Kivunlievitys

Synnytyssupistukset ovat kivuliaita, mutta kokemuksen voimakkuus on yksilöllistä. Siksi synnytyskivunlievitys valitaan yksilöllisesti.

Kivunlievitykseen on lääkkeellisiä ja lääkkeettömiä vaihtoehtoja

Synnytyskipua voidaan lievittää lääkkeiden lisäksi lääkkeettömillä vaihtoehdoilla. Kivunlievityksen valintaan vaikuttavat synnyttäjän terveys, toiveet, vauvan vointi sekä synnytyksen vaihe.

Lääkkeettömiä vaihtoehtoja 

Kipua lievitetään yleensä aluksi hoidollisilla menetelmillä: liikkumalla, asennoilla, hieromisella, lämpimin jyväpussein, suihkulla, ammeessa. Erilaiset tuet, fysioterapiapallo, keinutuoli tai muu asento ovat usein makuulla oloa parempia. Aktiivisuus ja liike on synnytyksessä yleensä auttava ja edistävä tekijä synnytyksen ollessa hyvin käynnissä. Kotona ja sairaalassa alkuvaiheessa voi käyttää myös TENS-laitetta. Myös aqua-rakkulat ovat monille hyvä apu. Katso lisää Mitä voin itse tehdä kotona oloni helpottamiseksi.

Lääkkeellinen kivunlievitys

Synnytyksen edistyessä kivun määrä lisääntyy ja saatat haluta lääkkeellistä kivunlievitystä. Vaihtoehtoja on useita. Synnytyksen alkuvaiheessa sairaalassa kipulääkkeenä ovat yleensä pistoksena annettavat lääkkeet.

Synnytyksen käynnistyttyä paremmin avautumisen edetessä on ilokaasu hyvin tavanomainen kivunlievitys. Ilokaasua hengitetään jaksoittain, supistuksien aikana. Jos kaasu ei enää riitä, käytetään kivunlievityksessä erilaisia puudutuksia. Näistä selkäpuudutukset (epiduraali- ja spinaalipuudutus) ovat tehokkaimpia. Nämä puudutukset antaa anestesialääkäri. Kohdunkaulan ja pudendaalihermon puudutukset laittaa sairaalassamme gynekologi.

Mitä voin itse tehdä kotona oloni helpottamiseksi?

Synnytyssupistukset alkavat yleensä pikkuhiljaa voimistuen. Joskus myös kohdunkaulaa kypsyttävät, ennakoivat supistukset voivat tuntua kipeiltä, mutta ne eivät voimistu, vaan saattavat loppua muutaman tunnin kuluttua. Kun raskautesi on ollut normaali ja raskausviikkoja yli 37, voit odottaa synnytyksen alkua kotona ja helpottaa oloasi kotikonstein.

Yritä levätä supistusten välit

Synnytyksen käynnistyminen on yksilöllistä. Ensisynnyttäjällä tarvitaan yleensä kuitenkin useita tunteja supistuksia pelkän kohdun kaulakanavan häviämiseen ennen kohdunsuun avautumista. Siksi avautumisvaiheen alku kannattaa olla kotona, mikäli siellä pärjää. Alkuvaiheessa yöaikaan kannattaa yrittää vielä levätä supistusten välit.

Kotikonsteja kivun lievittämiseen

Kun lepo ei enää onnistu, kotikonsteina voit käyttää omia rentoutumiskeinoja: liikkumista (pystyasento, heijaaminen), musiikkia jne. Kotona voi myös käydä lämpimässä suihkussa, suihkutella alavatsaa, lämmittää alavatsaa jyväpussilla tai puoliso voi hieroa alaselkää. Myös 1g:n parasetamolia voi ottaa halutessaan. Voit syödä ja juoda normaalisti kotona ollessasi. Yleensä kevyet ja helposti sulavat ruuat maistuvat parhaiten (mehut, mehukeitot, hedelmät).

Voit olla kotona niin kauan, kun kivun kanssa pärjää

Normaali, terve ensisynnyttäjä voi yleensä olla synnytyksen alkuvaiheen kotona niin kauan kun kivun kanssa pärjää ja vauvan liikkeet tuntuvat. Jos raskautesi kulku on ollut poikkeava, ota yhteyttä synnytyssaliin neuvoja varten. Kipu ja kivun kanssa pärjääminen ovat yksilöllisiä. Kun tuntuu, että tarvitset kätilön apua ja tehokkaampaa kivunlievitystä, olet tervetullut sairaalaamme ilman erillisiä puhelinsoittoja. Jos kaipaat neuvoa tai sinulla on kysyttävää, saat tietenkin soittaa.