Toimi näin, kun epäilet koronavirustartuntaa

Jos kärsit hengitystieinfektion oireista, toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Terveydenhuollossa tehtävään koronatestiin ohjataan enää, jos terveydenhuollon ammattilainen arvioi sen olevan tarpeellinen. Vastaavasti toimitaan jo muiden sairauksien, kuten influenssan kohdalla.

Testiin ohjataan oireisia potilaita seuraavissa tilanteissa:

  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä.
  • vakavan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluvat, erityisesti jos harkitaan koronalääkitystä.

Varaa aika koronatestiin soittamalla omaan sote-keskukseesi. 

Sote-keskukset

PCR-testiohje sote-keskusten hengitystievastaanotolle

Jos saat hengitystieoireita tai epäilet koronaa

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Suosittelemme, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon 116117 tai 112.

Milloin voi tehdä kotitestin?

Voit halutessasi tehdä kotitestin, jos oireesi ovat lievät. Kotitesti riittää lähes aina koronatartunnan varmentamiseksi, eikä perusterveellä ja riskiryhmiin kuulumattomalla tartunnan saaneella ole yleensä tarvetta käydä terveydenhuollossa testauksessa.

Jos kotitesti on negatiivinen

  • Testin voi toistaa useana peräkkäisenä päivänä tai 2 – 3 päivän välein.
  • Jos oireisen kotitesti on negatiivinen, tulisi siitä huolimatta välttää kontakteja kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Jos kotitesti on positiivinen

  • Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos muuten ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.
  • Pysy kotona kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa.

Ilmoita poissaolosta työnantajasi ohjeiden mukaisesti. Jos tarvitset lääkärintodistuksen sairastetusta taudista esimerkiksi sairauspäivärahaa varten, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi ohjeiden mukaisesti.

Tartuntatautipäivärahaa ei koronan vuoksi saa enää vuoden 2023 alusta alkaen pelkän testituloksen perusteella. Tämän vuoksi testaukseenkaan ei enää ohjata tartuntatautipäivärahan hakemisen vuoksi. Päijät-Hämeen alueella koronaan sairastuneita tai altistuneita ei enää määrätä tartuntatautilain mukaiseen kotieristykseen tai karanteeniin kuin poikkeustilanteissa. Oireiseen tautiin sairastuneille kirjoitetaan tarvittaessa sairauslomaa normaalien käytäntöjen mukaisesti.

Voit jatkaa normaalia arkea ja toimia samoin kuin toimisit, jos olisit altistunut jollekin muulle hengitystieinfektiolle, kuten influenssalle.

Voit mennä esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin, vaikka perheessä olisi koronatartunta. Noudata työpaikan erillistä ohjeistusta.

Jos saat oireita, jää kotiin, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet.

Koronatestit Akuutti24:ssa ja sote-keskuksissa

Koronatestejä tehdään Akuutti24:n päivystyksessä ja sote-keskusten hengitystieinfektio­vastaanotoilla, jos testaukselle on lääketieteellinen peruste. Sote-keskusten hengitystieinfektiovastaanotot ovat auki arkisin.

Akuutti24:n päivystyksen koronanäytteenottoon ja sote-keskusten hengitystieinfektiovastaanotoille tullaan vain ajanvarauksella.

Aika Akuutti24:n päivystyksen koronatestiin varataan numerosta 044 440 3999 kello 9-17. Puhelu ohjautuu takaisinsoittopalveluun ja puheluihin vastataan mahdollisimman pian, viimeistään seuraavana päivänä. Näytteenottoon ohjattujen testattavien ei tule tehdä ilmoittautumista, ja sisätiloissa on käytettävä maskia. Näytteenottohuoneeseen ohjataan opastein ovelta, ja näytteenottoon saavutaan varattuna aikana mahdollisimman täsmällisesti. Koronatestauksen sähköinen ajanvaraus ei ole enää käytössä.

Koronanäytteenoton ajanvarauksen peruutus tai muutos

Voit perua koronatestiajan soittamalla numeroon 044 440 3999 kello 9-17.