Päijät-Hämeen hyvinvointialue: ”Kun retkahdus tulee, tuntuu se meistä auttajistakin pahalta” – päihdetyötä tekevä Atso halkoo skuutin selässä Suomea

image received via email

Päijät-Hämeen hyvinvointialue: ”Kun retkahdus tulee, tuntuu se meistä auttajistakin pahalta – päihdetyötä tekevä Atso halkoo skuutilla Suomea ja murtaa ennakkoluuloja

Tiesitkö, että haitallinen päihteiden käyttö koskettaa kaiken ikäisiä ihmisiä jokaisesta yhteiskuntaluokasta? Päijät-Hämeen hyvinvointialueella keskussairaalan selviämishoitoyksikössä voi olla potilaana samaan aikaan juuri 16 vuotta täyttänyt nuori ja 80-vuotias eläkeläinen. Lahtelainen Atso Tillgren työskentelee hoitajana selviämishoitoyksikössä ja tietää, että päätös päihteidenkäytön lopettamisesta voi tulla eteen milloin tahansa, riittävän monen pohjakosketuksen jälkeen tai sitten kun aika on oikea.

– Usein ajatellaan, että muutokseen tarvitaan pohjakosketus. Mutta sitä ei voi koskaan tietää, kuinka monta pohjakosketusta ihminen tarvitsee. Joku on voinut olla lähellä menettää henkensä päihteidenkäytön vuoksi, mutta ratkaiseva lopettamispäätös tuleekin vasta kun rahat loppuvat. Eli ei sen tarvitse välttämättä olla se kaikkein pohjin pohja. Ratkaisua ei löydy ennen kuin ihminen on itse valmis päästämään ongelmasta irti.

Puhuminen auttaa paranemisen polulle

Välillä haasteena on saada ihminen puhumaan. Jos päihdeongelmasta kärsivä alkaa puhua, on tärkeää, että vastapuoli on valmis kuuntelemaan. Oli hän sitten ammattilainen tai läheinen. Ongelmien vyyhti voi koostua päihde-, sosiaalisista, mielenterveyden, taloudellisista tai terveysongelmista.

– Jos ihminen päättää puhua, niin kyllä se selkeästi auttaa paranemisen polulla. Usein näkyy ihan päälle päin, kuinka ihminen huojentuu, kun saa puhuttua. Hartiat laskeutuvat alas ja kivi vierähtää sydämeltä. Ja kun näin käy, niin kuuntele, kuuntele, kuuntele, Atso neuvoo.

– Itsestäni pahimmalta tuntuu nuorten päihteidenkäyttö. Se voi olla tosi rankkaakin. Heidän kanssaan pitää olla tietyllä tavalla sensitiivinen, ja pitää yrittää saada nuori itse keskustelemaan aiheesta. Läsnäoloa ei voi painottaa liikaa, samoin ennakkoluulotonta kohtaamista. Ei saa holhota tai varsinkaan syyllistää. Keskustelenkin nuorten kanssa usein siitä, millaisia tavoitteita ja voimavaroja heillä on, ja yritän tuoda niitä esille. Sitten saatan kysyä, millä tavoin päihteidenkäyttö voi muodostua esteeksi näille tavoitteille. Sitä kautta hetkessä elävän nuoren voi saada ymmärtämään vaikutuksia.

Kannattaa ottaa puheeksi

Päihteidenkäyttö voi aiheuttaa häpeää, mikä taas voi pitkittää hoitoon hakeutumista ja ihminen voi eristäytyä. Toisaalta taas yksinäinen ihminen voi ajautua käyttämään päihteitä.

– Yksinäisyys ei itsessään ole riski alkoholin tai päihteiden liialliseen käyttöön, mutta jos yksinäisyydestä johtuvaa huonoa oloa lääkitsee päihteillä, niin se alkaa olla uhka. Joskus potilas hakeutuu selviämishoitoyksikköön yksinäisyyden takia, kun ei ole ketään muuta, joka kuuntelisi tai olisi läsnä.

