Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle on koottu alle 25-vuotiaiden maksuttomasta ehkäisystä useimmin kysyttyjä kysymyksiä.

Kuka on oikeutettu saamaan maksuttoman raskaudenehkäisyn?

Maksuttoman ehkäisyn saa, kun kaikki kolme kohtaa täyttyvät:

  • ikä alle 25 vuotta

  • tarve raskauden ehkäisyyn 

  • asuu Päijät-Hämeessä, Myrskylässä tai Pukkilassa TAI kuuluu Päijät-Hämeen opiskeluterveydenhuollon piiriin (toisen asteen opiskelijat ja korkeakouluopiskelijat)

Kondomeja ja suuseksisuojia on saatavilla maksutta seksitautien ehkäisyyn myös silloin, kun tarvetta raskauden ehkäisylle ei ole.

Nuorten maksuttoman ehkäisyn kokeilu toteutetaan vuosina 2022-23. Kokeilun tulosten perusteella päätetään mahdollisesta toiminnan vakinaistamisesta. Myrskylä ja Pukkila kuuluvat kokeiluun vuoden 2022 ajan.

Käytän ehkäisypillereitä runsaiden ja kivuliaiden kuukautisten hoitoon. Saanko pillerit jatkossa maksutta?

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu koskee niitä nuoria, joilla on tarve raskauden ehkäisyyn.

Käytän ehkäisypillereitä aknen hoitoon. Saanko pillerit jatkossa maksutta? 

Maksuttoman ehkäisyn kokeilu koskee niitä nuoria, joilla on tarve raskauden ehkäisyyn.

Miksi ehkäisyvalmisteita ei saa maksutta jos ei ole tarvetta raskauden ehkäisyyn?

Ehkäisyvalmisteita (pillerit, rengas, laastari, kapseli, kierukka) voidaan käyttää paitsi raskauden ehkäisyyn, myös sairauden, esimerkiksi aknen, tai kuukautisoireiden hoitoon. Sairauden ja/tai oireiden lääkehoito on harvoin maksutonta. Esimerkiksi aknen hoidossa on huomioitava myös tasapuolisuus: kaikille sukupuolille ehkäisyvalmisteita ei voi käyttää aknen hoidoksi. Ei ole myöskään tarkoituksenmukaista, että ehkäisyvalmisteiden maksuttomuus vaikuttaisi sairauden/oireiden hoitoon käytettävän lääkkeen valinnassa, sillä ehkäisyvalmisteilla hoidettaviin oireisiin on olemassa muitakin lääkevaihtoehtoja, joista tulee aina valita potilaan tilanteeseen parhaiten sopiva.

Maksuttoman ehkäisyn yhteydessä puhutaan Päijät-Hämeestä ja Päijät-Hämeen hyvinvointialueesta. Mitkä kunnat kuuluvat kokeiluun?

Kokeilun alkaessa 6.6.2022 mukana olevat kunnat ovat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Myrskylä, Orimattila, Padasjoki, Pukkila ja Sysmä. Myrskylä ja Pukkila kuuluvat Päijät-Soten maksuttoman ehkäisyn kokeilun piiriin vuoden 2022 loppuun saakka. 1.1.2023 Myrskylä ja Pukkila siirtyvät osaksi Itä-Uudenmaan hyvinvointialuetta, joka vastaa siitä eteenpäin näiden kuntien terveyspalveluiden tuottamisesta.

Miten maksuttoman ehkäisyn voi aloittaa? 

Jos olet koululainen tai opiskelija, saat ehkäisyn omasta koulu- tai opiskelijaterveydenhuollostasi. Muut saavat maksuttoman ehkäisyn ehkäisyneuvolasta.

Miten voin vaihtaa käytössäni olevan ehkäisyvalmisteen maksuttomaan? 

Jos olet koululainen tai opiskelija, ota yhteys omaan koulu- tai opiskelijaterveydenhuoltoosi. Muut alle 25-vuotiaat voivat olla yhtedessä ehkäisyneuvolaan.

Mistä saan maksuttoman ehkäisyvalmisteen? 

Saadaksesi maksuttomia ehkäisyvalmisteita, sinulla tulee olla yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tehty suunnitelma ehkäisyvalmisteen käytöstä ja käytön seurannasta. Valmisteiden jakelupisteitä on ehkäisyneuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Jakelukäynnille pitää varata aika. Vain Lahdessa toisella asteella opiskeleville on mahdollisuus ajanvarauksettomalle jakelukäynnille opiskeluterveydenhuollon Lahden kaupunginsairaalan toimipisteessä erillisten aukioloaikojen puitteissa. Luethan ajanvarausohjeet!

Voiko maksuttomia ehkäisyvalmisteita hakea apteekista?

