Lasten ja nuorten puheterapia sote-keskuksissa

Puheterapian asiakkaat ovat pääosin alle kouluikäisiä lapsia, joiden kielen ja puheen kehityksessä, suun motoriikassa tai kommunikointi- ja vuorovaikutustaidoissa on haasteita.

Perustason puheterapiaa sote-keskusten lasten ja nuorten kuntoutuksen toimipisteistä

Puheterapiassa tutkitaan, arvioidaan, tuetaan ja kuntoutetaan kielen ja puheen, kommunikointi- ja vuorovaikutustaitojen sekä syömistaitojen kehitystä ja niihin liittyviä häiriöitä. Puheen- ja kielenkehityksen häiriöt voivat olla eriasteisia. Lievimmillään lapsella voi olla jokin äännevirhe.Jos lapsella on suuria tai laaja-alaisia vaikeuksia sekä puheen ja kielen että myös muilla kehityksen osa-alueilla, tarvitaan laajempia moniammatillisia tutkimuksia ja tukitoimia. Nämä tutkimukset toteutuvat erikoissairaanhoidossa ja niihin tarvitaan aina tehtyjen perustutkimusten lisäksi lääkärin lähete.

Puheterapeutti tekee moniammatillista ja ohjaavaa yhteistyötä lapsen lähiympäristön kanssa. Vanhempien ohjaaminen ja yhteistyö heidän kanssaan on ensiarvoisen tärkeää puheterapian parhaan mahdollisen hyödyn saavuttamiseksi.

Lasten ja nuorten puheterapian perustason toimipisteet Asikkalassa, Iitissä, Lahdessa, Nastolassa, Orimattilassa ja Hollolassa palvelevat koko Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän aluetta. Asiakas voidaan tarvittaessa ohjata asioimaan muussakin kuin oman kotikuntansa toimipisteessä.

Kenelle ja millä ehdoin

Puheterapiaan tarvitaan terveydenhoitajan tai lääkärin lähete, tai esimerkiksi toimintaterapeutin tai psykologin suositus. Myös vanhemmat voivat ottaa yhteyttä puheterapeuttiin, mikäli lapsen puheenkehityksestä herää huoli.

Toimi näin

Lähetteen saatuasi toimi ohjeen mukaan. Huolen herätessä voit ottaa yhteyttä avokuntoutuksen ajanvarauksen ja neuvonnan puhelinnumeroon.

Yhteystiedot

Palvelupiste · Hartola
Osoite:
Visantie 24, 19600 Hartola
Osoite: Visantie 24, 19600 Hartola
Aukioloajat
ma 10:00 - 15:00
ti 10:00 - 15:00
ke 10:00 - 15:00
to 10:00 - 15:00
pe 10:00 - 15:00

Puhelimitse tilatut tarvikkeet voi noutaa potilastoimistosta. Diabeteksen hoidossa tarvittavat liuskat, neulat ja lansetit voi noutaa potilastoimistosta ilman etukäteen tilaamista tiistaista perjantaihin. Hoitotarvikkeiden tilaus tehtävä puhelimitse kaksi viikkoa ennen noutoa.