Tupakka, sähkötupakka ja nuuska

Tupakka, sähkötupakka ja nuuska ovat myrkkyä suun terveydelle

Tupakka

Tupakointi On Kielletty

Tupakanpolton haitoista on tupakoitsijan suussa selvät ja näkyvät todisteet, jotka tupakoitsijan itsensäkin on helppo tunnistaa. Pahanhajuinen hengitys tupakoitsijalla on yleistä ja sillä on suuri merkitys sosiaalisessa kanssakäymisessä. Tupakoinnin seurauksena hampaat ja paikat värjäytyvät ruskehtaviksi. Kieli, ikenet ja limakalvot myös värjäytyvät. Nämä vaikuttavat suuresti tupakoitsijan ulkonäköön.

Tupakoinnin suuhun tuoma lämpö antaa hyvät olosuhteet suun bakteerien kasvulle ja lisääntymiselle, minkä vuoksi tupakoitsijan suussa voi olla biofilmiä ja sen seurauksena ientulehdusta. Kun tupakointi lopetetaan, muutokset näkyvät suussa nopeasti. Haitat eivät jää pysyviksi, vaan ne poistuvat vähitellen.

Viides- ja kahdeksasluokkalaisten suun terveystarkastuksen yhteydessä keskustellaan muun terveysneuvonnan lisäksi tupakoinnista ja nuuskan käytöstä.

Sähkötupakka

 

Sähkösavukkeiden nykyaikainen versio kehitettiin Kiinassa 2003. Niissä käytettävien nesteiden valmistusta ja koostumusta ei valvo tai säätele mikään taho, joten tieto valmisteiden turvallisuudesta on puutteellista.

Nesteistä on löytynyt lukuisia aineita, jotka ovat haitallisia ihmisen terveydelle. Yleensä mukana on ainakin propyleeniglykoidia tai glyseriiniä.

Osa nesteistä sisältää nikotiinia. Lisäksi niistä on löytynyt kontaminanttia ja lääkeaineita, kuten rimonabanttia ja tadalafiilia sekä ihmiselle myrkyllistä dietyleeniglykolia.

Sähkösavukkeiden käyttö ei ole haitatonta! Sähkötupakan ikäraja on 18 vuotta.

Nuuska

Nuuska sisältää enemmän nikotiinia kuin savukkeet ja aiheuttaa siksi vahvan riippuvuuden

Veren nikotiinipitoisuus pysyy kauemmin koholla nuuskan käyttäjillä kuin tupakoitsijalla. Irtonuuskan käyttö on huomattavan vahingollista suun limakalvoille, koska se joutuu suoraan kosketuksiin suun limakalvojen kanssa. Limakalvon pinta muuttuu nuuskan käyttöalueella vaaleammaksi, ja limakalvo paksunee. Muutokset voi todeta nuuskan käyttäjä itse jo muutaman kuukauden nuuskan käytön jälkeen. Suun bakteerit tarttuvat herkimmin nuuskan käyttöalueen paksuuntuneeseen limakalvoon. Biofilmin kerääntyminen ienrajaan aiheuttaa ientulehduksen. Nuuska voi altistaa hampaat happohyökkäykselle nuuskan käyttöalueella, sillä jotkut valmistajat ovat lisänneet nuuskaan sokereita maun parantamiseksi.

Nuuskan sisältämä nikotiini värjää hampaat ruskehtavaksi nuuskan käyttökohdan läheisyydessä.

Pahimmillaan tupakka ja nuuska aiheuttavat suusyöpää. Se on vakava tauti, joka havaitaan usein aivan liian myöhään. Tämä johtuu siitä, että suusyöpä etenee yleensä oireettomasti ja havaitaan vasta sairauden myöhemmässä vaiheessa.