Ääni- ja nielemishäiriöt

Äänipoliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan erilaisia äänen käheyttä, kurkkukipua ja nielemisvaikeuksia aiheuttavia sairauksia.

Yleisimpiä syitä hakeutua hoitoon

Yleisimmät diagnoosit ovat äänihuulihalvaus, krooninen kurkunpään tulehdus, äänihuulten hyvän- ja pahanlaatuiset kasvaimet ja äänihuulikyhmyt. Käytössä on monipuolinen tutkimusvälineistö, mm. stroboskopialaite ja nasofiberoskooppi.

Stroboskopia

Stroboskopiassa kuvataan tähystimellä kurkunpäätä suun kautta. Näin saadaan suurennettu ja hidastettu videokuva äänihuulivärähtelystä. Monitorin kautta videota tarkastelemalla nähdään pienetkin poikkeamat äänihuulten rakenteessa ja toiminnassa.

Kuva 1: Stroboskopia

Nasofiberoskooppi

Nasofiberoskooppi mahdollistaa niiden potilaiden tutkimisen, joilla on herkkä nielurefleksi. Tähystin viedään puudutetun sieraimen kautta kurkunpään alueelle.

Nasofiberoskooppi mahdollistaa herkän nielurefleksin omaavien potilaiden tutkimisen. Tähystin viedään puudutetun sieraimen kautta kurkunpään alueelle (kuva 2).
Kuva 2: Nanofiberoskooppi

Ammattilaiset

Äänipoliklinikalla työskentelee kurkunpään sairauksien hoitoon keskittynyt erikoislääkäri (laryngologi) ja ääniterapiaan perehtynyt puheterapeutti. Foniatri konsultoi joka toinen kuukausi (mm. botox-ruiskutukset äänihuuliin). Voice massage -terapeutin palvelut hankitaan ostopalveluna. Nielemishäiriön yksityiskohtaisen analysoimisen mahdollistava läpivalaisututkimus, videofluorografia, tehdään sairaalan radiologian yksikössä. Tällöin myös puheterapeutti on paikalla.

Leikkaukset

Klinikassamme leikataan kurkunpään sairauksia kattavasti moderneilla tekniikoilla. Tarjolla on mm. äänihuulihalvauksen kirurginen hoito (injektio- ja tyroplastia), kurkunpään papillooman poisto ns. shaver-laitteella ja äänihuulten lasertoimenpiteitä. Näihin hoitoihin voi hakeutua myös oman sairaanhoitopiirimme ulkopuolelta lääkärin lähetteellä.