Kolme nuorta kädet ylhäällä auringonlaskussaKolme nuorta kädet ylhäällä auringonlaskussa

Alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy

Raskauksien ja seksitautien ehkäisy on yhteinen asia. Kaikkien alle 25-vuotiaiden on mahdollista saada ehkäisyvälineet maksutta vuoden 2023 loppuun saakka. Kokeilun perusteella päätetään nuorten maksuttoman ehkäisyn jatkosta.

Kenelle?

Olet oikeutettu maksuttomaan raskaudenehkäisyyn, kun

  • olet alle 25-vuotias JA
  • sinulla on tarve raskauden ehkäisyyn JA
  • asut Päijät-Hämeessä, Myrskylässä tai Pukkilassa TAI kuulut Päijät-Hämeen opiskeluterveydenhuollon piiriin (toisen asteen opiskelijat ja korkeakouluopiskelijat).

Kondomeja ja suuseksisuojia on saatavilla maksutta seksitautien ehkäisyyn myös silloin, kun tarvetta raskauden ehkäisylle ei ole. Kondomien ja suuseksisuojien jakelun aloitus valitettavasti viivästyy hieman! Ilmoitamme tällä sivulla, kun niitä on saatavilla.

Mitä?

  • Maksuttomasti on mahdollista saada seuraavia ehkäisymenetelmiä: hormonikierukka, kuparikierukka, ehkäisykapseli, yhdistelmäehkäisypilleri, minipilleri eli progestiinipilleri, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari ja kondomi.
  • Lisäksi maksuttomasti on mahdollista saada suuseksisuojia.
  • Maksuttomuuden piiriin kuuluu tietty valikoima ehkäisyvalmisteita. Listauksen valikoimaan kuuluvista valmisteista löydät täältä. Jos haluat käyttää ehkäisyvalmistetta tämän valikoiman ulkopuolelta, se tulee maksaa itse.

Mistä?

  • Jos olet peruskoululainen tai toisen asteen opiskelija, saat maksuttoman ehkäisyn omasta koulu- tai opiskeluterveydenhuollostasi.
  • Jos olet korkeakouluopiskelija, odotathan vielä jatko-ohjeita. Ohjeiden laatiminen on kesken, mutta päivitämme ohjeet näille sivuille heti kun ne ovat tiedossa. Muissa ehkäisyneuvontaa koskevissa asioissa voit olla yhteydessä YTHS:ään.
  • Jos et kuulu koulu- tai opiskeluterveydenhuollon piiriin, saat ehkäisypalvelut ehkäisyneuvolasta.

Miten?

Toimintaohjeet riippuvat siitä, onko sinulla jo käytössäsi raskaudenehkäisyyn jokin ehkäisyvalmiste (pillerit, laastari, rengas, kierukka tai kapseli). Valitse siis alta tilannettasi vastaava vaihtoehto saadaksesi lisätietoja:

Kondomien ja suuseksisuojien jakelun aloitus valitettavasti viivästyy hieman! Ilmoitamme tällä sivulla, kun niitä on saatavilla. Kondomien ja suuseksisuojien jakelupisteitä ovat ehkäisyneuvontaa tarjoavat toimipisteet eli ehkäisyneuvolat ja koulu- ja opiskeluterveydenhuolto.