Tupakka

Tupakanpolton haitoista on tupakoitsijan suussa selvät ja näkyvät todisteet, jotka tupakoitsijan itsensäkin on helppo tunnistaa.

tupakointia pidetään tyhmänäTupakan monet haitat

Tupakanpolton haitoista on tupakoitsijan suussa selvät ja näkyvät todisteet, jotka tupakoitsijan itsensäkin on helppo tunnistaa. Pahanhajuinen hengitys tupakoitsijalla on yleistä ja sillä on suuri merkitys sosiaalisessa kanssakäymisessä. Tupakoinnin seurauksena hampaat ja paikat värjäytyvät ruskehtaviksi. Kieli, ikenet ja limakalvot myös värjäytyvät. Nämä vaikuttavat suuresti tupakoitsijan ulkonäköön.

Tupakka on merkittävä riskitekijä suunterveydelle. Ulkonäköön vaikuttavat hampaiden ja niiden paikkojen värjäytyminen tummiksi. Maku- ja hajuaisti heikkenevät sekä hengitys haisee pahalta. Tupakka heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, ikenien verenkiertoa ja suun haavojen paranemista.

Hampaiden kiinnityskudosten sairaudet ovat yleisiä tupakoitsijoiden suussa. Ikenien verenkierto heikkenee tupakoinnin seurauksena. Kiinnityskudosten tulehdukset voivat siten edetä kauan piilevinä.

Myös nuuskan käyttö aiheuttaa limakalvomuutoksia ja pitkään käytettynä ienvetäytymiä, ientulehdusta, parodontiittia ja hampaiden reikiintymistä.