Verson materiaalipankki

Tältä sivulta löydät Verson hankkeisiin ja muuhun toimintaan liittyviä materiaaleja.

Sosiaalityön käytäntötutkimus digipalveluista (2024)

Silvola, Sonja (2024 ) Digitaaliset palvelut sosiaalityössä. Käytäntötutkimus Digitaaliset palvelut sosiaalityössä

Sosiaalityön käytäntötutkimus koronapandemian vaikutuksista (2024)

Keinänen Anniina (2024) Koronapandemian vaikutus haavoittuvassa asemassa olevien hyvinvointiin Käytäntötutkimus Koronapandemian vaikutus haavoittuvassa asemassa olevien hyvinvointiin

Sosiaalityön käytäntötutkimus osallisuudesta, yksinäisyydestä ja terveydestä (2024)

Jyrkinen, Jannika; Laitinen, Jesper & Viitanen Morris (2024) Haavoittuvassa asemassa olevien osallisuuden kokemukset suhteessa koettuun terveyteen ja yksinäisyyteen Käytäntötutkimus Haavoittuvassa asemassa olevien osallisuuden kokemukset suhteessa koettuun terveyteen ja yksinäisyyteen

Verson aamukahvit 13.3.2024

Maaliskuun aamukahveilla Emma Rautava Sosiaalialan osaamiskeskus Versosta sekä Outi Jokinen ja Taija Nöjd LAB-ammattikorkeakoulusta esittelivät NEAR – NEw sociAl seRvices (Interreg Europe) -hanketta ja sen lähtökohtana olevaa yksilölähtöistä ja yhteisöllistä lähestymistapaa.  Kiitos kaikille tilaisuudessa mukana olleille!

Tilaisuuden esitysmateriaalit: NEAR-hankkeen esittely Verson aamukahveilla 13.3.24

Verson aamukahvit 21.2.2024

Helmikuun aamukahveilla sosiaalityöntekijä Vesa Hänninen Pirkanmaan hyvinvointialueen työikäisten palveluista sekä kehittämispäällikkö Anna Pekkarinen Sosiaalialan osaamiskeskus Pikassokselta kertoivat meille tekemästään käytäntötutkimuksesta sekä kokemuksiaan ja ajatuksiaan tutkivasta työotteesta sosiaalityön käytännöissä. Kiitos tilaisuudessa mukana olleille aktiivisesta keskustelusta!

Tilaisuuden esitysmateriaalit: Kategoriat kuntoutumisen selontekoina Verson aamukahvit

Sosiaalihuollon asiantuntijoiden näkemyksiä suosituksista ja niiden laatimisesta – osahankkeen kyselyn tuloksia 31.1.2024

Tilaisuuden materiaali: Julkaistavat diat_Tilaisuus…sosiaalihuollon asiantuntijoiden näkemyksiä310124_130224

Tietoa osahankkeesta:  https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/sosiaalihuollon-suositukset-sosu

Lisätietoa: tutkija Maria Tapola-Haapala, Sosiaalialan osaamiskeskus Verso,  [email protected]

Euroopan Unionin rahoittama, NextGeneration EU

Verson aamukahvit 17.1.2024

Vuoden 2024 ensimmäisillä aamukahveilla projektisuunnittelija Emma Uusitalo ja asiantuntija Milla Rantakari kertoivat rakenteisesta kirjaamisesta ja rakenteellisesta sosiaalityöstä tietotyönä. Kiitos kaikille tilaisuudessa mukana olleille!

Tilaisuuden esitysmateriaalit: Verson aamukahvit_17.1

Missä mennään sosiaalityön tiekartalla -tilaisuus 30.11.2023

Marraskuinen Teams-tilaisuus oli jatkoa toukokuussa olleelle  Sosiaalityön tiekartta –seminaarille, jossa esiteltiin keväällä 2023 tehtyjen työntekijä-, asiakas- ja yhteistyötahokyselyjen tuloksia ja keskusteltiin sosiaalialan yhteisistä kehittämisen suuntaviivoista. Sosiaalityön tiekartta 2023–2025 laaditaan näiden kyselyjen, seminaarityöskentelyn tuotosten, sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisten tavoitteiden, sosiaalihuollon kehittämisohjelman sekä hyvinvointialueen strategian pohjalta, ja se toimii suunnannäyttäjänä sosiaalityön yhteiselle kehittämistyölle alueella.

