Synnytyspelkopoliklinikka

Synnytyspelkopoliklinikalla synnytyspelkoa puretaan keskustellen synnytyspelkoon perehtyneen lääkärin tai kätilön kanssa.

Mitä jos synnytyspelko hallitsee arkielämää

Synnytys on naisen elämässä merkittävä tapahtuma. Raskauden aikana mielesi alkaa valmistautua tulevaan äitiyteen ja synnytykseen liittyvät asiat mietityttävät sinua. On luonnollista, että lähes kaikki raskaana olevat jännittävät synnytystä.

Joskus synnytyspelko voi tuntua niin hankalalta, että se häiritsee normaalia valmistautumista synnytykseen ja alkaa haitata arkielämää.

Pelko voi varjostaa raskauden tuomaa iloa. Saatat pohtia, kuinka toimia synnytyksen aikana tai millainen kätilö sinua hoitaa. Synnytyskipu, ponnistusvaiheesta selviytyminen ja huoli vauvan hyvinvoinnista voivat myös pelottaa.

 

Toimi ensimmäisenä näin

Suurin osa synnytyspelkoisista pystyy tiedon ja tuen avulla valmistautumaan normaaliin synnytykseen. Tietoa synnytyksestä saat oman neuvolasi perhevalmennuksessa ja synnytyssairaalassa järjestettävällä valmennuskäynnillä.

  1. Juttele synnytykseen liittyvistä huolista neuvolassa oman terveydenhoitajasi kanssa.
  2. Täytä synnytyspelkopoliklinikan esitietolomake. Saat sen terveydenhoitajasi.
  3. Seuraavalla neuvolakäynnillä terveydenhoitajasi keskustelee kanssasi lomakkeen kysymysten pohjalta. Usein pelkoa aiheuttavien asioiden sanominen ääneen ja ammattihenkilön antama tieto auttavat.
  4. Kerro toiveistasi ja peloistasi myös kätilölle synnytysosastolla. Tavoitteemme on, että synnytyksesi sujuu turvallisesti ja saat myönteisen synnytyskokemuksen.

 

Milloin synnytyspelkopoliklinikalle

Jos keskustelu terveydenhoitajan kanssa ei riittävästi lievennä pelkoasi, terveydenhoitaja voi tehdä sinulle lähetteen synnytyspelkopoliklinikalle. Lähete tehdään yleensä vasta keskiraskaudessa raskausviikkojen 20 jälkeen.

Ota täyttämäsi synnytyspelkopoliklinikan esitietolomake mukaasi käynnille.

Synnytyspelkopoliklinikalla pelkoa puretaan keskustellen synnytyspelkoon perehtyneen lääkärin tai kätilön kanssa.

Keskusteluissa

  • pohditaan epävarmuutta tuovia asioita
  • voidaan käydä läpi edellisiä synnytyksiä ja niihin liittyviä kysymyksiä
  • saat tukea ja vinkkejä pelkosi hallintaan ja voit suunnata vapautuvan energiasi raskaudesta nauttimiseen ja äitiyteen valmistautumiseen
  • kirjataan potilastietojärjestelmään alustavat synnytystoiveesi
  • voidaan pohtia synnytystapaa, joka yleensä päätetään vasta loppuraskaudessa. Pelkoa on hyvä käsitellä, oli synnytystapa lopulta mikä tahansa.

Halutessasi voit ottaa puolisosi tai kumppanisi mukaan käynnille.