Näkymätön riski

Piilosokeriksi kutsutaan elintarvikkeiden sisältämää sokeria, jota usein syödään tiedostamatta runsaastikin. Piilosokeri aiheuttaa hampaiden reikiintymistä yhtä lailla kuin näkyväkin sokeri.

Yleisimmät sokerit ovat glukoosi, fruktoosi, laktoosi, maltoosi ja sakkaroosi.

Oheisessa taulukossa on lueteltu yleisimpien tuotteiden keskimääräisiä sokeripitoisuuksia sekä ruoka-aineiden sakkaroosimäärinä että sokereiden yhteismäärinä. Sakkaroosin eli tavallisen sokerin määrät on muutettu sokeripaloiksi (2,6 g).

 

ruoka-aine sakkaroosia/100g sokeripaloina sokereita yht./100g
aamiaismuro

keskiarvo, sokeroitu

12,0g 4,6 14,4g
appelsiini, kuorittu 3,6g 1,4 8,9g
appelsiinimarmeladi 51,2g 19,7 53,2g
appelsiinitäysmehu 4,0g 1,5 10,0g
banaani, kuorittu 6,4g 2,5 13,5g
hedelmähillo 28,2g 10,8 32,3g
jäätelöpuikko

kerma, suklaakuorrute

21,9g 8,4 27,0g
karamellit 37,4g 14,4 53,5g
kasvirasvajäätelö 10,0g 3,8 16,1g
keksi, keskiarvo 14,4g 5,5 19,6g
kermajäätelö 12,0g 4,6 17,3g
makeat virvoitusjuomat 9,1g 3,5 9,1g
marja-/hedelmäjogurtti

rasvaa 2%

12,0g 4,6 15,1g
marmeladi, marjoista 19,0g 7,3 46,6g
mysli, keskiarvo 11,4g 4,4 17,5g
marja-/hedelmäjogurtti

rasvaton, keskiarvo

5,3g 2 14,2g
omena

kotimainen, kuorittu

2,8g 1.1 8,2g
sekamehu

laimennettu, sokeroitu

8,6g 3,3 13,9g
sinappi 7,6g 2,9 14,1g
suklaa, keskiarvo 42,3g 16.3 50,9g
tomaattiketsuppi 11,1g 4.3 19,2g
täytekeksi, keskiarvo 22,1g 8,5 25,3g

Lähde: Kansanterveyslaitos, ravitsemusyksikkö. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 4. Helsinki 2004.