Tuetusti työhön ja osallisuuteen Päijät-Hämeessä -hanke

Tuetusti työhön ja osallisuuteen Päijät-Hämeessä (TTO) oli sosiaali- ja terveysministerön erillisrahoittama Työkykyohjelmaa toteuttava hanke.

Työkykyohjelma oli osa hallitusohjelmaa ja sen avulla tavoiteltiin työllisyysasteen nostoa. Sosiaali- ja terveysministeriö toteutti ohjelman yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa vuosina 2019–2023. Työkykyohjelmaa rahoitti Sosiaali- ja terveysministeriö (STM).  Päijät-Hämeessä valtionavustus oli 1,1 milj. euroa. Hanketta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Päijät-Hämeessä hankkeen toteuttajatahoja olivat Sosiaalialan osaamiskeskus Verso (Päijät-Hämeen hyvinvointialue), LAB-ammattikorkeakoulu ja Padasjoen kunta. Muita yhteistyötahoja olivat mm. sote-henkilöstö, Työllisyyden kuntakokeilu, TE-toimisto, Kela, Tulevaisuuden sote-keskus -hanke, järjestötoimijat ja asiakkaat.

Työkykyohjelman tarkoituksena oli tukea osatyökykyisten työttömien ja pitkäaikaistyöttömien työhön pääsyä ja työssä pysymistä, ehkäistä työttömyyden pitkittymistä ja työkyvyttömyyttä sekä lisätä heikossa työmarkkina-asemassa olevien työelämäosallisuutta.

Päijät-Hämeessä hanke sisälsi kaksi toimenpidekokonaisuutta: Työkyvyn tuki osana Sote -keskusta ja Tuettu työllistyminen.

Työkyvyn tuki osana Sote- keskusta -kokonaisuuden yhtenä tavoitteena oli vahvistaa ensisijaisesti sote-ammattilaisten työ- ja toimintakykyyn liittyvää osaamista, etenkin tunnistamisen, arvioinnin ja työkyvyn ylläpidon näkökulmasta. Lisäksi tavoitteena oli tehdä näkyväksi, kehittää, ottaa käyttöön ja juurruttaa Päijät-Hämeen alueelle työkyvyn tuen toimintamalli osaksi peruspalveluita, ottaen huomioon eri toimijoiden näkökulmat ja toimintaympäristöt. Samalla pyrittiin selkiyttämään ja vahvistamaan työkyvyn tuen palvelupolkuja sekä pilotoimaan erilaisia toimintamalleja.

Asiakkaan näkökulmasta tavoitteena oli selkiyttää työkyvyn tuen palvelukokonaisuuksia, eri toimijoiden rooleja ja yhteistyötä sekä asiakasvastaavamallilla turvata asiakkaan jatkopolkujen rakentaminen ja toteutuminen kohti työllistymistä. Eri organisaatioiden edustajat voivat toimia myös tiiminä yhdessä asiakkaan kanssa asiakkaiden asioiden edistämiseksi. Hankkeen tavoitteena oli, että asiakkaan rooli oman työ- ja toimintakykynsä asiantuntijana ja ylläpitäjänä vahvistuu.

Tuettu työllistyminen -kokonaisuudessa tavoitteena oli mallintaa vammaispalveluissa tehtävää avotyötä alihankintatyöksi sekä laajentaa IPS-laatukriteereihin ja näyttöön perustuvaa tuetun työllistämisen mallia kuntouttavaan työtoimintaan ja muille kohderyhmille. Lisäksi sosiaalihuollon tuetun työllistymisen palvelupolkua haluttiin selkiyttää ja yhteensovittaa. Asiakkaan näkökulmasta tuetun työllistämisen palvelupoluista pyrittiin tekemään nykyistä helpommin saavutettavia ja toimivia monitoimijaisen yhteistyöverkoston avulla. Alihankintamallia kehittämällä pyrittiin luomaan vammaispalveluille uudenlainen malli työllistymisen tueksi.

Hankkeen tuloksena Päijät-Hämeen alueelle haluttiin rakentaa tuetun työllistymisen malli, josta löytyy tarvittava asiantuntijuus eri kohderyhmien työllistymisen tuessa.

Uutiskirje 4/2022

Uutiskirje 3/2022

Uutiskirje 2/2022

Uutiskirje 1/2022

Uutiskirje 4/2021

Uutiskirje 3/2021

Uutiskirje 2/2021

Uutiskirje 1/2021

Hankesuunnitelma Tuetusti työhön ja osallisuuteen Päijät-Hämeessä

Hanke Innokylässä