Eroosio

Eroosiolla tarkoitetaan hampaiden kiilteen kemiallista liukenemista happojen vaikutuksesta.

Mikä eroosio?

Eroosiolla tarkoitetaan hampaiden kiilteen kemiallista liukenemista happojen vaikutuksesta. Eroosion merkkejä ovat kiilteen liukeneminen, hammaspintojen himmentyminen, purupintojen kuluminen, hammasluun ja jopa hammasytimen paljastuminen, hampaan kärkien rispaantuminen ja hampaiden vihlominen.

Hampaiden eroosio on lisääntynyt selvästi viime vuosien aikana. Yksi suurimmista syistä eroosion yleistymiseen on happamien virvoitusjuomien ja happamien energia- ja urheilujuomien lisääntynyt käyttö.

Hammaseroosio kuluttaa hamp​aan pintaa

Hammaseroosio on usein monisyistä ja sen aiheuttajat voidaan jakaa ulkoisiin ja sisäisiin tekijöihin. Sisäisiä syitä ovat mm. happo-oireet, kuten oksentaminen ja närästys. Ulkoisia syitä ovat ympäristölliset tekijät, lääkkeet, elämäntavat ja ruokavalio. Ruokavaliossa näitä ovat esimerkiksi sitruunahappo, fosforihappo, askorbiinihappo, omenahappo ja viinihappo, joita on esimerkiksi hedelmissä, mehuissa, virvoitusjuomissa ja etikassa.

Ravintoperäisten eroosiovaurioiden aiheuttaja on useimmiten edellä mainittujen tuotteiden tiheä käyttö. Huomioitavaa on, että hedelmämehut ovat huomattavasti pahempia hammaseroosion aiheuttajia kuin itse hedelmät. Jos ruoka on yhtä aikaa hapanta ja hampaiden pintaa kuluttavaa, kuten esimerkiksi voi olla kasvisruokavaliossa, kasvaa eroosiovaurioiden riski. Eroosiota eivät aiheuta hampaan omia rakennusaineita (kalsiumia, fosforia) sisältävät ruoka-aineet, kuten esim. hapanmaitotuotteet.

Jotta hammaseroosiota saataisiin ehkäistyä, on happamien aineiden nauttiminen hyvä yhdistää pääaterioiden yhteyteen ja välttää niitä aterioiden välillä. Hampaita ei myöskään tulisi harjata heti happaman ruoan tai juoman nauttimisen jälkeen, koska silloin hammasvauriot voivat pahentua.

Hammaseroosion aiheuttajat. Vakavan hammaseroosion syntyyn vaikuttavat monet eri tekijät (Dugmore, Rock. A multifactorial analysis of factors associated with dental erosion. Br Dent J. 2004)