Hammaskeijun aika

Ensimmäiset maitohampaat irtoavat 5-7 vuoden iässä ja niiden tilalle puhkeavat pysyvät hampaat. Pysyvien hampaiden aiheet alkavat kehittyä maitohampaiden viereen kielen puolelle jo sikiöaikana. Hampaan juuri alkaa kehittyä kuitenkin vasta vähän ennen hampaan puhkeamista.

Pysyvä hammas kasvaa ja puhkeaa yleensä maitohampaan tilalle. Maitohampaan juuri alkaa sulautua eli resorboitua pois, hammas alkaa heilua ja lopulta irtoaa. Pysyvän hampaan kruunuosa tulee näkyviin mutta tässä vaiheessa sen juuri ei ole vielä täysin kehittynyt. Juuren avoin kärki sulkeutuu yleensä kolmen vuoden kuluttua hampaiden puhkeamisesta.

Ensimmäisen pysyvät poskihampaat – ”kuutoset” – voivat puhjeta sekä ylä- että alaleukaan jo viiden vuoden iässä maitohammasrivin taakse. Pysyvät etuhampaat ovat maitohampaita leveämpiä ja ne voivat puhjeta etualueella ahtaasti. Hampaat asettuvat yleensä leuan kasvun myötä omille paikoilleen ilman oikomishoitoa.

Tiesitkö

Vastapuhjenneiden pysyvien hampaiden huolellinen harjaaminen ja fluorihammastahnan käyttö on tärkeää, koska ne ovat herkkiä reikiintymään, ja koska kiille kovettuu lopullisesti vasta suussa.

Maitohammas on vielä suussa ja pysyvä hammas puhkeaa suuhun?

Heiluttele maitohammasta päivittäin, niin kauan, että hammas irtoaa.