Monialaisen lastensuojelun kehittämishanke

Sosiaali- ja terveysministeriön erillisrahoittamia Monialaisen lastensuojelun kehittämishankkeita (2020-2022) käynnistyi syksyn 2020 aikana jokaisella viidellä Erva -alueella.

Etelä-Suomen hankkeen hallinnoijana toimi Uudenmaan sosiaalialan osaamiskeskus Socca. Koko hankeajan budjetti oli noin 2,3 miljoonaa, josta 80 % oli valtionavustusta ja loput omarahoitusta. Verson alueelle haettiin koko ajalle n. 440 00 euroa, joka sisälsi omarahoituksena n. noin 80 000 euroa.

Kehittämishankkeen tavoitteena oli vastata lastensuojelun asiakkaina olevien lasten ja nuorten yksilöllisiin tarpeisiin siten, että heidän sosiaaliset, terveydelliset ja sivistykselliset oikeutensa voivat toteutua hallinnonalojen rajojen estämättä. Tämä edellyttää lastensuojelulain velvoittamaa moniammatillista tukea ja hoitoa, jonka toteuttamiseksi tarvittiin systemaattista monitoimijaista yhteistyötä sekä paikallisesti että alueellisesti.

Hankkeen tavoite oli jaettu kahdeksi osatavoitteeksi. Hanke rakentui kahdesta toimenpidekokonaisuudesta, joista ensimmäinen keskittyi lastensuojelun monitoimijaisen yhteistyön sisällölliseen kehittämiseen ja toinen mallinsi tämän toiminnan tukirakenteita.

Toimenpidekokonaisuuksien alla oli kuusi työpakettia. Jokaisessa Etelä-Suomen yhteistoiminta-alueen maakunnassa toteutettiin molempia toimenpidekokonaisuuksia. Hanketyöntekijät palkattiin sekä Päijät-Hämeeseen että itäiselle Uudellemaalle koko hankeajaksi.

Vaativan tuen konsultointitiimin mallintaminen Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä käynnistyi lisäksi pilotti Vaativan tuen konsultaatiotiimin toiminnan mallintamiseen 30.6.2021 asti. Moniammatillisella ja varhaisella konsultaatiolla voidaan ehkäistä erikoissairaanhoidon ja lastensuojelun toimenpiteiden tarvetta. Tavoitteena oli saada kehitettyä alueelle toimiva yhdenmukainen malli vaativaa erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden tukemiseksi. Tuen rakentamisessa tarvitaan tiivistä yhteistyötä kaikkien sisote- toimijoiden kesken. Tavoitteena oli perustaa Päijät-Hämeeseen resurssikeskus kaikista vaativimpien lasten ja nuorten tukemiseen. Päijät-Hämeen sivistystoimenjohtajat osoittivat mallin kehittämiseen kahden erityisopettajan työpanoksen syksystä 2020 alkaen.

Yhteistyömalleja kehitettiin valtakunnallisen VIP-verkoston ja Vaatu-toimijoiden ( Vaativa konsultaatio) kautta. Lastensuojelun asiantuntija palkattiin hankkeesta täydentämään tiimin asiantuntijuutta ja rakentamaan toimintamallia ehkäisevän ja korjaavan lastensuojelutyön näkökulmista. Tiimin osaamista myös täydennettiin perustoiminnasta osoitettavan psykiatrisen osaamisen näkökulmasta. Tutkimusperusteisiä menetelmiä hyödynnettiin konsultaatiomallin kehittämisessä ja yhteisen mallin luomisessa kaikille sisote-toimijoille.