Rokotukset

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet suojaavat monilta tarttuvilta taudeilta. Lisäksi saatat tarvita ylimääräisä rokotuksia matkustaessasi tai jos kuulut riskiryhmään

Rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia

Rokotusten ottaminen on aina vapaaehtoista. Rokotuslupaa kysytään vanhemmilta silloin, kun rokotetta tarjotaan lapselle, joka ei itse kykene vielä asiasta päättämään. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet sekä riskiryhmien ja riskialueilla asuvien lisärokotteet ovat maksuttomia. Muut rokotteet ostetaan itse reseptillä apteekista.

Lasten rokotukset

Lapset ja nuoret saavat kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset neuvolasta ja kouluterveydenhuollosta terveystarkastusten yhteydessä. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvat ja riskialueilla oleskelevat ovat oikeutettuja saamaan maksutta tuberkuloosi-, pneumokokki-, influenssa-, puutiaisaivotulehdus- ja hepatiittirokotuksen. Jos sinulla on kysyttävää lasten rokotteista, ota yhteys omaan neuvolaan tai kouluterveydenhuoltoon.

Lisää tietoa lasten rokotuksista löydät suomi.fi-palvelusta.

Aikuisten rokotukset

Aikuiset saavat kansalliseen aikuisten rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet maksutta omasta sote-keskuksestaan. Aikuisen tulee itse huolehtia siitä, että hän saa ns. tehosterokotteet lapsuudessa ja nuoruudessa saatuihin rokotteisiin. Tärkein huolehdittava tehosterokote on kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote eli ns. tetanustehoste. Se pitää uusia 25, 45 ja 65 vuoden iässä ja tämän jälkeen 10 vuoden välein. Voit saada sen tarvittaessa useammin esimerkiksi tapaturmien yhteydessä.

Tehosterokotteiden lisäksi aikuiset riskiryhmiin kuuluvat tai riskialueilla oleskelevat saavat maksutta influenssa-, puutiaisaivotulehdus- ja hepatiittirokotukset.

Influenssarokotteen saavat

• raskaana olevat

• yli 65-vuotiaat

• sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat sekä heidän lähipiirinsä

• varusmiespalvelukseen astuvat

• sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä lääkehuollossa työskentelevät henkilöt.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen asukkaat voivat varata ajan influenssarokotukseen sähköisesti hyvis.fi-palvelussa.

Kantasolusiirron saaneet potilaat ovat hoidon jälkeen tavallista alttiimpia monille rokotuksin ehkäistäville taudeille. Tämän takia heidän perusrokotuksensa aloitetaan hoitojen jälkeen alusta. Rokotukset ovat heille maksuttomia.

Hyvis.fi-palvelusta löydät Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ohjeet ja yhteystiedot rokotuksista kunnittain.

Lue lisää aikuisten rokotteista suomi.fi -palvelusta.

Matkailijoiden rokotukset

Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, tarkista että kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset ovat voimassa, ja mitä muita rokotuksia mahdollisesti tarvitset. Tietoa matkailijoiden rokotteista löydät suomi.fi-palvelusta. 

Kansalliseen ohjelmaan kuuluvat rokotukset saat maksutta sote-keskuksesta, mutta muiden rokotteiden kohdalla sinun tulee tilata rokoteresepti ja ostaa rokote, jonka jälkeen voit varata ajan rokottamista varten.

Rokotereseptin voit tilata sähköisesti hyvis.fi-palvelun kautta 

Kenelle ja millä ehdoin

Kansalliseen rokoteohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat maksuttomia. Jos tarvitset ylimääräisen rokotuksen esimerkiksi matkaa varten, sinun pitää tilata ja maksaa rokote itse.

Toimi näin

Lapset ja nuoret saavat rokotteet terveystarkastusten yhteydessä neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Aikuisten tulee itse huolehtia, että rokotteet ovat ajan tasalla. Hyvis.fi -palvelusta löydät Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ohjeet ja yhteystiedot rokotuksista kunnittain. Voit tarkistaa saamasi rokotukset rokotuskortista, jonka olet saanut terveyskeskuksestasi. Myös kansallisesta potilastietojärjestelmästä löytyy nykyisin rokotustietoja, mutta vanhoja rokotustietoja sieltä ei näe.