Pidä legionellabakteeri loitolla mittaamalla kiinteistösi veden lämpötilat

Tauti on erityisen vaarallinen riskiryhmiin kuuluvilla ihmisillä (iäkkäät, perussairaudet). Tartunnan voi saada hengitettäessä legionellabakteereja sisältävää aerosolia esim. suihkussa. Tauti ei tartu juomalla vettä, eikä se tartu ihmisestä toiseen. Legionellan aiheuttamat taudit ovat vakavia, mutta onneksi harvinaisia.

Legionella voi kasvaa kiinteistöjen vesijärjestelmissä, jos kylmän talousveden lämpötila on liian korkea tai lämpimän käyttöveden lämpötila on liian matala. Legionellan kasvulle suotuisa lämpötila-alue on 20–45 °C. Legionellan kasvua voidaan torjua huolehtimalla siitä, että talousvesi on riittävän kylmää ja että lämmin vesi on riittävän kuumaa. Tarkista lämpimän käyttöveden lämpötila. Tähän soveltuu esimerkiksi paistolämpömittari, jos varsinaista veden lämpötilan mittaukseen käytettävää mittaria ei ole saatavilla.

  • Ellet saa vähintään 50–55 °C lämmintä vettä käyttöösi kohtuullisen odotusajan kuluessa, huomauta asiasta isännöitsijälle tai säädä itse lämpimän veden lämpötila riittävän kuumaksi. Laske hanoista ja suihkusta välillä myös kuuminta mahdollista (mielellään yli 55 °C) vettä n. 1–2 minuutin ajan.
  • Tarkista kylmän veden lämpötila. Sen tulisi olla korkeintaan 20 °C. Juotavaksi tai ruoanlaittoon käytettävää vettä kannattaa laskea hanasta, kunnes kylmän veden lämpötila tasaantuu.
  • Käytä kaikkia vesipisteitä säännöllisesti, mieluiten päivittäin.
  • Juoksuta vedenkäytön katkosten jälkeen ensimmäiset vesilitrat suoraan viemäriin.

Tarkempia ohjeita legionellan torjuntaan löytyy THL:n sivuilta.