Vierihoito ja ihokontakti

Vierihoidossa vauvan hoito tulee tutuksi ja vanhempien itseluottamus kasvaa. Ihokontakti vauvaan tukee sekä äidin että vauvan hyvinvointia.

Vierihoito rauhoittaa vauvaa ja tukee perheen vuorovaikutusta

On eduksi, jos vanhemmat itse hoitavat vauvaansa mahdollisimman paljon. Toteutamme osastolla ympärivuorokautista vierihoitoa, joka edistää perheen varhaista vuorovaikutusta. Vauva on jo kohdussa oppinut tuntemaan äänesi ja rytmisi. Sylissä ja tuttujen äänien ympäröimänä vauva kokee turvallisuutta ja rauhoittuu parhaiten.

Hoitaja neuvoo vauvan hoidot perheelle – vaipanvaihdon, pesut, kylvetyksen ja napatyngän puhdistuksen -aluksi ohjaten ja myöhemmin tarpeen mukaan tukien. Pyrimme siihen, että sairaalassa vauvan hoito ja käsittely tulee niin tutuksi, että kotiin tuntuu turvalliselta lähteä. On tärkeää, että vanhemmat luottavat itseensä. Tavoitteemme on, että vauva on luonteva osa perheen arkea ja toivomme, että löydätte vauvasta ilon sekä uskallatte pitää häntä lähellä.

Jos vauva siirtyy hoitoon vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolle, ohjaamme äidille lypsämisen maidontuotannon käynnistämiseksi ja ylläpitämiseksi.

Ihokontakti hyödyttää äitiä ja vauvaa monin tavoin

Heti synnytyksen jälkeen saat vauvasi ihokontaktiin. Vauvasi nauttii läheisyydestä. Varsinkin ensimmäisinä päivinä syntymän jälkeen läheisyys on tärkeää, jolloin vauva totuttelee kohdun ulkopuoleiseen elämään. Myös isä/tukihenkilö voi pitää vauvaa ihokontaktissa. Suunnitellun sektion jälkeen on myös mahdollista saada vauva ihokontaktiin.

Ihokontaktin hyötyjä vauvalle:

  • Ihokontaktissa vauva kuuntelee äidin tuttua sydämen sykettä, joka luo turvaa ja vähentää stressiä.
  • Ihokontaktissa olevat vauvat yleensä itkevät harvemmin ja vauvojen kehon lämpötila ja verensokeritaso pysyvät tasaisempina.
  • Ihokontaktissa vauvat imevät rintaa säännöllisemmin sekä tarttuvat rintaan keskimääräistä nopeammin kuin vauvat, joita ei pidetä ihokontaktissa.

Ihokontaktin hyötyjä äidille:

  • Kun pidät vauvaa ihokontaktissa, rentoudut, stressitasosi laskee ja kivunsietokykysi paranee.
  • Ihokontakti lisää äidillistä itseluottamustasi.
  • Vauvan ollessa ihokontaktissa maito nousee nopeammin rintoihin ja kohtu supistuu, jolloin synnytyksestä palautuminen on nopeampaa.