Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Milloin fysioterapeutin suoravastaanotolle ja milloin lääkäriin?

image received via email

 

 

Päijät-Hämeessä pääsee tuki- ja liikuntaelinoireista, eli esimerkiksi polven, olkapään tai selän erilaisista äkillisistä oireista ja kiputiloista fysioterapeutin suoravastaanotolle. Suoravastaanotto tarkoittaa sitä, että asiakas menee ensikäynnille fysioterapeutin vastaanotolle käymättä ensin lääkärissä. Tämä nopeuttaa hoitoon pääsyä, joka on myös syyskuun alussa voimaan tulleen hoitotakuun uudistuksen tavoitteena.

Fysioterapeutin suoravastaanotto on tarkoitettu 16 vuotta täyttäneille päijäthämäläisille. Asiakas voidaan ohjata suoravastaanotolle hyvinvointialueen eri palvelujen kautta, esimerkiksi sote-keskuksesta, Päivystysapu 116117 palvelunumerosta, Akuutti24 ensihoito- ja päivystyskeskuksesta tai digiklinikalta. Sairaanhoitaja arvioi hoidon tarpeen, ja voi antaa sen perusteella ajan suoravastaanotolle.

Myös Omaolo.fi-palvelu voi oirearvion tuloksen perusteella suositella suoravastaanotolle menemistä. Kun oirearvion on täyttänyt, palvelu ohjaa itsehoitoon, liikuntaneuvojalle, lähettämään tuloksen ammattilaiselle tai hakeutumaan päivystykseen.

Meillä on hyviä asiakaskokemuksia fysioterapeutin suoravastaanottopalvelusta Päijät-Hämeessä. Asiakas pääsee nopeammin hoitoon, ja myös kuntouttaminen päästään aloittamaan ajoissa toiminta- ja työkyvyn palauttamiseksi. Fysioterapeutin työnkuva on laajentunut perinteisesti lääkärille kuuluneisiin tehtäviin, kertoo erityisasiantuntija Tuula Häyrinen.

Myös asiakaskyselyjen (20192022) mukaan kuntoutuksen asiakkaiden kokemus oli kiitettävä. Yli 80 prosenttia vastaajista kertoi palvelusta olleen heille erittäin paljon tai paljon hyötyä. Lisäksi yhtä moni ilmoitti, että kuntoutuspalvelu oli riittävä eikä kuntoutusjakson aikana ollut tarvetta hakeutua lääkäriin saman vaivan takia. 

Hoitoon osallistuu moniammatillinen tiimi

Alueen sote-keskuksissa fysioterapeutit kuuluvat moniammatillisiin tiimeihin, jotka hyödyntävät asiantuntijoiden yhdistettyä osaamista hoidossa. Hoitaja arvioi, onko asiakkaan tuki- ja liikuntaelinoire hoidettavissa fysioterapian keinoin vai onko hänet syytä ohjata tiimin lääkärin vastaanotolle. Hoitaja ohjaa asiakkaan suoraan lääkärin vastaanotolle, jos kovaan kipuun liittyy esimerkiksi kuumeilua, sen syynä on tapaturma tai jos yleisterveydentilassa tapahtuu äkillis muutoksia. Lapset sen sijaan menevät suoraan lääkärin vastaanotolle vähäisemmistäkin oireista.

Suoravastaanottoon koulutetut fysioterapeutit hoitavat tuki- ja liikuntaelinsairaita itsenäisesti yhteistyössä asiakkaan kanssa. Pieni osa tarvitsee jatkokäyntiä lääkärille, ja tarvittaessa fysioterapeutti voi ohjata asiakkaan tiimin lääkärin vastaanotolle, Häyrinen sanoo.

Ensimmäisellä vastaanottokäynnillä fysioterapeutti haastattelee asiakasta ja selvittää hänen oireitaan ja toimintakykyään. Tutkimuksen perusteella asiakas saa ohjausta sopivaan liikuntaan, kotona toteutettaviin harjoitteisiin, kivun lievitykseen, ergonomiaan tai päivittäisiin apuvälineisiin ja tukiin sekä neuvoja käsikauppalääkkeiden käytöstä. Lisäksi fysioterapeutti voi myöntää tarvittaessa lyhyen sairausloman.  

 

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)