Marraskuun tilaisuudessa teimme kehittämistyön tilannepäivitystä esittelemällä Sosiaalityön tiekarttatyöskentelyn etenemistä ja alueella meneillään olevaa kehittämistyötä muun muassa prosessien ja yhteistyön kehittämiseen liittyen. Sosiaalityön harjoittelija esitteli tilaisuudessa Tiekartta-aineistosta tekemäänsä selvitystä työntekijöiden työhyvinvoinnista. Lopuksi kerroimme muista ajankohtaisista asioista sekä ensi vuoden Sosiaalityön tiekartta -seminaarista, joka on jälleen toukokuussa.

Kiitos kaikille tilaisuuteen osallistuneille! Tässä tilaisuuden materiaalit: Missä mennään tiekartalla_esitys

Verson aamukahvit 15.11.2023

Aamukahveilla projektisuunnittelija Emmi Fjällström Osallisuuden versoja- hankkeesta kertoi meille haavoittuvassa asemassa olevien työikäisten osallisuudesta. Keskustelimme siitä, mitä ajatuksia osallisuus herättää ja miten siitä keskustellaan asiakkaiden kanssa eri paikoissa.

Kiitos kaikille mukana olleille, tilaisuuden esitysmateriaalit löytyvät täältä: 15.11.2023 Osallisuuden versoja aamukahvit

Verson aamukahvit 18.10.2023

Aamukahveilla tutkija Maria Tapola-Haapala esitteli Suosituksia sosiaalihuoltoon-osahanketta ja keskustelimme muun muassa siitä, millainen olisi parhaimmillaan käytännön ja tutkimuksen välinen suhde sosiaalihuollossa.

Kiitos kaikille mukana olleille aktiivisesta keskustelusta. Aamukahvitilaisuuden materiaalit löytyvät täältä: Sosiaalihuollon_suositukset18102023_011123

Verson aamukahvit 20.9.2023

Aamukahveilla Tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen asiantuntija ja kokemusasiantuntija esittelivät hankkeessa tehtävää kokemusasiantuntijatyön ja monialaisen työn kehittämistä sekä kertoivat sosiaalipalvelujen omatyöntekijöille suunnatusta perehdytysmateriaalista.

Kiitos kaikille mukana olleille. Aamukahvitilaisuuden materiaalit löytyvät täältä: Verson aamukahvit 20_9_2023

Verson aamukahvit 14.6.2023

Aamukahveilla käytiin läpi työntekijöille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille toteutettujen kyselyjen tuloksia, joita tullaan käyttämään Päijät-Hämeen yhteisten sosiaalityön kehittämisen suuntaviivojen hahmotteluun.

Lämmin kiitos kaikille mukana olleille.

Aamukahvitilaisuuden materiaalit löytyvät täältä: Tiekartta -työntekijäkysely aamukahvit 14.6.2023

 

Sosiaalityön kehittämisseminaari 17.5.2023

Luodaan yhdessä hyvinvointialueen sosiaalityön kehittämisen suuntaviivat

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen Sosiaalityön tiekartta 2023 – 2025 muotoillaan yhdessä sosiaalityön ammattilaisten kanssa ja sen tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä yhteiselle kehittämistyölle.

Tiekartta tulee perustumaan sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisiin tavoitteisiin, sosiaalihuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan ja hyvinvointialueen strategiaan.  Niiden muotoilemiseen alueen sosiaalityön kehittämisen suuntaviivoiksi tarvitaan meitä kaikkia.

Hyvinvointialueen sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat kutsutaan mukaan kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta kehittämisseminaariin 17.5.2023.

Kiitos kaikille mukana olleille.

Tapahtuman materiaalit löytyvät täältä Sosiaalityön kehittämisverkosto ja Tiekartta

 

Valtakunnalliset Aikuissosiaalityönpäivät 19.-20.4.2023

Sosiaalialan osaamiskeskus Verso on mukana järjestämässä vuoden 2023 Aikuissosiaalityön päiviä. Tapahtuma järjestetään Helsingin Paasitornissa 19.–20.4.2023. Päivien teemana on ”Monipuolisia palveluja ja kokonaisvaltaista kohtaamista”. Tule mukaan tapaamaan kollegoja eri puolilta Suomea ja vaihtamaan ajatuksia aikuissosiaalityön arjesta ja tulevaisuudesta!

Voit osallistua tapahtumaan joko paikan päällä tai virtuaalisesti. Tapahtuman pääpuheenvuorot striimataan, mutta alaseminaareihin voit osallistua vain paikan päällä. Pääpuhujana on professori Louise Bringselius Lundin yliopistosta.  

Ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen alkaa tammikuussa 2023. Tapahtuma on maksullinen.

Tutustu tapahtumasivuun Aikuissosiaalityön päivät 2023 -verkkosivulla.  

