Arvostettu Otto Wegelius -palkinto professori Markku Kaupille

Professori Markku KauppiReumasairauksien hoito on kehittynyt viimeisten vuosikymmenten aikana voimakkaasti. Kun vielä 1980 ja 1990 -luvuilla reumalääkitys lähinnä hidasti esimerkiksi nivelreuman aiheuttamaa lähes vääjäämätöntä vammautumisprosessia, pystytään nykyään reumatulehdus useimmiten rauhoittamaan modernilla hoidolla ja näin estämään kudosten vaurioitumista sekä ylläpitämään potilaiden työ- ja toimintakykyä.

Markku Kauppi on tehnyt pitkän uran reumasairauksien hoidon ja tutkimuksen parissa. Hän työskenteli vuosina 1985–1987 ja 1992–2010 Heinolan Reumasäätiön sairaalassa, joista 2001–2010 reumatologian ylilääkärinä. Vuodesta 2010 lähtien Kauppi on toiminut reumasairauksien ylilääkärinä Päijät-Hämeen keskussairaalassa Lahdessa. Markku Kauppi on hoitanut reumatologian professuuria 2014–2019 Tampereen yliopistossa ja vuodesta 2020 lähtien Helsingin yliopistossa.

Muhokselta syntyisin oleva Markku Kauppi valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Oulun yliopistosta 1983 ja lääketieteen tohtoriksi Tampereen yliopistosta 1992. Hänen väitöskirjansa käsitteli nivelreuman aiheuttamia kaularankamuutoksia.

Otto Wegelius oli Helsingin Yliopiston sisätautien professori, jolle reumasairauksien hoito oli erityisenä kiinnostuksen aiheena. Hänen nimeään kantava palkinto jaetaan ansioituneelle reumatologille viiden vuoden välein. Palkinto tuli nyt ensimmäistä kertaa Päijät-Hämeeseen. Kaupin mukaan se on henkilökohtaisesta nimeämisestä huolimatta samalla palkinto koko Päijät-Hämeessä tehdylle uraa uurtavalle tieteelliselle ja kliiniselle reumatyölle.