Kirjaamiskäytäntöjen kehittäminen

Kirjaamiskäytäntöjä kehitetään vuosina 2023-2025 osana alueen RRP -hankekokonaisuutta. Osaprojektille on myönnetty rahoitus Suomen kestävän kasvun ohjelmasta / STM (RRP, pilari 4 / investointi 3)

Alueellisella kirjaamisen kehittämisellä pyritään yhdenmukaistamaan tietotuotantoa Päijät-Hämeen hyvinvointialueella, jotta palvelutuotanto ja sen johtaminen pohjautuisi luotettavaan, laadukkaasti tuotettuun tietoon. Yhteneväinen tietopohja mahdollistaa myös tiedon toisiokäytön. Hankkeeseen palkataan sosiaalihuollon kirjaamiskoordinaattori, jonka tehtävänä on kirjaamisen yhtenäistäminen hyvinvointialueella tiiviissä yhteistyössä THL:n, sosiaalialan osaamiskeskuksen ja Kansa-koulu-hankkeen kanssa.

Kirjaamiskoordinaattori koordinoi hyvinvointialueen kirjaamisasiantuntijoiden verkostoa ja edistää alueellaan kansallisten kirjaamisohjeiden ja -käytäntöjen toimeenpanoa sekä vahvistaa henkilöstön kirjaamisosaamista osallistumalla hyvinvointialuetasoisen kirjaamisen koulutusrakenteen kehittämiseen. Kirjaamiskoordinaattori vastaa kirjaamiseen liittyviin kehittämisen tarpeisiin alueellaan ja juurruttaa kirjaamisen kehittämisen pysyväksi rakenteeksi hyvinvointialueella. Lisäksi koordinaattori osallistuu THL:n kirjaamisen kehittämistä edistävään valtakunnalliseen verkostoon ja tuo esiin Päijät-Hämeen hyvinvointialueen kehittämistarpeita.

Osaprojektin tavoitteena on:

  • kirjaamisen yhtenäistäminen hyvinvointialuetasoisesti yhteistyössä THL:n (kansalliset kirjaamisohjeet) sekä sosiaalialan osaamiskeskuksen/ Kansa-koulu-hankkeen kanssa
  • hyvinvointialueen kirjaamisasiantuntijoiden verkoston koordinointi
  • hyvinvointialuetasoisen kirjaamisen koulutusrakenteen kehittäminen ja sen juurruttaminen

Osaprojektin tuotoksena yhteneväiset kirjaamiskäytännöt sosiaalihuollon kirjaamisessa vahvistuvat, kirjaamisasiantuntijoiden verkosto toimii aktiivisesti ja kirjaamisen koulutusrakenne on rakennettu ja otettu käyttöön.

Hankeajan päätyttyä kirjaamisosaamisen kehittäminen on rakenteistettu osaksi kehittämisen kokonaisuutta ja yhteiskehittäminen jatkuu myös THL:n valtakunnallisessa verkostossa. Juurruttamisessa hyödynnetään sosiaalityön kehittäjäverkostoa, johon on nimetty edustajat hyvinvointialueen eri sosiaalityön sektoreilta. Kehittäjäverkostolla on olemassa valmiina yhteys johtamisjärjestelmään, mikä edesauttaa juurtumista osaksi normaalitoimintaa.

Lisätietoja Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hankekokonaisuudesta: Kestävät ja vaikuttavat sote-palvelut Päijät-Hämeessä – Päijät-Hämeen hyvinvointialue (paijatha.fi)