– Sivustaseuraajan, luokkakaverin tai läheisen kannattaa ehdottomasti puuttua päihteiden käyttöön, vaikka se voi olla rankka hetki käyttäjälle. Ei kannata syyllistää, vaan kertoa huolensa toisen toiminnasta ymmärtävästi. Hyvä avaus on esimerkiksi: ”Minulla on herännyt huoli siitä, että onko sinulla kaikki hyvin.”

– Toivoisin, että ihmiset olisivat kilttejä ja kohteliaita toisilleen. Voit pelastaa toisen päivän vaikka hymyllä, tervehtimällä tai kysymällä mitä kuuluu. Jo se voi koskettaa tosi syvältä.

Joskus selviämishoitoyksikköön palaa potilas, jonka kanssa henkilökunta on tehnyt paljon työtä ja välissä on ehtinyt vierähtää muutamakin kuukausi aikaa.

– Kyllä se meistä auttajistakin tuntuu pahalta, kun tulee retkahdus. Silloin sanon ihmiselle, että voit ratketa vaikka sata kertaa, mutta me olemme täällä aina sinua vastassa. Lohdutan myös sillä, että ratkeaminen kuuluu paranemisen prosessiin, Atso Tillgren pohtii.

Suomen halki sähköpotkulaudalla ja ennakkoluuloille kyytiä

Elokuussa Atso seikkailee Suomen halki, kun hän kyyditsee itsensä sähköpotkulaudalla Hangon eteläisimmästä kärjestä pohjoiseen Nuorgamiin asti. Tempauksen tarkoituksena on kerätä Irti Huumeista ry:n kanssa yhteistyössä varoja päihde- ja mielenterveystyölle, erityisesti päihderiippuvuutta sairastavien ihmisten läheisiä tukevaan työhön.

– Tarkoitus on myös kertoa päihderiippuvuuksista ja hälventää ennakkoluuloja aiheesta. Tarjoamme tietoa kaikista niistä hyvistä palveluista, mitä Suomessa on. Aina kannattaa hakea apua. Teen matkalta podcasteja, eli jututan pysähdyspaikkojen asiantuntijoita ja ammattilaisia, jotka tekevät päihdetyötä.

– Ihmiset ja yhteistyökumppanit ovat olleet maailman ihanimpia, ja meille on tarjottu sähköpotkulaudat, majoituspaikkoja, huoltoauto ja vaikka mitä! Mukaan lähtee tietysti huoltoporukka, eli muutama paras kaverini. Huoltoauto tarvitsee kuskin ja kuuden potkulaudan lataamisessakin riittää jo järjestämistä. Yhdellä latauksella pitäisi pystyä etenemään noin 70 kilometriä, Atso nauraa.

Atson ja kumppaneiden parin viikon reissu alkaa maanantaina elokuun 7. päivänä, ja sen etenemistä voi seurata sosiaalisen median eri alustoilla. Lähtöä edeltävänä perjantaina 4. elokuuta Atso Tillgren on vieraana Huomenta Suomen tv-lähetyksessä.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen keskussairaalan selviämishoitoyksikkö

  • Päihdeongelmia kohdanneita ihmisiä auttaa 14-henkinen tiimi.
  • Aloitti toimintansa Päijät-Hämeen keskussairaalalla maaliskuussa 2023.
  • Tekee tiivistä yhteistyötä hyvinvointialueen muiden toimintojen kanssa, ja potilaita selviämishoitoyksikköön tulee Akuutti24 päivystyksen, sote-keskusten, ensihoidon, päihdepäivystyksen ja sosiaalityön ja Poliisin kautta. Yksikön työntekijöitä kutsutaan myös sairaalan eri osiin tekemään päihteidenkäytön hoidontarpeen arvioita.

Lisätietoja:

Atso Tillgren, selviämishoitoyksikön lähihoitaja, sisällöntuottaja, p. 0400 941 166, [email protected]

@SkuutillaSuomenHalki

Instagram: https://www.instagram.com/skuutillasuomenhalki/?hl=fi

TikTok: https://www.tiktok.com/@skuutillasuomenhalki?_t=8bJKd8K2RmV&_r=1

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100091469333798

irtihuumeista.fi/skuutilla-suomen-halki (ohjeet myös hyväntekeväisyyslahjoituksiin)

Kuva: Tanja Reilin

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.

Päijät-Hämeen hyvinvointialue – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)