Ei voi. 

Saako maksuttoman ehkäisyn jostain ilman ajanvarausta?

Pääsääntöisesti ehkäisvastaanotot toimivat ajanvarauksella. Vain Lahdessa toisella asteella opiskeleville on mahdollisuus ajanvarauksettomalle jakelukäynnille opiskeluterveydenhuollon tiloissa erillisten aukioloaikojen puitteissa. Luethan ajanvarausohjeet!

Mitä ehkäisyvalmisteita voi saada maksutta? 

Ehkäisyvalikoimaan kuuluvat sekä lyhytaikaiset ehkäisymenetelmät (pillerit, rengas, laastari) että pitkäaikaiset ehkäisymenetelmät (hormonikierukka, kuparikierukka, kapseli).  Listan kokeilun aikana maksutta saatavista valmisteista voit käydä katsomassa täällä. Huomioithan, että valmistevalikoima voi muuttua kokeilun aikana.

Mistä tiedän, mikä ehkäisyvalmiste sopii juuri minulle? 

Ehkäisyvalmiste valitaan yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa yksilöllisten tarpeiden, toiveiden ja terveydentilan mukaan. Valmiste, joka sopii kaverillesi, ei välttämättä sovi sinulle. 

Hävitin minulle annetut valmisteet. Mistä saan uudet? 

Hävinneitä valmisteita ei korvata maksutta. Sinun tulee hakea apteekista valmisteet hävinneiden tilalle ja maksaa ne itse. Sinulle on tehty sähköinen resepti, kun ehkäisyvalmisteen käyttö on aloitettu. Saat seuraavan maksuttoman pakkauksen, kun edellinen maksuton pakkaus olisi loppunut. 

Voinko lainata kaverin ehkäisypillereitä? 

Et voi. Ehkäisyvalmiste valitaan aina huolellisesti terveydenhuollon ammattilaisen kanssa yksilöllisten tarpeiden ja terveydentilan mukaan. Kaverin pillereiden käyttö voi olla jopa vaarallista terveydellesi. 

Saako valmisteita hakea ilman ajanvarausta?

Pääsääntöisesti ehkäisvastaanotot toimivat ajanvarauksella. Vain Lahdessa toisella asteella opiskeleville on mahdollisuus ajanvarauksettomalle jakelukäynnille opiskeluterveydenhuollon tiloissa erillisten aukioloaikojen puitteissa. Luethan ajanvarausohjeet!

Mitä ehkäisyn aloituskäynnillä tehdään? 

Hoitaja keskustelee kanssasi elämäntilanteestasi ja terveydestäsi. Jotkut kysymykset voivat tuntua hyvinkin yksityisiltä, mutta ne ovat tärkeä osa oikean valmisteen valintaa. Terveydenhuollon ammattilaisilla on vaitiolovelvollisuus, joten voit luottaa siihen, että keskustelu jää huoneen seinien sisäpuolelle. Sinulta kysytään paino ja pituus sekä tietoa vanhempiesi ja sisarustesi sairauksista. Ne ovat hyvä selvittää etukäteen, jos mahdollista. Ehkäisykäynnillä mitataan verenpaineesi. Aloituskäynnillä ei tehdä gynekologista tutkimusta.

Voinko ottaa ehkäisyneuvontakäynnille kaverin mukaan?

Halutessasi voit ottaa käynnille mukaan esimerkiksi kumppanisi tai ystäväsi. Ehkäisykäynnillä puhutaan henkilökohtaisista asioista ja sinä päätät, ketkä saavat kuulla keskustelun. Halutessasi voit pyytää mukanasi olevaa henkilöä poistumaan odotustilaan myös kesken käynnin.

Mistä ilmaisia kondomeja saa?

Kondomeja saa ehkäisyneuvontaa tarjoavista toimipisteistä eli ehkäisyneuvoloista ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Jos kondomit eivät ole vapaasti noudettavissa esimerkiksi odotusaulassa, saat niitä pyytämällä terveydenhoitajalta. Kondomien noutoa varten ei tarvitse varata aikaa.

Saako kondomeja seksitautien ehkäisyyn, vaikka tarvetta raskauden ehkäisyyn ei ole?

Kyllä. Kondomeja saa maksutta seksitautien ehkäisyyn myös esimerkiksi suu- ja anaaliseksiä varten eli silloinkin, kun tarvetta raskauden ehkäisyyn ei ole.

Onko myös lateksittomia kondomeja saatavilla maksutta?

Kyllä on.

Onko suuseksisuojia saatavilla ilmaiseksi?

