

Jos Omakanta-palvelua ei käytä tai todistuksen hakee alaikäisen lapsen puolesta, voi koronatodistuksen noutaa tulosteena omasta sote-keskuksesta. Sote-keskukseen voi olla ensin yhteydessä puhelimitse, jotta henkilökunta voi tarkastaa, että tiedot koronatodistuksessa ovat oikein.