Kuorsaus

Kuorsaus sinänsä ei vaadi hoitoa, mutta siitä aiheutuva sosiaalinen haitta tai yöunen huono laatu voivat haitata potilasta ja lähipiiriä.

Kuorsaukseen vaikuttavia tekijöitä

Potilaita, joilla unitutkimuksen perusteella on poissuljettu keskivaikea tai vaikea uniapnea, voidaan hoitaa korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalla harkinnan mukaan.

Nenäpolyypit, nenän väliseinän vinous tai eri syistä johtuva nenän limakalvojen turvotus ahtauttavat ilmateitä nenän tasolla. Suuret nielurisat ja joskus kitarisakin ahtauttavat ilmateitä nenä- ja suunielun alueella. Pehmeä suulaki saattaa roikkua matalalla ja uvula eli pikkukieli samoin. Kielen tyvessä voi myös olla ahtautta.

Alaleuan rakenne ja purenta vaikuttavat myös kuorsaukseen. Ylipaino ilmenee myös kaulan ja nielun alueen turvotuksena, mikä ahtauttaa ilmateitä erityisesti makuuasennossa.

RFA-hoito

Jos nenän tai risojen alueella ei todeta poikkeavaa, kuorsausta voidaan hoitaa poliklinikan toimenpidehuoneessa paikallispuudutuksessa RFA-hoidolla (radiotaajuushoito).

RFA-hoidossa annetaan muutaman sekunnin kestäviä lämpöpistoshoitoja 4–6 kohtaan pehmeässä suulaessa. Joskus voidaan myös katkaista pikkukieli läheltä tyveä. Toimenpiteet saattavat vähentää kovaäänistä kuorsausta.