Kaikessa suuseksissä tulee huolehtia seksitautien ehkäisystä. Peniksen päällä suuseksisuojana toimii kondomi, joita on saatavilla maksutta. Erityisesti pimpin tai peräaukon seudulle annettavaa suuseksiä varten valmistettuja suuseksisuojia on myös saatavilla maksutta. Suuseksisuojia ja kondomeja saa ehkäisyneuvontaa tarjoavista toimipisteistä eli ehkäisyneuvoloista ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Jos suuseksisuojat ja kondomit eivät ole vapaasti noudettavissa esimerkiksi odotusaulassa, saat niitä pyytämällä terveydenhoitajalta. Suuseksisuojien ja kondomien noutoa varten ei tarvitse varata aikaa.

Tästä pääset Väestöliiton ohjeeseen, jossa neuvotaan, miten kondomista voi tehdä suuseksisuojan silloin, kun suuseksiä annetaan pimpin tai peräaukon seudulle eikä varsinaista suuseksisuojaa ole saatavilla.

Sisältävätkö maksuttomasti jaossa olevat suuseksisuojat lateksia?

Kyllä sisältävät. Tarvittaessa voit tehdä lateksittoman suuseksisuojan lateksittomasta kondomista, joita on jaossa maksutta. Tästä pääset Väestöliiton ohjeeseen, jossa neuvotaan, miten kondomista voi tehdä suuseksisuojan silloin, kun suuseksiä annetaan pimpin tai peräaukon seudulle eikä varsinaista suuseksisuojaa ole saatavilla.

Minulla on jo käytössäni ehkäisyvalmiste (pillerit, laastari, rengas, kierukka, kapseli). Voinko saada lisäksi kondomeja ja/tai suuseksisuojia maksutta?

Kyllä voit. Muut ehkäisymenetelmät eivät suojaa seksitaudeilta, minkä vuoksi kondomin/suuseksisuojan käytöstä on tärkeää huolehtia.

Unohdin ottaa pillerin. Mitä teen? 

Ota unohtunut ehkäisypilleri heti, kun huomaat unohduksen ja ota yhteyttä omaan koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon tai ehkäisyneuvolaan. Raskauden mahdollisuus kartoitetaan yksilöllisesti kiertosi vaiheen mukaan ja saat jatko-ohjeet seurannan ja pillereiden käytön suhteen. Käytä kondomia lisäehkäisynä, kunnes olet saanut jatko-ohjeet ammattilaiselta.

Olin yhdynnässä ilman ehkäisyä enkä halua tulla raskaaksi. Mitä teen?

Raskautta voidaan tällaisessa tilanteessa pyrkiä ehkäisemään jälkiehkäisytabletilla. Jälkiehkäisytabletin teho on parhaimmillaan, kun se otetaan 12 tunnin kuluessa suojaamattomasta yhdynnästä. Jälkiehkäisytabletteja saa ostaa apteekista ilman ikärajaa ja ilman reseptiä. Apteekin henkilökunta antaa sinulle ohjeet jälkiehkäisytabletin käyttöön. Muistathan, että jälkiehkäisy on aina vain pakottavassa tilanteessa käytettävä ratkaisu ja sen teho on huonompi, kuin säännöllisesti käytettävien hormonaalisten ehkäisyvalmisteiden teho. Tärkeää on huolehtia raskaudenehkäisystä suunnitellusti jo etukäteen. Jälkiehkäisytabletti ei ehkäise seksitauteja. Otathan yhteyttä jatko-ohjeisen saamiseksi omaan koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoosi tai ehkäisyneuvolaan.

Saavatko vanhempani tietää, että minulla on ehkäisy käytössä?

Kun alaikäinen asioi terveydenhuollossa, terveydenhuollon ammattilainen arvioi, onko alaikäinen ikäänsä ja kehitystasoonsa nähden kykenevä päättämään hoidostaan. Kun terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi alaikäisen olevan päätöskykyinen, hän tiedustelee aina myös alaikäisen tahtoa luovuttaa kyseessä olevaa hoitoa koskevat tiedot huoltajilleen. Tällöin alaikäinen voi tietojen luovutuksen kieltää. Jos alaikäisen päätöskykyisyyttä ei ole arvioitu, tiedot eivät näy huoltajille.

Toivoisin, että seurustelukumppanini aloittaisi ehkäisyvalmisteen käytön. Miten pitää toimia?

Hienoa, että haluat huolehtia raskaudenehkäisystä. Ehkäisy on aina yhteinen asia! Ota asia rohkeasti puheeksi kumppanisi kanssa. Ehkäisyvalmisteen käytön aloitus on kuitenkin aina valmisteen käyttäjän oma päätös, joten ethän painosta kumppaniasi päätöksen teossa. Jos kumppanisi on halukas aloittamaan ehkäisyvalmisteen käytön, hän voi olla yhteydessä omaan koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoonsa tai ehkäisyneuvolaan.