Toimi näin, kun epäilet koronavirustartuntaa

Jos kärsit hengitystieinfektion oireista, toimi alla olevien ohjeiden mukaisesti.

Tämä suositus koskee myös rokotettuja.

Päijät-Soten alueella koronaan sairastuneita ei enää määrätä tartuntatautilain mukaiseen kotieristykseen kuin poikkeustilanteissa. Oireiseen tautiin sairastuneille kirjoitetaan tarvittaessa sairauslomaa normaalien käytäntöjen mukaisesti. Koronalle altistuneita ei enää määrätä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin kuin poikkeustilanteissa.

Jos saat hengitystieoireita tai epäilet koronaa

Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä hakeutua testiin, jos oireesi ovat lieviä ja yleistilasi on hyvä. Suosittelemme kuitenkin vahvasti, että vältät vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.

Jos kuitenkin saat vakavia oireita, kuten hengenahdistusta, tai yleistilasi heikkenee, ota viiveettä yhteyttä terveydenhuoltoon 116117 tai 112.

Voit halutessasi tehdä kotitestin. On tärkeää, että vältät oireisena kontakteja ainakin viiden vuorokauden ajan, vaikka kotitestin tulos olisi negatiivinen.

Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme, että vältät kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Milloin voi tehdä kotitestin?

Voit halutessasi tehdä kotitestin, jos

 • oireesi ovat lievät
 • et kuulu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään
 • et kuulu ryhmiin, joille suositellaan terveydenhuollon testiä (katso alempana kohta: Milloin on syytä hakeutua terveydenhuollon testiin?)

Kotitestin negatiivinen tulos on luotettavampi, jos testi toistetaan useana peräkkäisenä päivänä tai 2 – 3 päivän välein. Jos oireisen kotitesti on toistetusti negatiivinen, tulisi siitä huolimatta välttää kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan tai niin pitkään, kunnes oireet ovat väistyneet.

Jos kotitesti on positiivinen

 • Positiivisen tuloksen jälkeen kotitestiä ei tarvitse toistaa. Tulosta ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä, jos muuten ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.
 • Pysy kotona vähintään 5 vuorokautta oireiden alkamisesta.
 • Jos oireet jatkuvat kauemmin kuin kolme vuorokautta, suosittelemme, että vältät kontakteja, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Ilmoita poissaolosta työnantajasi ohjeiden mukaisesti. Jos tarvitset lääkärintodistuksen sairastetusta taudista esimerkiksi sairauspäivärahaa varten, ota yhteyttä terveydenhuoltoon työnantajasi ohjeiden mukaisesti.

Kerro sairastumisestasi henkilöille, joihin sinulla on ollut läheinen kontakti. Tartuttavuus voi alkaa jo kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Pyydä tartunnalle altistuneita

 • Välttämään vapaaehtoisesti ja mahdollisuuksien mukaan kontakteja viiden päivän ajan siitä, kun viimeksi tapasitte
 • käyttämään kasvomaskia ja noudattamaan hyvää käsihygieniaa muita ihmisiä tavatessa.

Miten toimin, jos asun samassa asunnossa tai olen ollut muuten läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen koti- tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa?

 • Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.
 • Käytä kodin ulkopuolella kasvomaskia.
 • Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja.
 • Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

Oppilaitokset ja päiväkodit

 • Oleskelu samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa varhaiskasvatuksessa, koulussa ja oppilaitoksessa katsotaan vähäisen riskin altistumiseksi.
 • Samassa tilassa koronatartunnan saaneen henkilön kanssa oleskelleiden tulee seurata oireitaan.
 • Jos oireita myöhemmin ilmenee, tulee oireisen jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja välttää vapaaehtoisesti kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Milloin on syytä hakeutua terveydenhuollon koronatestiin?

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

 • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
 • työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
 • työskentelet missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalveluissa tai
 • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään mukaan lukien raskaana olevat.

Koronanäytteenoton ajanvarauksen peruutus tai muutos

Pääset perumaan tai muuttamaan sähköisesti itse varaamasi koronanäytteenoton ajanvarauksen tunnistautumalla sähköiseen asiointipalveluun alla olevasta linkistä.

”Ajanvaraukseni” -listauksesta näet varaamasi ajan. Valitse peruttava aika klikkaamalla ”Katso varauksen tiedot” -linkkiä, valitse ”Peruuta aika” ja vahvista varauksen peruuttaminen.

Jos haluat muuttaa aikaasi: Valitse aika, jonka haluat muuttaa klikkaamalla ”Katso varauksen tiedot” -linkkiä. Valitse ”Siirrä aikaa”. Avautuvasta listauksesta näet vapaana olevat ajat. Tee varaus klikkaamalla ”Valitse aika” -painiketta. Vahvista varaus.

Matkustamiseen liittyvät testit

Tartuntatautilain mukaan Suomeen saapuneilta henkilöiltä voidaan edellyttää koronatodistuksia ja/tai testejä. Henkilöiden on osallistuttava näihin testeihin ja ne tehdään terveydenhuollossa. Kotitestit eivät kelpaa.

Suomesta ulkomaille lähtevien henkilöiden tarvitsemat testit ja koronapassin vuoksi tarvittava testaus tulee tehdä yksityisten palveluntuottajien testauspisteissä. Poikkeuksena tartuntatautilain mukaan kunnan tulee kuitenkin järjestää kunnassa asuville 16- ja 17-vuotiaille lapsille ja henkilöille maksuton covid-19-testaus, jos he eivät lääketieteellisistä syistä voi ottaa covid-19-rokotetta ja tarvitsevat koronatodistuksen.