Askartelu- ja leikkitoiminta lastenosastolla

Sairaalassa lapsi tutustuu parhaiten uuteen ympäristöön ja asioihin hänelle tutun ja luontevan toiminnan eli leikin avulla. Ohjatun askartelun ja leikin tehtävänä on auttaa ja tukea lasta ja nuorta viihtymään osastolla.

Leikki tuo iloa, vähentää jännitystä, helpottaa hoitotoimenpiteitä ja edistää toipumista

Mieluinen tekeminen ja touhuaminen lisäävät turvallisuuden tunnetta ja siten oudon tilanteen ja paikan aiheuttama pelko ja jännitys vähenevät. Tällöin myös lapsen hoitaminen ja toipuminen voi onnistua entistä paremmin. Sairaalahoidossa olevan lapsen terveitä puolia tuetaan monipuolisella askartelu- ja leikkitoiminnalla.

Sairaalassa hoidettavalle lapselle on tärkeää, että hän saa mahdollisuuden käsitellä ajatuksiaan ja totutella sairaalassaoloon leikkimällä, pelaamalla, askartelemalla tai satukirjojen avulla. Samalla lapsi luonnollisesti viihtyy osastolla paremmin, saa myös mukavaa ajateltavaa ja positiivisia sairaalamuistoja. Lapselle ja hänen perheelleen on tärkeää, että lapsi pääsee kokemaan iloa ja onnistumisia myös sairaalassaolon aikana.

Askartelunohjaajat auttavat viihtymään osastolla

Lastenosastolla 12 työskentelee arkisin askartelunohjaaja, jonka tehtävänä on auttaa ja tukea lasta ja nuorta viihtymään osastolla. Lapsella on vointinsa mukaan mahdollisuus hänelle mieluisaan ja innostavaan toimintaan ja leikkiin joko päiväsalissa, askarteluhuoneessa tai omassa huoneessaan. Askartelunohjaaja auttaa lasta ja perhettä valitsemaan kiinnostavaa ja ikätason mukaista ajanvietettä. Askartelunohjaajan kanssa lapsi voi leikkiä, lukea satukirjoja, pelata erilaisia lautapelejä tai piirtää ja askarrella. Askarteluhuoneessa lapset ja nuoret voivat askarrella ja tehdä kädentöitä omien ajatusten ja tarpeiden mukaan. Askartelutarvikkeita, lukemista, leluja ja pelejä voidaan viedä tarvittaessa myös omaan huoneeseen, mikäli vointi tai eristys sitä edellyttävät. Lisäksi tarjolla on runsaasti lasten ja nuorten elokuvia, sekä pelikoneita.

Seurakunnan leikinohjaajat

Olemme seurakunnan lastenohjaajat Anu ja Katri. Työskentelemme Lahden Seurakuntayhtymän kasvatustyön alaisuudessa Päijät-Hämeen keskussairaalassa työpisteinämme lastentautien poliklinikka ja lastenosasto 12.

Toimimme palvelutehtävässä. Pyrimme auttamaan ensisijaisesti lasta ja perhettä tuoden iloa ja viihtyvyyttä sairaalamaailmaan. Askartelun, pelaamisen, leikin ja juttelun kautta lapsi saa iloista ajateltavaa sekä onnistumisen kokemuksia. Olemme onnistuneet tehtävässämme, jos lapsen pelko ja jännitys vähenevät, turvallisuuden tunne lisääntyy ja sitä kautta hoitotoimenpiteetkin helpottuvat.

Lapsi! Sinä olet tärkeä ja arvokas!