Tietoa koronaviruksesta neurologian klinikan potilaille

THL on julkaissut listan riskiryhmistä, joihin kuuluvien todennäköisyys sairastua vaikeaoireiseen koronainfektioon on suurentunut. Potilaat, joilla on krooninen neurologinen sairaus tai hermo-lihastauti sekä potilaat, joilla on vastustuskykyä heikentävä lääkehoito kuuluvat riskiryhmiin.

Vastustuskykyä heikentävät hoidot

Neurologisissa sairauksissa käytettäviä vastustuskykyä heikentäviä hoitoja ovat esimerkiksi kortisonihoito (Prednison, Prednisolon, Medrol, Dexametason), MS-tautilääkkeet (Aubagio, Gilenya, Lemtrada, Mavenclad, Ocrevus, Tecfidera, Tysabri), TNF-salpaajat (Adalimumab, Humira, Infliximab), muut solunsalpaajat: atsatiopriini (Imurel, Azamun), metotreksaatti (Trexan, Ebetrex, Metoject, Metotrexat), mykofenolaatti (CellCept, Mycofenolate) ja rituksimabi (MabThera, Rituxan, Ritemvia).

Ohjeita suojautumiseen

Riskiryhmiin kuuluvien pitää pyrkiä suojaamaan itsensä tartunnalta mahdollisimman hyvin. Yleiset suojautumisohjeet sinänsä ovat samat kuin muulle väestölle, mutta niiden erityisen tarkka noudattaminen on riskiryhmille ensiarvoisen tärkeää:

  • Pese kädet usein ja hyvin ainakin 20 sekunnin ajan saippualla ja käytä käsidesiä
  • Vältä kasvojen koskettamista
  • Vältä kosketusta muihin ihmisiin ja vältä ruuhkia, pidä kaikkialla 1 m etäisyyttä muihin ihmisiin ja jos ihmisellä on hengitystieoireita, suositellaan 2 m etäisyyttä
  • Vältä kauppakeskuksia, julkisia liikennevälineitä ja muita sellaisia paikkoja, joissa on paljon ihmisiä
  • Pidä kodin ovenkahvat, wc-tilat ja keittiö siisteinä ja pyyhi pinnat usein vedellä ja kodinpuhdistusaineella
  • Ole varovainen yskiessä ja niistäessä, varo levittämästä viruksia. Yski hihaan tai mieluiten kertakäyttönenäliinaan, ja laita nenäliina nopeasti jäteastiaan.
  • Vältä erityisesti kosketusta hengitystieoireisten kanssa

Jos sairastut

Jos sairastut hengitystieinfektioon, mutta oireesi ovat lievät, pysy kotona. Suurin osa hengitystieinfektioista myös nyt koronaepidemian aikana on muuta kuin COVID-19 korona virusinfektioon liittyviä.

Terveydenhuollon suuren kuormituksen vuoksi toivotaan, etteivät hyväkuntoiset hengitystieoireiset ottaisi yhteyttä neuvontapuhelimiin, vaan katsoisivat ohjeita terveyskeskusten ja sairaanhoitopiirin verkkosivuilta tai Omaolo-sivustolta.

Jos kuulut riskiryhmään ja sinulle nousee äkillinen kuume (38 astetta tai yli) ja tautiin liittyy kurkkukipua ja/tai yskää, ota yhteyttä oman alueemme päivystysavun numeroon 116117 

Maksuton valtakunnallinen koronaviruksen puhelinneuvonta puh. 0295535535 auki arkisin 08-21 ja lauantaisin klo 09–15

Sairaalan toimintaohjeet potilaille poikkeusaikana. 

Sairaalassa pyrimme huolehtimaan hygieniasta huolellisesti. Silti sairaalaympäristö on valitettavasti sellainen paikka, jossa käy paljon ihmisiä ja se jo sinänsä lisää tartuntavaaraa. 

Sovellamme nyt epidemian aikana seuraavia yleisohjeita liittyen käynteihin neurotoimialueen poliklinikalla ja vuodeosastolla:

  • Flunssaoireisena (kuume, nuha, yskä, kurkkukipu, alahengitystieoireet) ei saa saapua poliklinikan vastaanotolle tai toimenpiteeseen, vaan käynti hoidetaan etänä tai varataan uusi aika.
  • Korkean iän tai muiden sairauksien vuoksi epidemian suhteen suurentuneessa riskissä olevien potilaiden poliklinikan käyntiaikoja muutetaan soitoiksi tai varataan uusi aika (epidemian jälkeiseen aikaan, jos mahdollista)
  • Potilaat, joilla on vastustuskykyä heikentävä lääkitys ja kiireetön kontrollikäynti, käynti muutetaan soitoksi 
  • Jos tarvitset lääkärinlausunnon esimerkiksi lääkekorvattavuutta varten, eikä Sinulla ole ollut vastaanottoa vuoden sisällä, on vastaanottoaika usein tarpeen B-lausunnon laatimista varten
  • Poliklinikalle saapuvia pyydetään välttämään julkisia kulkuvälineitä.
  • Tilatut ja sovitut tutkimukset (kuvantaminen ja laboratorio) tehdään. Jos emme ole peruneet aikojasi, annetut ajanvarauspoliklinikan ajat ovat voimassa.
  • Kun käyt laboratoriossa, vältä ruuhka-aikoja ja pidä etäisyyttä muihin ihmisiin
  • Neurologiset ja neurokirurgiset päivystyspotilaat ja muut kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat hoidetaan normaalisti
  • Jos suunniteltua toimenpideaikaa joudutaan epidemiatilanteen vuoksi siirtämään, otamme yhteyttä

Sairaalassa pitää huomioida, että

  • Kaikkien ihmisten välillä olisi vähintään 1 m ”turvaväli”, älä mene istumaan kenenkään viereen välittömään läheisyyteen, vaan hakeudu sellaiselle paikalle, joka on mahdollisimman etäällä muista.
  • Sairaalaan ei saa tulla ulkopuolisia, toisin sanoen potilaiden omaiset eivät valitettavasti voi tulla nyt mukana sairaalaan. Poikkeuksena on tilanne, jossa potilas tarvitsee välttämättä kuljetusapua (esim. pyörätuoli)
  • Joidenkin potilaiden kohdalla on tarpeen miettiä vastustuskykyä heikentävän hoidon keventämistä epidemiatilanteen ajaksi. Nämä harkinnat tehdään potilaskohtaisesti ja otamme sinuun yhteyttä, josarvioimme, että lääkehoitosi on syytä vaihtaa tai annostelua siirtää epidemian vuoksi.