Iäkkäiden asumiseen kehitetään uusia, joustavampia ratkaisuja

Joustavan palvelun asumismallin avulla ikääntyneiden on mahdollista asua itsenäisesti ja yhteisöllisesti lähellä palveluita. Päijät-Sotessa kehitettiin tällaista mallia alueellisessa JOPA-hankkeessa 2021-2022.

Päijät-Hämeen väestö ikääntyy ja on tarpeen löytää uudenlaisia asumisen ratkaisuja, joiden avulla ikääntyneet voivat asua keskeisellä paikalla palvelujen lähellä. Nykyiset asumisen mahdollisuudet ja kotiin tarjottavat palvelut ovat rajattuja ja raamitettuja, eivätkä aina tarjoa sopivaa ratkaisua ikääntyvälle. Tilanteeseen etsitään uudenlaista joustavan palvelun asumismallia, jonka myötä ikääntyneet voisivat asua turvallisesti omassa kodissaan elämänsä loppuun saakka.

Ikääntyvien on tärkeää myös voida ennakoida tulevia tilanteita asumismuotonsa valinnassa. Tulevaisuudessa valinnanvaraa on nykyisten ratkaisujen lisäksi hankkeessamme kehitetty joustavan mallin asuminen.

Päijät-Soten JOPA-hanke oli yksi sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamista Joustavan palvelun asumismalli iäkkäille -hankkeista (JOPA), joita toteutettiin viidellä eri alueella Suomessa. Kokonaisuus oli osa kansallista ikäohjelmaa.

Millaista asumismallia kehitimme?

Palvelut elävät, asuminen pysyy. Tavoitteenamme oli kehittää konsepti esteettömään, yhteisölliseen asumiseen, joka sijaitsee lähellä palveluita.

Joustavan palvelun asuntoihin olisi tärkeä voida hakeutua omaa tilannetta ennakoiden tai asiakasohjaajien vinkkaamina esimerkiksi niissä tilanteissa, kun kotona asuminen on etäisyyksien, asumismuodon tai palvelutarpeen vuoksi haastavaa. Tavoitteena oli, että samasta talosta löytyisi kattava valikoima peruspalveluja ja tiloja yhteisölliseen asumiseen. Myös kunnan tapahtumia ja toimintoja voisi olla mahdollista järjestää talon sisällä. Nykyaikaiset digitaaliset ratkaisut tukisivat mallissa asumisen turvallisuutta. Mallia kehitettäessä otettaisiin vahvasti huomioon itsemääräämisoikeus ja yhteisöllisyys asumisen keskiössä.

Mallia kehitettiin aluksi Kärkölässä ja Padasjoella

Hankkeen kohdekuntina olivat aloitusvaiheessa Kärkölä ja Padasjoki. Väestön ikääntyminen on asettanut molemmat kunnat uusien haasteiden äärelle palveluiden tarjoamisessa. Yhteistyössä kuntien kaikkien toimijoiden, sidosryhmien ja kuntalaisten kanssa muokattiin tarpeisiin vastaava elämisen, palveluiden ja asumisen malli, joka palvelee iäkkäitä pitkälle tulevaisuuteen.

Tavoitteena luoda muihinkin kuntiin kopioitava malli

Hankkeen keston aikana 30.8.2021-31.12.2022 oli tarkoitus valmistua joustavan palvelun asumisen malli, joka voidaan ottaa käyttöön myöhemmin kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa.

Hanke johti Päijät-Hämeessä yhteisöllisen asumisen konseptiin, joka otettiin käyttöön heti sosiaalihuoltolain muuttuessa 1.1.2023.