Suun terveys on perheen yhteinen asia

Lapsen hampaiden säännöllinen harjaus aamuin ja illoin on vanhempien vastuulla. Lapsi tarvitsee vanhempien apua hampaiden harjaamisessa vähintään 12- vuotiaaksi.

Hyvät tavat ja tottumukset luodaan lapsuudessa ja suun terveys onkin perheen yhteinen asia. Vanhemmat huolehtivat, että lapsi saa päivittäin monipuolista ravintoa säännöllisin väliajoin. Janojuomana on vesi.

Kouluikäisen suun terveystarkastuksia tehdään koko ikäluokan kattavina määräaikaistarkastuksina sekä yksilölliseen tarpeeseen perustuvina terveystarkastuksina. Koko ikäluokan kattavat määräaikaistarkastukset tehdään 1., 3., 5. ja 8. vuosiluokilla. Oppilaalle tehtävät suun määräaikaistarkastukset sisältävät suuhygienistin ja tarpeen mukaiset hammaslääkärin terveystarkastukset, mukaan lukien erikoisalakohtaiset suun tutkimukset. Suun terveystarkastuksissa selvitetään suun terveydentila, kehitys ja hoidon tarve ja tehdään tarvittaessa henkilökohtainen terveyssuunnitelma.

Terveystarkastuksen yhteydessä arvioidaan myös purenta ja mahdollinen oikomishoidon tarve. Terveysneuvonta sisältää keskustelua ruokailutottumuksista, kouluruokailusta ja makeisten käytöstä sekä hampaiden harjaustottumuksista. Suuhygienisti tai hammashoitaja pitää kouluikäisille myös suun terveys– oppitunteja toisella tai kolmannella ja kuudennella luokalla.  Lapsella, jolla havaitaan erityinen riski sairastua suusairauksiin, järjestetään ehkäisevä suun terveydenhuolto ja yksilöllisesti määritellyt terveystarkastukset.