Päijät-Sote: Etähoiva auttaa kotihoidon asiakkaita

Päijät-Sote on ollut edelläkävijä teknologian hyödyntämisessä hoivatyössä ja panostaa siihen edelleen voimakkaasti. Päijät-Soten etähoivaa saa 175 säännöllisen kotihoidon asiakasta. Nuorin kuvapuhelinpalvelua hyödyntävä on tällä hetkellä noin 25-vuotias, vanhin on täyttänyt 99 vuotta. Parhaimmillaan etähoiva antaa turvallista huolenpitoa, tuo virkistystä ja auttaa solmimaan uusia ystävyyssuhteita.

Asiakkaiden saatavilla etähoivaa on ollut jo vuodesta 2016. Kuvapuhelinpalvelussa käytettävistä laitteista asiakas ei maksa erikseen, vaan ne sisältyvät kotihoitomaksuun.

Jotta säännöllisen kotihoidon piirissä oleva pääsee etähoivan asiakkaaksi, kuvapuhelinpalvelun täytyy korvata jokin fyysinen hoitokäynti. Lähes kaikilla asiakkailla on käytössä ns. hybridimalli, jolloin asiakkailla on fyysisiä käyntejä kuvapuhelinkäyntien lisäksi.

– Etähoivan avulla asiakkaat saavat esimerkiksi muistutuksen ja varmistuksen, että lääkkeet tulevat otetuiksi oikein. Valvottu lääkkeenotto onnistuu, kun lääkeautomaatti yhdistetään kuvapuhelinpalveluun, kertoo palveluesimies Riikka Nieminen.

Lääketablettien lisäksi silmätippojen, inhaloitavien suihkeiden sekä insuliinin piston ohjaus onnistuu etähoivan avulla. Myös erilaiset mittaukset kuten verensokeri, verenpaine ja painon tarkkailu hoituvat etänä.

– Lisäksi varmistamme ja ohjaamme ravitsemuksen toteutumisessa, seuraamme vointia sekä annamme yksilöllisesti kuntoutusta kuvapuhelinsoitoilla. Lisääntyvässä määrin palveluamme hyödyntävät mielenterveysasiakkaat, joiden lääkkeiden ottamista valvomme sekä seuraamme mielialaa. Mikäli asiakkaan tarve ei täyty kuvapuhelinkäynnin aikana, otamme yhteyden kotihoidon alueelle ja hoitaja tekee fyysisen kotikäynnin asiakkaan luo. Asiakkaiden turvallisuudesta huolehditaan joka käynnillä.

Palvelu on käytössä koko Päijät-Soten alueella
Hoitajalla säästyy aikaa, koska siirtymisiä asiakkaalta toiselle ei ole. Yksi hoitaja tekee työvuoron aikana 25-35 asiakaskäyntiä eri puolille Päijät-Soten aluetta.

– Asiakkaamme pitävät kuvapuhelinkäynneistä, koska silloin hoitaja keskittyy vain asiakkaaseen. Oheistoimintaa, kuten astioiden tiskaamista, ei voi tehdä. Osa asiakkaista ei halua vierailijoita omaan kotiin, joten etähoivan palvelu on fyysisiä käyntejä miellyttävämpi vaihtoehto.

Palvelun käytön laajenemisen suurimpana esteenä on säännöllisen kotihoidon asiakkaiden heikko toimintakyky.

– Asiakkaat ja omaiset myös epäröivät, osaavatko käyttää palvelua. Käyttö on kuitenkin helppoa. Kotiin toimitetaan 10-tuuman tablettitietokone, jonka käyttö opetetaan. Käytännössä asiakkaan tulee osata liikkua kuvapuhelimen äärelle ja toimia ohjeiden mukaan. Itse laitteeseen ei tarvitse välttämättä koskea, Nieminen kertoo.

Virkistävää ohjelmaa: keskusteluja ja tapahtumia
– Kuvapuhelinasiakkaiden käytössä on kalenteri, jossa on ilmaisia tapahtumia hoitajiemme järjestämänä. On bingoa, tuolijumppaa, visailuja. Päivittämme lukujärjestystä asiakkaiden toiveiden mukaan. Aamun avaus on monelle tärkeä. Sitä varten laittaudutaan ja ollaan valmiina ajoissa. Ryhmämuotoisessa tapahtumassa asiakkaat pystyvät kommunikoimaan keskenään. Kuvapuhelinpalvelun avulla on solmittu uusia ystävyyssuhteita. Kaiken kaikkiaan palvelullamme voidaan lisätä asiakkaiden vuorovaikutusta sekä vähentää yksinäisyyttä.

Omaisyhteys on asiakkaalle ilmainen ja kätevä. Omainen voi ottaa yhteyden asiakkaan kuvapuhelimeen omalta älylaitteelta.

– Tällä hetkellä meillä on muun muassa omainen Australiassa ja toinen Englannissa, he ovat yhteydessä viikoittain asiakkaaseen, Nieminen kertoo.

Kotihoidon lisäksi kuvapuhelinpalvelu on apuna geriatrisen osaamiskeskuksen muistikoordinaattoreilla, psykososiaalisessa kuntoutuksessa sekä kotikuntoutuksessa. Näissä asiakkaita on yhteensä lähes 30.

Lisätietoja:
palveluesimies Riikka Nieminen, 044 778 0314
tulosaluejohtaja Piritta Mattila, 044 440 6560

Päijät-Sote kokoaa hyvinvointialueen järjestämät erikoissairaanhoidon, sosiaali- ja perusterveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon palvelut yhden nimen alle. Edistämme alueemme asukkaiden terveyttä, hyvinvointia ja toimintakykyä ihmisestä välittäen, yhdessä tehden ja rohkeasti uudistuen.