Liity myös Aikuisosiaalityön päivät 2023 -postituslistalle ja kuulet tapahtuman uutiset ensimmäisten joukossa. Voit liittyä postituslistalle nykyisellä ja myös tulevalla työosoitteellasi, jos työsähköpostisi vaihtuu vuoden 2023 alussa. 

Tapahtuman järjestävät sosiaalialan osaamiskeskukset Socca, Sosiaalitaito ja Verso.

Sosiaalityön käytäntötutkimus onnellisuudesta (2023)

Falck, Elisa & Pirinen, Minna (2023) Kohdennettu hyvinvointikysely Päijät-Hämeen alueella: onnellisuusaiheen analyysi Käytäntötutkimusraportti Minna Pirinen ja Elisa Falck

Emotionaalisesti taitava sosiaalityöntekijä -hankkeen materiaali

Emotionaalisesti taitava sosiaalityöntekijä-hankkeeseen osallistui sosiaalityöntekijöitä kolmesta Itä-Uudenmaan kunnasta. Verkostoprosessissa tarkasteltiin professori Karen Healyn mallia tunteiden säätelyyn asiakkaan kohtaamisessa ja kokeilimme mallia paikallisesti.

Miten sosiaalityöntekijä voi osaltaan kehittää tunteet huomioivia, inhimillisiä ja voimaannuttavia kohtaamisen käytäntöjä sekä asiakkaansa että oman itsensä parhaaksi?

Emotionaalisesti taitava sosiaalityöntekijä oli seuraavien tahojen välinen yhteistyöhanke: Ab Det finlandssvenska kompetenscentret inom det sociala området (FSKC), Sosiaalialan osaamiskeskus Verso sekä Porvoo, Sipoo ja Loviisa. Hanketta tuki Työsuojelurahasto.

Päätösseminaari – slutseminarin materiaalit

Hankkeen julkaisun löydät täältä: Linkki

Sosiaaliasiamiesten aamukahvit v. 2022

Neljän tuulen toimintamalli

Neljän tuulen toimintamalli on integroiva, yhdistävä, lähestymistapa päihde-, mielenterveys-, rahapeli- ja lähisuhdeväkivaltaongelmien varhaiseen tunnistamiseen ja tukeen. Toimintamallin kehittämiseen tähdännyt Neljän tuulen hanke (2017-2019) on päättynyt, mutta toiminta jatkuu koordinoituna ehkäisevänä työssä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen toiminta-alueella.

Neljä tuulta on:

  • Asiakkaan asialla: Neljän tuulen työn keskiössä on aina asiakkaan kokonaisvaltainen ja arvostava kohtaaminen.
  • Laadun merkki: Ehkäisevää työtä tehdään tulevaisuudessa systemaattisesti, kustannustehokkaasti, laadukkaasti ja vuorovaikutteisesti niin, että päihteistä ja rahapelaamisesta aiheutuvat haitat sekä lähisuhdeväkivalta vähenevät ja psyykkinen terveys lisääntyy, ja että korjaavan työn kustannukset pienenevät ja väestön hyvinvointi lisääntyy.
  • Malli: Toimintamalli kokonaisvaltaiseen päihde-, mielenterveys-, rahapelaamis- ja väkivaltatyöhön, joka tekee näkyväksi ja tukee varhaista tunnistamista sekä tarjoaa keinoja ehkäisevän työn tehostamiseen.

Neljä tuulta on myös oikeus, keino ja valinta

  • Asiakkaan oikeus: Oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi. Valtiovallan velvollisuus on turvata jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut (Perustuslaki, 19 §).
  • Työntekijän keino: Laadukkaat ja toimivat työvälineet sekä mahdollisuus oman työn näkyväksi tekemiseen. Lupa vahvistaa osaamista ja tehdä monialaista työtä yhdessä toisten toimialojen kanssa.
  • Päättäjän valinta: Velvollisuus valita paras mahdollinen, oikeaan tietoon perustuva, toimintatapa käyttäessään päätöksentekijän valtaa niin inhimillisen kärsimyksen kuin kustannusten kasvun ehkäisemiseksi.

Neljän tuulen käsikirja

Neljän tuulen ydin -esite

Hankkeen loppuraportti

Lue lisää Neljän tuulen hankkeesta Innokylässä

Menneet tilaisuudet

Aamukahvit

Heli Virtasen gradun esittely

Dokumentaatiokoulutuksen 27.2.2020 anti ja materiaali

Laadukas kirjaaminen sosiaalihuollossa

Dokumentointi