Toimi näin, kun epäilet koronavirustartuntaa

Jos kärsit hengitystieinfektion oireista, varaa aika koronavirustestiin omaolo.fi-palvelussa. Ethän hakeudu terveydenhuoltoon ennen soittamista Päivystysavun numeroon 116117. Numero palvelee ympäri vuorokauden, kaikkina päivinä.

Hoitoonhakeutumisohje koronavirusepidemiassa

Hoitoonhakeutumisohje koronavirusepidemiassa pdf

Näytteenottopaikalle hakeutuminen

Täysin rokotettujen (kaksi rokoteannosta ja viimeisestä annoksesta yli viikko) henkilöiden ei tarvitse hakeutua koronanäytteenottoon, mikäli heillä on lieviä hengitystieinfektion oireita. Tämä suositus ei koske kuitenkaan täysin rokotettuja henkilöitä, joiden tiedetään altistuneen koronavirustartunnalle tai joilla on merkittävä immuunipuutos, eikä sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä. Heidän tulee hakeutua koronatestiin edelleen matalalla kynnyksellä lievienkin oireiden kohdalla.

Hengitystieinfektion oireiden yhteydessä ei kuitenkaan tule mennä töihin ja on hyvä välttää kontakteja muihin, kunnes oireet ovat lievittyneet. Ohje koskee myös täysin rokotettuja.

Käytä maskia näytteenottopaikalle hakeutuessasi ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta sekä pidä 2 metrin turvaväli muihin.

Saavu näytteenottopisteelle ensisijaisesti omalla autollasi, polkupyörällä tai kävellen, jotta vältät lähikontakteja. Näytteenottoon on mahdollisuus hakeutua myös taksilla tai läheisen kyydissä. Taksia tilatessasi pyydä pisarasuojalla varustettu taksi. Lisäksi käytä taksissa maskia. Julkisen liikennevälineen käyttöä on tarkkaan harkittava ja vahvassa koronaepäilyssä sitä ei tule käyttää lainkaan. Ethän ole fyysisesti yhteydessä oman ruokakuntasi ulkopuolisiin ihmisiin, ennen kuin olet saanut testistä negatiivisen tuloksen.

Jos huonokuntoinen potilas ei pääse näytteenottoon millään kulkuvälineellä, voidaan Päivystysapu 116117:sta arvioida kotisairaalan mahdollisuus ottaa koronavirusnäyte potilaan kotona. Jos oireet ovat henkeä uhkaavat, soitetaan aina hätänumeroon 112.

Koronaepidemian leviämistä rajoitetaan tehokkaimmin noudattamalla turvavälejä ja hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

Sosiaalipalveluihin hakeutuminen

Koronavilkku-sovellus

Koronavilkku-sovellus ilmoittaa koronavirustartunnalle altistumisesta. Sovellus huomioi lähelläsi olevia puhelimia, joihin on asennettu sama sovellus. Jos aiemmin kohtaamasi henkilö ilmoittaa tartunnastaan Koronavilkun avulla, saat ilmoituksen altistumisesta. Jos sinulla todetaan tartunta, voit ilmoittaa siitä sovelluksella nimettömästi. Tutustu sovelluksen käyttö- ja latausohjeisiin: koronavilkku.fi.