Lasten ja nuorten toimintaterapia sote-keskuksissa

Toimintaterapia tukee lapsen kehitystä ja suoriutumista päivittäisistä toiminnoista mahdollisimman ikätasoisesti.

Sote-keskusten toimintaterapiasta apua lapsen lieviin ja keskivaikeisiin arjen haasteisiin

Lasten toimintaterapia painottuu alle kouluikäisiin lapsiin. Lapsi ohjautuu toimintaterapiaan usein neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä tai fysioterapeutin, puheterapeutin tai psykologin suosituksesta. Aloitteen voivat tehdä myös vanhemmat tai päiväkoti/koulu yhdessä vanhempien kanssa. 

Päijät-Hämeen hyvinvointialueella perustason toimintaterapiaa saa Lasten ja nuorten kuntoutuksen toimipisteistä Asikkalan, Iitin, Lahden, Nastolan, Orimattilan ja Hollolan Salpakankaan sote-keskuksissa. Ne palvelevat koko Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän aluetta. Asiakas voidaan tarvittaessa tai hänen niin halutessaan ohjata asioimaan muussakin kuin oman kotikuntansa toimipisteessä. Perustason kuntoutuksella on keskitetty ajanvaraus ja neuvonta, jonne voi ottaa yhteyttä puhelimitse. Ajanvaraus ja neuvonta palvelee arkipäivisin klo 7.30–14.00.

Sote-keskusten tarjoamassa perustason toimintaterapiassa toteutuu lievien ja keskivaikeiden arjen haasteiden, käden käytön hankaluuksien, liikkumisen kömpelyyden tai uhkarohkeuden arviointi, ohjaus ja terapia. Toimintaterapeutti kartoittaa lapsen valmiuksia ja taitoja kehityksen eri osa-alueilla. Tavoitteena on tukea lapsen kehitystä niin, että lapsi suoriutuisi päivittäisistä toiminnoista (leikki, vapaa-aika, itsestä huolehtiminen) mahdollisimman ikätasoisesti vaikeuksista huolimatta.

Kehitysviivettä epäiltäessä tai vaikeampien ja hankalasti arvioitavien pulmien arviointi toteutuu erikoissairaanhoidossa, jonne lapsi ohjautuu tarvittaessa perustason toimintaterapia-arvioinnin jälkeen lääkärin lähetteellä.

Lapsen lähipiirillä on tärkeä rooli terapian toteutuksessa 

Toimintaterapia-arviointi toteutuu standardoituja testejä hyödyntäen sekä ohjattua ja vapaata toimintaa havainnoiden. Vanhempien ja päiväkodin tai koulun palaute arjen sujumisesta on olennainen osa arviointia. Arvioinnin ja vanhempien kanssa käydyn palautekeskustelun pohjalta toimintaterapeutti suosittelee lapselle terapiajaksoa tai ohjaa vanhempia ja päiväkotia tai koulua lapsen kehityksen tukemisessa erilaisten leikkien tai tehtävien avulla. Toimintaterapiajakson pituus vaihtelee riippuen terapian tarpeesta ja lapsen kehityksen edistymisestä. Tärkeä osa toimintaterapian toteutusta on yhteistyö lapsen lähipiirin kanssa.

Kenelle ja millä ehdoin

Toimintaterapia on maksutonta alle 18-vuotiaille. Lapsi ohjataan toimintaterapiaan usein neuvolan terveydenhoitajan tai lääkärin lähetteellä tai fysioterapeutin, puheterapeutin tai psykologin suosituksesta. Aloitteen voivat tehdä myös vanhemmat tai päiväkoti tai koulu yhdessä vanhempien kanssa.

Toimi näin

Avokuntoutuksen palvelunumero palvelee lasten ja nuorten perustason toimintaterapian ajanvarauksessa ja neuvonnassa.

Yhteystiedot

Palvelupiste · Hartola
Osoite:
Visantie 24, 19600 Hartola
Osoite: Visantie 24, 19600 Hartola
Aukioloajat
ma 10:00 - 15:00
ti 10:00 - 15:00
ke 10:00 - 15:00
to 10:00 - 15:00
pe 10:00 - 15:00

Puhelimitse tilatut tarvikkeet voi noutaa potilastoimistosta. Diabeteksen hoidossa tarvittavat liuskat, neulat ja lansetit voi noutaa potilastoimistosta ilman etukäteen tilaamista tiistaista perjantaihin. Hoitotarvikkeiden tilaus tehtävä puhelimitse kaksi viikkoa ennen noutoa.