Kolme nuorta kädet ylhäällä auringonlaskussaKolme nuorta kädet ylhäällä auringonlaskussa

Alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy

Raskauksien ja seksitautien ehkäisy on yhteinen asia. Kaikkien alle 25-vuotiaiden on mahdollista saada ehkäisyvälineet maksutta vuoden 2023 loppuun saakka. Nuorten maksuttoman ehkäisyn jatkosta hyvinvointialueella päätetään myöhemmin.

Kenelle?

Olet oikeutettu maksuttomaan raskaudenehkäisyyn, kun

  • olet alle 25-vuotias JA
  • sinulla on tarve raskauden ehkäisyyn JA
  • asut Päijät-Hämeessä TAI kuulut Päijät-Hämeen opiskeluterveydenhuollon piiriin (toisen asteen opiskelijat ja korkeakouluopiskelijat).

Kondomeja ja suuseksisuojia on saatavilla maksutta seksitautien ehkäisyyn myös silloin, kun tarvetta raskauden ehkäisylle ei ole.

Mitä?

  • Maksuttomasti on mahdollista saada seuraavia ehkäisymenetelmiä: hormonikierukka, kuparikierukka, ehkäisykapseli, yhdistelmäehkäisypilleri, minipilleri eli progestiinipilleri, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari ja kondomi.
  • Lisäksi maksuttomasti on mahdollista saada suuseksisuojia.
  • Maksuttomuuden piiriin kuuluu tietty valikoima ehkäisyvalmisteita. Listauksen valikoimaan kuuluvista valmisteista löydät täältä. Jos haluat käyttää ehkäisyvalmistetta tämän valikoiman ulkopuolelta, se tulee maksaa itse.

Mistä?

  • Jos olet peruskoululainen tai toisen asteen opiskelija, saat maksuttoman ehkäisyn omasta koulu- tai opiskeluterveydenhuollostasi.
  • Jos olet korkeakouluopiskelija, saat seksuaaliterveysneuvonnan palvelut (ehkäisyn aloitus, ehkäisyvalmisteen vaihto, ehkäisyreseptin uusinta, ehkäisyyn liittyvien ongelmatilanteiden hoito, seksitautien testaus ja hoito, seksuaalineuvonta) YTHS:ltä. YTHS ei kuitenkaan jaa maksuttomaan ehkäisyyn kuuluvia valmisteita eikä aseta maksuttomaan ehkäisyyn kuuluvia ehkäisykapseleita tai -kierukoita. Katso ohjeet  ehkäisyvalmisteiden noudosta ja pitkäaikaisten ehkäisimien asetuksesta ajanvaraussivultamme.
  • Jos et kuulu koulu- tai opiskeluterveydenhuollon piiriin, saat ehkäisypalvelut oman asuinkuntasi ehkäisyneuvolasta.

Miten?

Toimintaohjeet riippuvat siitä, onko sinulla jo käytössäsi raskaudenehkäisyyn jokin ehkäisyvalmiste (pillerit, laastari, rengas, kierukka tai kapseli). Valitse siis alta tilannettasi vastaava vaihtoehto saadaksesi lisätietoja:

Kondomeja ja suuseksisuojia saa ehkäisyneuvontaa tarjoavista toimipisteistä eli ehkäisyneuvoloista ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Jos kondomit ja suuseksisuojat eivät ole vapaasti noudettavissa esimerkiksi odotusaulassa, saat niitä pyytämällä terveydenhoitajalta. Kondomien ja suuseksisuojien noutoa varten ei tarvitse varata aikaa.